Έλεος! Ενεργοποιούν αεροπλάνα 30 χρόνων!

Η ΠΑ, έπειτα από χρόνια καθυστέρησης, προχωρά τελικά σε διαδικασίες προμήθειας καινούργιων αεροσκαφών, ενώ αντίθετα το ΠΝ επιμένει στις «παλιατζούρες». Έτσι λοιπόν και προκειμένου να βελτιωθεί η από αέρος ναυτική επιτήρηση, το ΠΝ επανενεργοποιεί την 353 Μοίρα Ναυτικής Συνεργασίας στην Ελευσίνα και «ξεθάβει» δύο παλιά αμερικανικά αεροσκάφη P-3B ORION σε πρώτο χρόνο και άλλα δύο στη συνέχεια, από τα πέντε συνολικά που είχε το ΠΝ, τα οποία έπειτα από επισκευές στην ΕΑΒ («αναζωογόνηση πτερύγων» το λένε…) θα πετάξουν στις ΗΠΑ για περιορισμένο εκσυγχρονισμό και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ξεκινήσουν από του χρόνου τις περιπολίες στο Αιγαίο.

Έμπειροι αξιωματικοί εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για το κατά πόσον αεροσκάφη 30 και πλέον ετών μπορούν να ανταποκριθούν στις επιχειρησιακές απαιτήσεις, όταν μάλιστα παροπλίστηκαν λόγω… υπερβολικών βλαβών και προβλημάτων. Έλεγαν δε ότι κατανοούν την απόφαση των ναυάρχων να ενεργοποιήσουν τα παλιά αεροσκάφη -γιατί σαφώς είναι η φθηνότερη λύση-, αλλά επέμεναν ότι το ΠΝ θα έπρεπε να πάει σε λύση απόκτησης νέων ΑΦΝΣ ή τουλάχιστον ελαφρώς μεταχειρισμένων, όπως προέβλεπε το ΕΜΠΑΕ του 2008, για τον επιπλέον λόγο ότι η τουρκική Ναυτική Αεροπορία υπερτερεί κατά κράτος.

Πάντως, μέχρι σήμερα, η διεθνής αλλά και η ελληνική εμπειρία έχει δείξει ότι μεσο-μακροπρόθεσμα είναι πιο κοστοβόρα διαδικασία να «αναστήσεις» και να συντηρήσεις πεπαλαιωμένα συστήματα («obsolete»τα λένε οι Αμερικάνοι) από το να προμηθευτείς καινούργια! Ο λόγος στην πολιτική ηγεσία…


Σχολιάστε εδώ