Άπιαστοι οι 180 για τον Πρόεδρο

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, αριθμητικά και άλλα, τον προσεχή Φεβρουάριο η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Μετά τη θετική απάντηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της ΔΗΜΑΡ στην πρόταση του κ. Τσίπρα για το δημοψήφισμα και τη σύμπτυξη ουσιαστικά ενός κοινού μετώπου, ο αριθμός των βουλευτών που δεν θα ψηφίσει το πρόσωπο που θα προταθεί από την κυβέρνηση για το αξίωμα του Προέδρου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς θα αγγίξει τους 135. Κατά συνέπεια, η προσπάθεια των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου να αποφύγουν τις πρόωρες εκλογές θα πέσει στο κενό.

Πιο συγκεκριμένα, αν στους 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προστεθούν οι 13 των Ανεξάρτητων Ελλήνων και οι 16 της Χρυσής Αυγής, το άθροισμα φτάνει τους 100. Τώρα, με εξαίρεση τους Γρ. Ψαριανό και Σπ. Λυκούδη, οι άλλοι 11 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να δώσουν θετική ψήφο, οπότε ο συνολικός αριθμός ανεβαίνει στους 111, στους οποίους πρέπει να προστεθούν οι 12 του ΚΚΕ, οπότε το τελικό άθροισμα φτάνει τους 123. Σύμφωνα τώρα με υπολογισμούς της Κουμουνδούρου, από τους 21 ανεξάρτητους βουλευτές, 10-12 δεν πρόκειται να ψηφίσουν, άρα 133-135 βουλευτές δεν πρόκειται να ψηφίσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κλειδί ο Κουβέλης…

Όλα αυτά βέβαια με τα σημερινά δεδομένα κι εφόσον κάποιο από τα κόμματα ή κάποιοι από τους ανεξάρτητους βουλευτές δεν αλλάξουν άποψη στην πορεία. Το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στη ΔΗΜΑΡ, στην περίπτωση που η κυβέρνηση προτείνει για το αξίωμα του Προέδρου τον Φ. Κουβέλη, αν και ο ίδιος έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται. Αλλά ακόμη κι αν αποδεχθεί την πρόταση, δεν είναι βέβαιο ότι θα συμφωνήσουν όλοι οι βουλευτές του, αφού οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν ταχθεί υπέρ της συμπόρευσης και της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά τη Χρυσή Αυγή πρέπει να θεωρείται απίθανη μια αλλαγή στάσης, τη στιγμή που τα περισσότερα στελέχη της διώκονται, έχουν προφυλακισθεί και κατηγορούν γι’ αυτό την κυβέρνηση και τον ίδιο τον κ. Σαμαρά. Θα ήταν λοιπόν μεγίστη έκπληξη να δώσουν «χείρα βοηθείας» στην κυβέρνηση, να ψηφίσουν δηλαδή τον Πρόεδρο και να παρατείνουν έτσι τη θητεία της. Επίσης το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει, ανεξάρτητα από το πρόσωπο που θα προταθεί. Τέλος, από τους 21 ανεξάρτητους βουλευτές ορισμένοι έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν ενώ άλλοι βρίσκονται σε ανοιχτή σύγκρουση με τον κ. Σαμαρά. Η κυβερνητική πλειοψηφία ξεκινάει με βάση το 154, όσο δηλαδή αθροίζουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, συμπεριλαμβανομένων και των Ανδρ. Λοβέρδου-Χρ. Αηδόνη που επανέκαμψαν πρόσφατα. Γεγονός που σημαίνει ότι για τη συμπλήρωση του «μαγικού αριθμού» των 180 απαιτούνται οι ψήφοι 26 ακόμη βουλευτών. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, ο στόχος αυτός είναι μακρινός και ανέφικτος, αφού στην καλύτερη των περιπτώσεων μπορεί να συμπληρώσει 163 με 165 βουλευτές.

Παρά ταύτα, στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι ο στόχος των 180 είναι εφικτός. Από πού πηγάζει αυτή η αισιοδοξία; Εκτιμούν ότι ένας μεγάλος αριθμός ανεξάρτητων βουλευτών (12-15) θα δώσουν θετική ψήφο για δύο βασικούς και σημαντικούς λόγους: Πρώτον για να παρατείνουν τη θητεία της κυβέρνησης και κατ’ επέκταση τη δική τους παραμονή στο Κοινοβούλιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο παροχών (μισθοί, αποζημιώσεις κ.ά.) και προνομίων (εξυπηρετήσεις, διορισμούς κ.ά.). Και δεύτερον, διότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι στην περίπτωση που προκηρυχθούν εκλογές, οι πιθανότητες επανεκλογής τους είναι ελάχιστες έως μηδενικές. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού υπολογίζουν σε ψήφους και από βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που είτε θα αποχωρήσουν από το κόμμα το αμέσως επόμενο διάστημα είτε θα το κάνουν με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, ωστόσο, όλα αυτά κινούνται στη σφαίρα της ουτοπίας και αποτελούν όνειρα θερινής νυκτός. Οι πρόωρες εκλογές δείχνουν αναπόφευκτες και αναπότρεπτες.


Σχολιάστε εδώ