Mας κυβερνά το μονοπώλιο

// Στις 30 του μήνα κάνει πρεμιέρα η παράσταση «Μαρία Πενταγιώτισσα» στο θέατρο «Παπάγου». Πόσο επίκαιρο είναι το έργο σήμερα;
Είναι σαν να έχει γραφτεί χθες. Κάνει αναγωγές στη δικαιοσύνη, στον φασισμό, στην ακρίβεια, στους απατεώνες, στα ξένα συμφέροντα.

// Πιστεύετε ότι τη χώρα μας την ορέγονται, ως άλλη Μαρία Πενταγιώτισσα, πολλοί γαμπροί για την ξακουστή ομορφιά της;
Αφού οι εγχώριοι γαμπροί δεν την κυβερνούν καλά, έρχεται η «τρόικα» να καθορίσει τη ζωή της. Γιατί δεν πιστεύω να νομίζετε ότι μας κυβερνούν οι έλληνες πολιτικοί. Δεν νομίζω ότι έλληνας πολιτικός θα υπέγραφε απολύσεις γυναικών που καθαρίζουν σκάλες υπουργείων και θα διέλυε με τέτοιο τρόπο το Δημόσιο. Δεν νομίζω ότι έλληνας ηγέτης πατριώτης θα υπέγραφε τη φτωχοποίηση του λαού του. Από έξω έρχονται οι εντολές και οι δικοί μας χρυσώνουν το χάπι. Ποιο πλεόνασμα και κουραφέξαλα, όταν τα Ταμεία έχουν μαύρες τρύπες δισεκατομμυρίων; Ποιους κοροϊδεύουν;

// Θεωρείτε ότι ζούμε έναν παγκόσμιο πόλεμο;
Γιατί εσείς δεν το βλέπετε; Άρχισαν τον πόλεμο σʼ εμάς πιλοτικά για να δούμε πόσο θα αντέξουμε, γιατί ως λαός ιστορικά έχουμε ένα πείσμα και μια αγωνιστικότητα. Μας αλλάζουν τα φώτα και βλέπουν ότι ακόμα κάνουμε υπομονή. Μας έχουν εκφοβίσει για τα καλά μέσω των ΜΜΕ. Ζούμε από τις πιο δύσκολες φάσεις της παγκόσμιας ιστορίας. Έχει συσσωρευτεί ο πλούτος σε πεντακόσιους πλούσιους ανά τη γη και τα άλλα 6,5 δισ. πεινάνε. Μας κυβερνούν τα μονοπώλια, τα τραστ, τα funds, οι πολυεθνικές. Που έχουν καταστρατηγήσει όλα τα εργατικά δικαιώματα με σκοπό από τα 700 ευρώ –με τα οποία λέει ο Τόμσεν ότι ζει κάποιος άνετα– να μας πάνε στα 460 ευρώ τον μήνα και μετά στα 320 ευρώ, μισθό Βουλγαρίας.

// Ναι, αλλά οι δικοί τους μισθοί δεν πέφτουν. Πρόκειται για Ευρώπη δύο ταχυτήτων;
Για έξι και βάλε (γέλια). Ξέρετε πόσα λεφτά παίρνει ο Βρυξελιώτης τον μήνα; Τρεις χιλιάδες ευρώ και από εμάς ζητά να ζήσουμε με 500 ευρώ. Και μας κουνάνε και το δάχτυλο. Δεν πάνε να… χεστούν λέω εγώ που θα μας κάνουν και κουμάντο στη χώρα μας; Με επιχειρήματα του κώλου μας λένε πώς θα ζήσουμε στην πατρίδα μας; Ποια Ευρώπη θέλει να κάνει στον 21ο αιώνα 10.000.0000 Έλληνες σύγχρονους σκλάβους; Μιλάμε για ένα ευρωπαϊκό Μεσαίωνα και αυτά που λέει ο κάθε Βενιζέλος για ανάπτυξη να τα πει σʼ αυτούς τους 60.000 ανθρώπους που παίρνουν καθημερινά συσσίτιο από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Ντροπή τους!

// Και άνεργοι και αγρίως φορολογούμενοι. Πόσο θα τους ανεχθούμε ακόμη;
Μα, να σε φορολογούν από το πρώτο ευρώ που βγάζεις; Πού ακούστηκε αυτό; Είναι αυτή ζωή που ζούμε; Η ζωή είναι και χαρά. Πού τη βλέπετε; Πολύ στεναχωριέμαι για το ήθος των ελλήνων πολιτικών και για τα όσα δέχονται από τους ξένους.

// Τους θεωρείτε μειοδότες;
Πάντως δεν είναι ηλίθιοι. Ξέρουν τι κάνουν όταν κατεβάζουν τα βρακιά τους στην κάθε Μέρκελ. Δεν ξέρουν ότι μαθηματικά φτωχοποιούν τον ελληνικό λαό; Αφού συνεχώς δανειζόμαστε και συνεχώς χρωστάμε στο δεκαπλάσιο; Και δεν είναι μόνον ότι θα χρωστάνε και τα τρισέγγονά μας, είναι ότι και το κράτος είναι διαλυμένο. Άμυνα, αλωνίζουν οι Τούρκοι στη Θράκη, παιδεία, υγεία, δρόμοι.

// Υπάρχουν εθνικοί ευεργέτες;
Ζούμε στην εποχή του Μελισσανίδη, του Ψωμιάδη, του Μπέου, του Λάτση. Έλα μωρέ, ποιοι λυμαίνονται την Ελλάδα; Δέκα φατρίες πλούσιων. Ανασχηματισμός με νέο αίμα τον Γιακουμάτο; Έτσι θα στρώσει η Ελλάδα; Υπουργοί ο Άδωνης Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης; Το ΠΑΣΟΚ έγινε Ελιά και θα βάλει σε τάξη τον τόπο; Δεν ντρέπονται με το παραμύθι;

// Φοβάστε το σενάριο ή την απειλή της επιστροφής στη δραχμή;
Μα τι είναι αυτά; Δεν με νοιάζει αν έχουμε γουάν, χρυσή λίρα, δραχμή. Τι κόλπα είναι αυτά; Εμένα με νοιάζει ο μεροκαματιάρης να έχει στην καθημερινότητα στέγη, φαγητό και να δώσει και χαρτζιλίκι στα εγγόνια του. Είδαμε και το ευρώ. Ήρθε και μας πήρε και μας σήκωσε. Καταστραφήκαμε ολοσχερώς. Εδώ η Γαλλία σκέφτεται και ξανασκέφτεται το ευρώ, η Αγγλία απέχει, ο Νότος πεινάει και όλα αυτά για να ευημερεί η Γερμανία. Φτάσαμε από τα 120 δισ. που χρωστούσαμε στα 370 δισ. Και μετά φοβάται η Μέρκελ για την άνοδο των φασιστικών και ακροδεξιών κομμάτων ανά την Ευρώπη. Πλάκα μας κάνει; Μα, η ανέχεια δημιουργεί άκρα.

// Πολλοί μιλάνε ανοιχτά για εμφύλιο στην Ελλάδα. Το συμμεριζόσαστε;
Κάθε πόλεμος στην Ελλάδα μας άφησε και μια πληγή. Χώρες με αδιαφάνεια, χώρες κατεστραμμένες, χώρες με μεγάλες διαφορές σε πλούσιους και φτωχούς, με απαίδευτους ανθρώπους φτάνουν στον εμφύλιο. Ανά τον κόσμο, από τη Ρουάντα μέχρι το Ιράκ, τη Ρωσία, τη Συρία σφάζονται. Δεν το βλέπετε; Πουλάνε τα όπλα τους οι βιομηχανίες στην Αμερική. Γιατί η Χρυσή Αυγή έχει τόσους οπαδούς στη χώρα μας; Γιατί ζούμε σε μια κατʼ επίφαση δημοκρατική χώρα. Τη στιγμή που έχουν καταλυθεί όλα τα εργασιακά δικαιώματα, το κοινωνικό κράτος, η ασφάλεια στους δρόμους, οι νόμοι, οι αξίες, βγαίνουν και οι σωτήρες και οι μπρατσαράδες.

// Αλλά και η μη γνώση Ιστορίας δεν δημιουργεί ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής;
Επακόλουθο της κρίσης είναι η έλλειψη παιδείας. Όταν δεν υπάρχουν χρήματα για να μορφωθούν τα ελληνόπουλα, τότε οι λαοί καθοδηγούνται. Η πολιτική της κυρίας Μέρκελ θα κάνει μια Ευρώπη αλλόφρονα. Η Γαλλία είναι δυσαρεστημένη, η Ισπανία, η Αγγλία αποστασιοποιείται. Είναι δυνατόν μια Γερμανία να κάνει υποχείριο τις άλλες χώρες με τις οποίες υποτίθεται ότι έχει κοινό όραμα; Μια Ευρώπη σε αβεβαιότητα.
Ας πάνε να δούνε πώς ζουν στη Δραπετσώνα. Ας πάνε να δουν πώς δουλεύουν τα νοσοκομεία χωρίς φάρμακα. Και εμείς συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το πινγκ πονγκ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Ε, δεν είμαστε άξιοι της μοίρας μας; Τα παιδιά μας φεύγουν μετανάστες και εμείς εκεί, να τους ψηφίζουμε, ως δείγμα συντήρησης.

// Αν ζούσε ο πατέρας σας πώς θα ζωγράφιζε την Ελλάδα μας;
Ο μπαμπάς μου ζωγράφιζε την Ελλάδα ρακένδυτη, με κουρέλια. Τώρα θα τη ζωγράφιζε, πιστεύω, κοκαλιάρα γριά, χωρίς όμως ούτε ένα κουρέλι πάνω της. Ποια είναι η διαφορά της ριμαδοελλάδας του 1950 με αυτή του 2014; Το 1950 είχαμε βγει από έναν πόλεμο κατά των ναζιστών. Τώρα τους ναζί τους ψηφίζουμε.
Αλλά εδώ ο ναζισμός και ο αυταρχισμός έχει φυτρώσει στη Ρωσία. Που έχασε δυόμισι εκατομμύρια στρατιώτες στα μέτωπα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι σημεία των καιρών που σε κάνουν να τρελαίνεσαι. Να φταίει η παγκοσμιοποίηση που οι νέοι δεν έχουν γνώση της σύγχρονης ιστορίας; Τι να πω…
Όσο κυριαρχεί το μίσος και ο ρατσισμός στην κοινωνία μας τόσο αυτό θα είναι εις βάρος μας.
Πιστεύω πλέον ακράδαντα, όμως, ότι το ίδιο το σύστημα θρέφει τον Μιχαλολιάκο. Για να κάνει τη βρώμικη δουλειά. Στην Ελλάδα υπήρχε πάντα το παρακράτος που έφαγε τον Λαμπράκη με τα γκλοπ και τον Παναγούλη. Και σήμερα υπάρχουν βουλευτές που στα νιάτα τους κρατούσαν ρόπαλα. Αυτοί είναι στην αφρόκρεμα της Βουλής.

// Το ιστορικό μαγαζί του πατέρα σας με τα δεκάδες ζωγραφιστά αντικείμενα, τα στιχάκια του δεκαπεντασύλλαβου, τα ημερολόγια με τα θεατρικά έργα υπάρχει;
Δυστυχώς, η κρίση το έκλεισε. Προσπαθήσαμε πολύ, δουλέψαμε αλλά… Πήρα δάνειο, χρωστάω στις τράπεζες. Θα πάω στην Κύπρο για μια σειρά τη νέα τηλεοπτική σεζόν. Έχω και μια κόρη που σπουδάζει.
Πάντως, πολλά σκηνικά της παράστασης έγιναν πάνω στα σχέδια του Μέντη. Πιστεύω ότι θα χαρεί από ψηλά. Έχουμε δουλέψει όλος ο θίασος πάνω σ’ αυτήν τη λαϊκή όπερα, σʼ αυτήν την επιθεώρηση. Θα γελάσει ο κόσμος. Το γέλιο του κόσμου είναι ο στόχος μας.

// Τι ελπίζετε;
Να σταματήσει η κατοχή, να μη γίνει εμφύλιος, να μη μας διαλύσουν οι ξένοι για να πάρουν τον ήλιο, τον αέρα, τη θάλασσά μας, τον πλούτο μας. Με νύχια και με δόντια πρέπει να κρατήσουμε το ωραιότερο οικόπεδο στον πλανήτη.


Σχολιάστε εδώ