Όχι στο ξεπούλημα της ΔΕΗ, ναι στην ανάθεση του μάνατζμεντ σε κρατική εταιρεία, π.χ. της Γαλλίας

Και μέχρι στιγμής οι δυο καλοί μας συγκυβερνήτες, Σαμαράς και Βενιζέλος, δεν έχουν πει λέξη για τις δεσμεύσεις που θα έχει ο ξένος πια ιδιοκτήτης και αν το ρεύμα μετά τις πρώτες αγάπες θα είναι πανάκριβο και θα εκβιάζει τον κόσμο. Θα υπάρχει ρήτρα και μάλιστα δεμένη με πολύ υψηλές αποζημιώσεις, σε περίπτωση που δεν τηρήσει τους όρους; Θέτουμε αυτήν την παράμετρο χωρίς φυσικά να σημαίνει ότι είμαστε υπέρ του ξεπουλήματος κοινωνικών δομών που δεν μπορεί να μην ανήκουν στο κράτος και η ζωή του πολίτη να είναι στο έλεος και τις διαθέσεις του κάθε αδίστακτου επιχειρηματία, ο οποίος δεν βλέπει ανθρώπους και ζωές, αλλά μόνο το χρήμα και πώς θα κερδίσει περισσότερα. Και είναι μύθος ότι με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα είναι φθηνότερο το ρεύμα. Τα «Νέα» έγραφαν στις 17 και 18 Νοεμβρίου 2007 ότι: «…η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού στην ΕΕ δεν έφερε τα πολυπόθητα αποτελέσματα της μείωσης των τιμών του ρεύματος για τους καταναλωτές. Αντίθετα, μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Commission, οδήγησε σε αυξήσεις τιμολογίων έως και 89%. Στη Νορβηγία, το 2000, ένα νέο νοικοκυριό πλήρωνε 0.0720 ευρώ την κιλοβατώρα και σήμερα την πληρώνει 89% ακριβότερα»!

Πουθενά στον κόσμο η παραγωγή του ρεύματος δεν είναι σε ιδιωτικά χέρια. Στη Γαλλία και την Ιταλία η ηλεκτρική εταιρεία είναι κρατική. Στο ξεπούλημα, στο οποίο επιμένει ο Σαμαράς, η αντιπρόταση είναι να δοθεί το μάνατζμεντ της ΔΕΗ, με αντάλλαγμα κάποιο μικρό ποσοστό μετοχών και αμοιβής, σε κρατική εταιρεία, π.χ. της Γαλλίας. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψεις την… Αμερική για να βρεις διέξοδο στο πρόβλημά σου.

Η παραχώρηση του μάνατζμεντ με διεθνή διαγωνισμό και συμμετοχή, βέβαια, όχι μόνο μιας εταιρείας, είναι η λύση. Και η ΔΕΗ παραμένει ιδιοκτησιακά στο Δημόσιο και ο καταναλωτής προστατεύεται από αυθαίρετες ανατιμήσεις. Και αυτήν την επιλογή, σύμφωνα με κάποιες πηγές, υποστηρίζει και προτείνει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.


Σχολιάστε εδώ