Φορτσάκης: Τόλμη, για να βγούμε από το τέλμα!

Στο πρόσωπό του η πανεπιστημιακή κοινότητα αναγνωρίζει το «φαβορί» της αναμέτρησης, καθώς επί επτά έτη στο τιμόνι της Νομικής Σχολής Αθηνών, ο καθηγητής κ. Φορτσάκης απέδειξε ότι διαθέτει ηγετικό εκτόπισμα αλλά και ευήκοα ώτα. Γι’ αυτό και σήμερα είναι αυτός ο οποίος συγκεντρώνει στοιχεία υπερκομματικού υποψηφίου. Ωστόσο, για τους παροικούντες εν Ιερουσαλήμ, το συγκριτικό πλεονέκτημα του καθηγητή κ. Θεόδωρου Π. Φορτσάκη δεν είναι το συναινετικό προφίλ του, αλλά αντιθέτως -και κυρίως- η ικανότητά του να «σπάει αυγά» και να λέει με στιβαρότητα «όχι» εκεί όπου χρειάζεται.

Τον χειμώνα που μας πέρασε, οι… συνήθεις ύποπτοι «φοιτητές» των εξτρεμιστικών μειοψηφιών που λυμαίνονται τα πανεπιστήμια της χώρας, στοχοποίησαν τον καθηγητή Φορτσάκη. Εκτός από τις απειλές που εκτόξευσαν εναντίον του, τοιχοκόλλησαν αφίσες στη Νομική (παλιά τους τέχνη… κόσκινο!), παρουσιάζοντάς τον ως Ναπολέοντα, ο οποίος αποφασίζει και διατάσσει! Και τούτο διότι ο πρόεδρος της Νομικής αρνήθηκε σθεναρά να χαριστεί το εξάμηνο, το οποίο βάσει του νόμου είχε χαθεί, διότι δεν είχαν συμπληρωθεί οι διδακτικές ώρες. Συγκρούστηκε με τους «φοιτητές» που μπήκαν να τα κάνουν μπάχαλο στη Σύγκλητο υπό τα έντρομα βλέμματα των καθηγητών και διεμήνυσε με χαμόγελο στον πρύτανη του ΕΚΠΑ κ. Θεοδόση Πελεγρίνη, ο οποίος δημοσίως έχει δηλώσει ότι συγκλίνουν οι ιδέες του με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, τα εξής: «Πρύτανή μου, να ξέρετε ότι αν υποχωρήσετε, από φόβο, για να τους κάνετε το χατίρι, δεν πρόκειται να υπογράψω τα πτυχία της Νομικής, διότι δεν δικαιούμεθα να εμπαίζουμε γονείς και φοιτητές!».

Κι έτσι η Νομική Σχολή ήταν η μόνη όπου τηρήθηκε ο νόμος, με αποτέλεσμα να χαθεί το εξάμηνο.

Η αλήθεια είναι ότι η μεταπολιτευτική αριστεροφροσύνη στα ΑΕΙ παθαίνει αλλεργικό σοκ όταν ακούει για πανεπιστημιακή υπηρεσία φύλαξης των χώρων, για προστασία της περιουσίας του πανεπιστημίου, για καθαριότητα και κυρίως για τήρηση της νομιμότητας, ό,τι δηλαδή προτάσσει ο υποψήφιος πρύτανης κ. Θ. Π. Φορτσάκης στο σχέδιο ανασυγκρότησης του ΕΚΠΑ.

Άλλωστε και το Συμβούλιο Διοίκησης του ΕΚΠΑ, με πρόεδρο τον καθηγητή του ΜΙΤ κ. Δημήτρη Μπερτσιμά, πασχίζει για την εφαρμογή του νόμου και δίνει μάχη να ανασυγκροτήσει το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της χώρας και της Μεσογείου.

Είναι επιπλέον και οι διοικητικές ικανότητες του καθηγητή κ. Θεόδωρου Π. Φορτσάκη, στις οποίες προσβλέπουν τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του, ευελπιστώντας ότι έφτασε επιτέλους για το Πανεπιστήμιο Αθηνών η ώρα της εξωστρέφειας και του εκσυγχρονισμού.

Ως πολίτης του κόσμου, με γαλλική παιδεία και παράσημα από τη Γαλλική Δημοκρατία, πολύγλωσσος, ένας «εξπέρ» στα οικονομικά, καθώς θεωρείται νομική «κορυφή» σε φορολογικά ζητήματα, ο υποψήφιος πρύτανης στοχεύει στην ανάπτυξη ιδίων πόρων του ΕΚΠΑ, καθώς και στη συγκέντρωση χορηγιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σκοπός του είναι να ιδρύσει ξενόγλωσσα τμήματα, προσελκύοντας φοιτητές από το εξωτερικό και προσβλέποντας σε συνέργειες με διεθνή πανεπιστήμια. Ο ίδιος, εξάλλου, διδάσκει επί 12 συναπτά έτη, ως επισκέπτης καθηγητής στη Σορβόννη, Ευρωπαϊκό Διοικητικό και Διεθνές Φορολογικό Δίκαιο. Επίσης, ως διεθνής εμπειρογνώμων στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο, συνέταξε τους διοικητικούς κώδικες και τη νομοθεσία σε υπό ένταξη χώρες στην Ευρώπη, όπως η Πολωνία, η Μολδαβία, η Λιθουανία και το Καζακστάν.

Ως πρόεδρος της Νομικής, ο κ. Φορτσάκης, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, ετίμησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τον Γιούνκερ αλλά και τον ευρωπαίο οικολόγο «κόκκινο» Ντάνυ, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και, οσονούπω, τον Χέλμουτ Σμιτ, ως προσωπικότητες του φιλελληνικού ρεύματος στο εξωτερικό.

Παρότι δεν είναι εναντίον των ιδιωτικών πανεπιστημίων, εκτιμώντας ότι τα δημόσια πανεπιστήμια δεν κινδυνεύουν αν επενδύσουν στην ποιότητα και ως εκ τούτου συναγωνίζονται με άμιλλα τα ιδιωτικά, αντιστάθηκε στον ελληνικό, «τσαπατσούλικο» -της… αρπαχτής- τρόπο, με τον οποίον επιδιώχθηκε να αναγνωριστούν τριτοκλασάτα κολέγια στη χώρα μας και παραιτήθηκε ηχηρά από την αρμόδια Επιτροπή.

Η πολυπραγμοσύνη του γεννά συχνά κακεντρεχή σχόλια από άσπονδους φίλους του: «Μα καλά, πώς τα καταφέρνει ο Φορτσάκης και είναι σε όλα και ανακατεύεται παντού;».

Πάντως, ως πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, έβαλε ψηλά τον πήχη στις προσλήψεις του προσωπικού, πριμοδοτώντας όχι μόνο την πείρα, αλλά κυρίως τη μόρφωση, τα πτυχία, τα μεταπτυχιακά και τις ξένες γλώσσες, προκαλώντας… εγκεφαλικά στα «τρωκτικά» της ΕΡΤ, συνηθίζει να κλείνει το τηλέφωνό του στις υπουργικές κλήσεις και… εξυπηρετήσεις και καθαίρεσε τον Προκοπάκη, που… ανεπρόκοπα λειτούργησε ως μάνατζερ της ΝΕΡΙΤ επί οκτώ μήνες.

Ως πρόεδρος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών ξετίναξε τη ναφθαλίνη και με μαεστρία έβγαλε την Ορχήστρα στο προσκήνιο, αναζητώντας χορηγίες και επιδιώκοντας να αγαπηθεί η ΚΟΑ από τους Αθηναίους.

Η πρόκληση είναι, όντως, μεγάλη και οι καιροί ου μενετοί. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια άλλων συζητήσεων, ξέρουμε όλοι τι πρέπει να γίνει, ήρθε η ώρα των έργων!», είναι η φράση με την οποία απαντά ο καθηγητής κ. Φορτσάκης σε όσους καλωσορίζουν την υποψηφιότητά του και τον συγχαίρουν.


Σχολιάστε εδώ