Σε… τσιπουράδικο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψάχνουν την επόμενη μέρα

Τις ίδιες ώρες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που λόγω και των διεθνών υποχρεώσεών του ως υπουργός Εξωτερικών ταξιδεύει σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προσπαθεί να βρει μια στοιχειώδη ισορροπία ανάμεσα στις πιέσεις που δέχεται από το Μέγαρο Μαξίμου για «τήρηση όλων των δεσμεύσεων και πλήρη εφαρμογή του Μνημονίου» και στην προσπάθειά του να εμφανιστεί το ΠΑΣΟΚ ως ο διακριτός προοδευτικός εταίρος.

Κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, βουλευτές, αλλά και «πράσινοι υπουργοί» βρίσκονται σε εγρήγορση και ετοιμότητα καθώς, όπως σημειώνουν, «υπάρχει κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας και ρευστότητας» και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο για πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο. Μάλιστα υπογραμμίζουν πως για τις όποιες αποφάσεις του πρωθυπουργού θα παίξει καθοριστικό ρόλο όχι μόνο το τι θα γίνει με την πλειοψηφία των 180 βουλευτών για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και το πώς θα κινηθούν οι δανειστές για το θέμα της ρύθμισης του χρέους, παράμετρο που τη θεωρούν καθοριστική για τις όποιες αποφάσεις σε σχέση με πρόωρες εκλογές.

Στο ΠΑΣΟΚ, σε πολλούς βουλευτές και στελέχη, αλλά και σε υπουργούς, υπάρχει προβληματισμός για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και της εκλογής του. Αν και οι περισσότεροι κατ’ αρχάς φαίνεται να θέλουν να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές προκειμένου να ανασυνταχθεί το ΠΑΣΟΚ και να προχωρήσει σε αλλαγές πολιτικών και προσώπων, ωστόσο εκτιμούν πως αν στοιχηθούν στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας πίσω από τη ΝΔ και τον Σαμαρά, που όπως φαίνεται δεν αλλάζουν πολιτική, τότε ναι μεν θα κερδίσουν κάποιους μήνες ακόμα παραμονής στα βουλευτικά και υπουργικά έδρανα, όμως στις εθνικές εκλογές «θα καταρρεύσουμε όλοι μαζί, θα διαλυθούμε». Χαρακτηριστικά, μάλιστα, σημαίνον στέλεχος του ΠΑΣΟΚ θύμιζε το τι έγινε με την εκλογή του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Προεδρία της Δημοκρατίας το 1980. «Τότε διεμβόλισε την Ένωση Κέντρου και πήρε ψήφους από την Εθνική Παράταξη, ενώ προηγουμένως είχε αφομοιώσει το Κόμμα των Φιλελευθέρων του Κώστα Μητσοτάκη και του Παύλου Βαρδινογάννη. Το ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισε, όπως και το ΚΚΕ. Ακολούθησαν λίγους μήνες αργότερα οι εκλογές του 1981 όπου σάρωσε το ΠΑΣΟΚ, ο ενδιάμεσος χώρος που κινούνταν η Ένωση Κέντρου εξαφανίστηκε, όπως επίσης εξαφανίστηκε κοινοβουλευτικά και η Εθνική Παράταξη», σημείωνε.

Για μια σειρά από επιφανή στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν το βλέμμα στραμμένο στην «επόμενη μέρα», οι σχεδιασμοί ξαναγίνονται από την αρχή, καθώς συνυπολογίζονται και οι νέες παράμετροι που υπάρχουν και μάλιστα πύκνωσαν και πάλι οι διαβουλεύσεις και οι παρασκηνιακές συζητήσεις. Το πρώτο και βασικό ερώτημα που πολλά στελέχη θέτουν είναι αν θα γίνουν ή όχι πρόωρες εκλογές μέσα στο φθινόπωρο. Αν γίνουν, λένε, τότε δύσκολα θα μπορέσουν στο συνέδριο να θέσουν ευθέως θέμα διαδοχής του Βενιζέλου, αφού οι κάλπες θα απέχουν πολύ λίγο και όποιος και αν αναλάβει θα «φάει τη χλαπάτσα» -όπως λένε- μιας μεγάλης ήττας.

Ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που τηρεί προσεκτικές αποστάσεις από την ηγεσία του κόμματος και τις επιλογές της, έχει αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να προσεγγίσει και να συνομιλήσει με τον κοινοβουλευτικό κορμό της ΔΗΜΑΡ και έμπειρα στελέχη της, για να εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και κοινή στάση στη Βουλή ή κοινές πρωτοβουλίες για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς, χωρίς τα πρόσωπα που διχάζουν και χωρίς τις ευλογίες του Βενιζέλου και του Κουβέλη που για αρκετούς, υπό συγκεκριμένες πολιτικές προϋποθέσεις, θα μπορούσε να στηριχθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση μόνο τυχαίο δεν ήταν το νέο (δεύτερο μέσα σε λίγες μέρες) κοινό ραντεβού, μετά γεύματος, δέκα βουλευτών από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ και μάλιστα ύστερα από πρόσκληση και πρωτοβουλία στελεχών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Στο γεύμα που είχαν σε τσιπουράδικο της Ζαλοκώστα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ συζήτησαν αναλυτικά την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς.

Οι βουλευτές, μεταξύ τσίπουρου και νησιώτικων μεζέδων, συζήτησαν για ενδεχόμενες κινήσεις με σκοπό την ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης, ενώ φέρεται να ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη εβδομάδα.

Παρόντες από το ΠΑΣΟΚ ήταν οι Συμεών Κεδίκογλου, Νίκος Σηφουνάκης, Φίλιππος Σαχινίδης και Θάνος Μωραΐτης, ενώ απουσίαζε ο Κώστας Τριαντάφυλλος (βρίσκεται σε ταξίδι στο Στρασβούργο). Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ στη συνάντηση βρέθηκαν οι Γιάννης Πανούσης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Θωμάς Ψύρρας, Νίκη Φούντα, ενώ απουσίαζε ο Γιώργος Κυρίτσης.

Οι συμμετέχοντες στην κίνηση αυτή εξέφρασαν τις σκέψεις τους για την ανασύνθεση της Δημοκρατικής Παράταξης, της οποίας εκτιμούν ότι δεν μπορεί να ηγηθεί ο Βενιζέλος και αναμένεται να οριστικοποιήσουν τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν από την επόμενη εβδομάδα.

Είναι δε ανοιχτό το ενδεχόμενο, την επόμενη εβδομάδα, να δημοσιοποιηθεί μέσω συνέντευξης Τύπου πολιτική πρωτοβουλία στελεχών της σοσιαλιστικής παράταξης, προερχόμενων κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, η οποία έχει σημείο αναφοράς τις δυνάμεις του κοινωνικού-παραγωγικού και συνδικαλιστικού τομέα.

Μεταξύ άλλων συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ και ο πρόεδρός της Γ. Καββαθάς, ο επικεφαλής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Χρ. Σπίρτζης, το στέλεχος της ΑΔΕΔΥ Τάνια Καραγιάννη, ο Π. Κορμάς από την Αριστερή Πρωτοβουλία, πρόεδροι ομοσπονδιών και συνδικάτων, φορείς του αγροτικού κόσμου, συνδικαλιστές και μέλη επιστημονικών συλλόγων, που σύμφωνα με πληροφορίες έχουν συγκεντρώσει εντυπωσιακό αριθμό υπογραφών υπέρ τους εγχειρήματός τους. Ακόμη, διακριτικά και από σχετική απόσταση, λαμβάνουν μέρος πρώην υπουργοί και βουλευτές, καθώς και πρόσωπα που έχουν αποχωρήσει από το Κίνημα.

Όπως λένε οι βασικοί παράγοντες αυτής της πρωτοβουλίας, «δεν θέλουν να ρίξουν ένα ακόμα πυροτέχνημα στον προοδευτικό χώρο, αλλά να κάνουν κινήσεις ουσίας και με συνέχεια». Προς αυτήν την κατεύθυνση οι κινήσεις είναι συντονισμένες και έχουν ως επίκεντρο την πάλαι ποτέ κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ, καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι τα θέματα που θέτουν προς υλοποίηση προβλέπουν ρήξη με την ηγεσία και τη στρατηγική που έχει σχεδιάσει ο Βενιζέλος.

Οι παράμετροι πάνω στις οποίες κινούνται, περιλαμβάνουν ριζική αλλαγή στην εφαρμοζόμενη πολιτική από το ΠΑΣΟΚ «προκειμένου ο χώρος να έχει μέλλον» -όπως λένε-, έξοδο από τον εναγκαλισμό του Σαμαρά και διαβούλευση και «γέφυρες» επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο προγραμματικής σύγκλισης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και παροχή εγγυήσεων από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου της παράταξης με διαφάνεια και αξιόπιστους όρους.


Σχολιάστε εδώ