Σε συμπληγάδες…

ΜΕΣΑ από συμπληγάδες πέτρες καλείται να περάσει, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση. Από τη μια, οι δανειστές που επιμένουν (πιέζουν εκβιαστικά) για την υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων με την απειλή της μη εκταμίευσης των δόσεων. Κι από την άλλη, οι διαδοχικές αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων που ανατρέπουν αποφάσεις (περικοπές μισθών, συντάξεων κ.ά.), και υποχρεώνουν την κυβέρνηση σε αναπροσαρμογές που έχουν υψηλό κόστος και θέτουν σε κίνδυνο το ακολουθούμενο πρόγραμμα. Κάτι που κάθε άλλο παρά εφικτό είναι και καθόλου αποδεκτό από τους δανειστές που σε κάθε ευκαιρία υπογραμμίζουν την ανάγκη να τηρηθούν κατά γράμμα οι δεσμεύσεις. Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που στην κυβέρνηση παρατηρούνται διαλυτικά φαινόμενα, ενώ στο εσωτερικό των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ επικρατεί αναστάτωση. Ένταση υπάρχει ευρύτερα στο πολιτικό σκηνικό, γεγονός που δυσκολεύει τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Διευκολύνει όμως τις επιδιώξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επιθυμεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και έχει ξεκινήσει ήδη τις σχετικές διεργασίες. Την απόφασή του να μην ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανεξάρτητα από το πρόσωπο που θα προταθεί, ανακοίνωσε το ΚΚΕ.

«Ξηλώνεται»

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνονται -οριστικά- αντισυνταγματικές οι περικοπές στις συντάξεις των δικαστών προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση. Καθώς είναι υποχρεωμένη, έστω και μακροπρόθεσμα, να επιστρέψει αναδρομικά όσα χρήματα κόπηκαν από τον Αύγουστο του 2012, το συνολικό ποσό ανέρχεται σε δεκάδες εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η απόφαση αυτή μπορεί να αποτελέσει «πιλότο» και για άλλους κλάδους, πέρα από τους ένστολους που θεωρείται δεδομένη η δικαίωσή τους, να διεκδικήσουν ανάλογη μεταχείριση με τους δικαστικούς και να ζητήσουν να τους επιστραφούν τα χρήματα που έχασαν με τις περικοπές. Οι εξελίξεις αυτές εξανεμίζουν το όποιο πλεόνασμα είχε πετύχει η κυβέρνηση και ανοίγουν παράθυρο για νέα μέτρα. Βάσει της συμφωνίας που έχει γίνει με την «τρόικα», αν κάποιο από τα μέτρα ακυρωθεί από τα δικαστήρια η κυβέρνηση υποχρεούται να λάβει ισοδύναμα μέτρα. Κάτι, που με το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των κυβερνητικών βουλευτών θεωρείται απαγορευτικό.

«Στημένες»

Υπό την πίεση των δανειστών και τον κίνδυνο μη εκταμίευσης των δόσεων των 2 δισ. η κυβέρνηση προχωράει στην υλοποίηση προαπαιτούμενων που καθυστέρησαν λόγω των διπλών εκλογών του Μαΐου. Μέχρι τις 8 Ιουλίου, οπότε και αναμένεται ξανά στην Αθήνα η «τρόικα», θα πρέπει να έχουν ψηφισθεί από τη Βουλή τα έξι από τα 12 μέτρα. Μεταξύ αυτών, η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ (μικρή ΔΕΗ) που προκαλεί ισχυρές αντιδράσεις, τόσο σε πολιτικό επίπεδο (διαφωνούν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ…), όσο και σε κοινωνικό επίπεδο (48ωρες απεργίες της ΓΕΝΟΠ). Ακόμη, το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, η χρηματοδότηση των κομμάτων, οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό κ.ά.) Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προχωρά με συνοπτικές διαδικασίες και «στημένες συνθέσεις» (στη Βουλή) στην υλοποίηση νέου γύρου μνημονιακών προαπαιτούμενων. Καταγγέλλει επίσης ότι η χώρα έχει μετατραπεί σε αποικία χρέους με την κυβέρνηση να παίζει ρόλο μεσιτικού γραφείου για το ντόπιο και το ξένο κεφάλαιο.

Σκιές

Σκιά στο πολιτικό σκηνικό ρίχνουν οι καταγγελίες του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτη περί υποκλοπής των τηλεφωνικών συνδιαλέξεών του με τον Αλ. Τσίπρα. Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν ιδιαίτερα έντονη με την κυβερνητική εκπρόσωπο να τονίζει ότι τα ψεύδη και η συκοφαντία αποτελούν το ανώτατο στάδιο του γκεμπελισμού. Ο υπουργός Δημ. Τάξης Β. Κικίλιας ζήτησε από τον κ. Σκουρλέτη να προσκομίσει τα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τις καταγγελίες του, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η ανάλογη συνέχεια. Για υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων είχε μιλήσει προ οκταμήνου κι ο Αλ. Τσίπρας, αλλά και τότε δεν παρουσιάσθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την βασιμότητα των καταγγελιών.

Προσκλητήριο

Διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ η στρατηγική συμμαχιών που θέλει να θέσει σε εφαρμογή ο Αλ. Τσίπρας προκειμένου να δημιουργήσει ένα ισχυρό μέτωπο που μετεκλογικά θα αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου. Η πρότασή του για αμφίπλευρο άνοιγμα εγκρίθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, αλλά η μειοψηφία που εκφράζει αντίθεση άποψη είναι ισχυρή, γεγονός που προκαλεί εντάσεις και σύγχυση. Ο Π. Λαφαζάνης τάχθηκε ευθέως κατά του προσεταιρισμού στελεχών από το ΠΑΣΟΚ ή τη ΔΗΜΑΡ με το επιχείρημα ότι πρόκειται για πρόσωπα πολιτικά και κοινωνικά απαξιωμένα που δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλα στελέχη διαφωνούν στο ενδεχόμενο συμπόρευσης με βουλευτές που ψήφισαν τα Μνημόνια, έστω κι αν σήμερα έχουν μετανοήσει κι έχουν αλλάξει στάση. Αρνητική ήταν, όπως άλλωστε αναμενόταν, η απάντηση του ΚΚΕ στο «προσκλητήριο» του κ. Τσίπρα που τόνισε ότι η πρόταση συνιστά προσβολή και θράσος. Υπογράμμισε ακόμη ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν άλλοθι στο ΚΚΕ όσο πιο βαθιά μπαίνουν στις κοινωνικές συμφωνίες με τον ΣΕΒ και τις μνημονιακές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αργοί ρυθμοί…

Με αργούς ρυθμούς κινείται στο δικαστικό πεδίο η υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Μετά την απόρριψη του αιτήματος του Ν. Μιχαλολιάκου για εξαίρεση των ανακριτριών και του εισαγγελέα, συνεχίσθηκαν οι απολογίες των βουλευτών της οργάνωσης. Ο Κ. Μπαρμπαρούσης αφέθηκε ελεύθερος με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εγγύηση 20.000 ευρώ. Στην περίπτωση της Ελ. Ζαρούλια υπήρξε διαφωνία ανακριτριών και εισαγγελέα, οπότε την τελική απόφαση θα λάβει το Συμβούλιο Εφετών. Αν δηλαδή θα προφυλακισθεί, όπως προτείνει ο εισαγγελέας, ή θα τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, όπως προτείνουν οι ανακρίτριες. Η κ. Ζαρούλια αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις επικαλούμενη το δικαίωμα της σιωπής, ενώ κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα.


Σχολιάστε εδώ