Περιμένοντας την ανάκαμψη…

Πρωτοβουλίες τόσο σε πολιτικό, με αλλαγές στη λειτουργία των κομμάτων και των θεσμών της Πολιτείας, όσο και σε αμιγώς κυβερνητικό επίπεδο, με την προώθηση μέτρων που θα ανακουφίσουν τους οικονομικά ασθενέστερους. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού εκτιμούν (ελπίζουν) ότι με συντονισμένες προσπάθειες θα καταφέρουν να ανακτήσουν τις δυνάμεις που έχασαν την προηγούμενη δύσκολη διετία, ούτως ώστε η Νέα Δημοκρατία να κατακτήσει την «πρωτιά» στις δημοσκοπήσεις. Ειδικά, δε, σ’ αυτές που θα δουν το φως της δημοσιότητας αμέσως μετά τη θερινή περίοδο. Θεωρούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τις κινήσεις του κ. Σαμαρά σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα, με πρώτο και σημαντικό αυτό της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. «Θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και τις πιθανότητες υπέρ του στην προσπάθεια να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 180 βουλευτών», σημειώνουν. Επιπλέον, το βελτιωμένο πολιτικό κλίμα θα δώσει τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να απευθυνθεί από θέση ισχύος στα κόμματα και τους ανεξάρτητους βουλευτές. Ενώ όσοι εξ αυτών, ενδεχομένως, βλέπουν θετικά μια ανατροπή της κυβέρνησης μέσω της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, θα υποχρεωθούν να κάνουν δεύτερες σκέψεις. Ακόμη και η ηγεσία θα αναγκαστεί -πιστεύουν- αν όχι να ανακρούσει πρύμνα, σίγουρα να μειώσει την ένταση των απαιτήσεών της για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή η Νέα Δημοκρατία δεν ανακάμψει πολιτικά και στις δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφές προβάδισμα, στο επιτελείο του κ. Σαμαρά, αν και δεν το ομολογούν, γνωρίζουν ότι θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση. Η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να κινείται μέσα σ’ ένα δυσμενές περιβάλλον, με αμφίβολα αποτελέσματα, ενώ η ένταση της πολεμικής από την αξιωματική αντιπολίτευση θα αυξάνεται προϊόντος του χρόνου. Από την άλλη, τα κόμματα και οι βουλευτές (ανεξάρτητοι) που θα επιθυμούσαν την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας με αποφυγή των πρόωρων εκλογών, θα επανεξετάσουν τη στάση τους. Καθότι, πέραν των άλλων, θα έχουν να αντιμετωπίσουν και την οξεία κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, που θα τους κατηγορεί ότι με την ψήφο τους διατηρούν στην εξουσία μια «καταστροφική» κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, η εσωστρέφεια στις τάξεις των βουλευτών και των στελεχών της παράταξης θα δώσει τη θέση της στην απογοήτευση και η ήττα στις εκλογές, που θα έχουν καταστεί αναπότρεπτες, θα είναι πλέον αναπόφευκτη. Στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες τους, γαλάζια στελέχη επισημαίνουν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει τεκτονικό σεισμό και από την επόμενη ημέρα τίποτα δεν θα είναι ίδιο στη Νέα Δημοκρατία. Ως δεύτερο κόμμα και χωρίς το μπόνους των 50 εδρών, η κοινοβουλευτική της δύναμη θα μειωθεί σχεδόν στο μισό, που σημαίνει ότι 60 και πλέον από τους νυν βουλευτές δεν θα επανεκλεγούν. Ταυτόχρονα θα ανοίξει η συζήτηση για τις αιτίες και τους υπαίτιους της ήττας και στο πλαίσιο αυτό είναι πολύ πιθανό να τεθεί και θέμα ηγεσίας. Αν και όσοι γνωρίζουν καλά τον κ. Σαμαρά και συνομιλούν μαζί του υποστηρίζουν ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, ακόμη και στην περίπτωση βαριάς ήττας, θα παραμείνει, λένε, στη θέση του, διότι πιστεύει ότι δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί, δεδομένου ότι δεν υπάρχει συγκροτημένη εσωκομματική αντιπολίτευση και πολύ περισσότερο δεν υπάρχει… υποψήφιος διάδοχος. Ωστόσο, βουλευτές με μακρά εμπειρία στην πολιτική υπογραμμίζουν ότι «αν έρθει η ώρα εκείνη, θα είναι τέτοιο το κλίμα που ο Σαμαράς θα αποχωρήσει με δική του πρωτοβουλία». Επικαλούνται μάλιστα το παράδειγμα του Γ. Παπανδρέου, που, αν και παντοδύναμος στο κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του, εν μία νυκτί βρέθηκε στην πολιτική εξορία και στην πλήρη απαξίωση.

Καθ’ οδόν προς τις εκλογές, αν δεν καταφέρει να τις αποτρέψει λόγω της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Σαμαράς έχει και «plan B», αν κι εφόσον ηττηθεί από τον Αλ. Τσίπρα. Στόχος του θα είναι το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ να είναι ισχνό ούτως ώστε να μην μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με κάποια από τα μικρότερα κόμματα. Οπότε είτε θα αναγκαστεί να συνεργασθεί με τη… Νέα Δημοκρατία είτε να οδηγήσει τη χώρα εκ νέου σε εκλογές. Πάντως, το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των βουλευτών και των στελεχών της παράταξης κάθε άλλο παρά ενισχύει αυτού του είδους τις προσδοκίες που ανακυκλώνονται στα στενά όρια του Μεγάρου Μαξίμου. Το κλίμα μετά τον ανασχηματισμό, αντί να βελτιωθεί, όπως ίσως ήλπιζαν στο επιτελείο του πρωθυπουργού, επιδεινώθηκε κι άλλο. Οι επιλογές των προσώπων έστειλαν αντιφατικά μηνύματα, ενώ οι τριβές μεταξύ παλαιών και νέων υπουργών δημιουργούν σύγχυση και δυσφορία στους πολίτες. Βουλευτές στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους προειδοποιούν ότι, αν δεν παρθούν γενναίες αποφάσεις και πρωτοβουλίες, «πάμε για βαριά ήττα στις εκλογές, όποτε αυτές κι αν γίνουν», ενώ οι πλέον απαισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι η κατάσταση δεν είναι αναστρέψιμη και το τέλος της κυβέρνησης είναι προδιαγεγραμμένο.


Σχολιάστε εδώ