Ξαναγύρισε ο… εφιάλτης της Θηβών για τα Δικαστήρια!

Το θέμα είχε έρθει στην επιφάνεια στις αρχές του χρόνου αλλά, με παρέμβαση του Β. Μιχαλολιάκου στον πρωθυπουργό, η μεταφορά των Δικαστηρίων εκτός πόλης είχε αποτραπεί. Λίγο πριν από το Πάσχα, μάλιστα, Επιτροπή εμπειρογνωμόνων της εταιρείας ΘΕΜΙΣ ΑΕ, που είναι αρμόδια για τα δικαστικά μέγαρα, επιθεώρησε το ημιτελές κτίριο της πρώην Ραλλείου (φωτο), απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο, που ανήκει στον δήμο και δινόταν για να εγκατασταθούν εκεί τα Δικαστήρια.

Την περασμένη Πέμπτη το μεσημέρι ανακοινώθηκε ότι έκρινε ότι το κτίριο δεν είναι κατάλληλο και το υπουργείο Δικαιοσύνης επανήλθε στην προηγούμενη λύση, που πρόβλεπε τη μεταφορά των Δικαστηρίων στη Θηβών!

Η διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά ξεκίνησε επαφές με κάθε αρμόδιο φορέα προκειμένου να αποτρέψει την μεταφορά των Δικαστηρίων και πιέζει στο να αναζητηθούν άλλα κτίρια ή άλλοι χώροι μέσα στην πόλη, στους οποίους να μπορεί να κατασκευαστεί δικαστικό μέγαρο.

Στον Πειραιά, είναι διάχυτη η εντύπωση ότι η γνωμοδότηση της Επιτροπής είναι «τραβηγμένη» και αυτό γιατί λένε πως υπάρχουν συγκεκριμένα συμφέροντα που πιέζουν για μεταφορά των δικαστηρίων στη Θηβών.

Σύμφωνα με τα όσα ακούγονται, το ΤΑΪΠΕΔ, στο οποίο ανήκει το κτίριο της Θηβών που παλαιά στέγαζε τις καπναποθήκες του Κεράνη, έχει συμφωνήσει με συγκεκριμένους επιχειρηματίες να τους πουλήσει το ακίνητο, αλλά έχουν θέσει όρο για την αγορά του, να το μισθώσει για 20 χρόνια το Δημόσιο! Οι φορείς του Πειραιά ζητάνε να δηλώσει το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι η Θηβών δεν υφίσταται ως λύση και να διερευνηθούν άλλες περιπτώσεις.

Να θυμίσουμε ότι για το θέμα είχε δεσμευτεί στο δημοτικό συμβούλιο ο Β. Μιχαλολιάκος πως τα Δικαστήρια δεν θα φύγουν από τον Πειραιά, ενώ πριν από μία βδομάδα ο νέος δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, ο οποίος μετείχε σε σύσκεψη για τα Δικαστήρια, είχε δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψει να πάνε στη Θηβών. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, επίσης, προειδοποιεί προς κάθε κατεύθυνση ότι θα αντιδράσει δυναμικά σε περίπτωση που το υπουργείο συνεχίσει να επιμένει για τη μεταφορά των Δικαστηρίων εκτός πόλης. Με δεδομένη τη γενική αντίδραση, προβλέπω ότι θα υπάρξουν μεγάλες κινητοποιήσεις που θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να κάνει πίσω.


Σχολιάστε εδώ