Κλίνατε επί δεξιά…

«Όταν ηγείσαι στον “μεσαίο χώρο” δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεις σε οποιονδήποτε να σέρνει την αστική παράταξη που ίδρυσε ο Καραμανλής σε ακροδεξιά αδιέξοδα», σχολίασε κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ σε πολιτικό φίλο του Αντώνη Σαμαρά. Κάποιοι έσπευσαν γρήγορα να σχολιάσουν ότι, όσο ήταν γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης κρατούσε τα προσχήματα και τις εύθραυστες ισορροπίες που χρειάζονται ώστε να υπάρχει σύνθεση σε μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Αυτή είναι μια έμμεση αιχμή και ίσως αμφισβήτηση προς τον σημερινό γραμματέα ΠΕ της ΝΔ, τον Ανδρέα Παπαμιμίκο, ο οποίος μπορεί να διέπρεψε ως πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, αλλά στα σημερινά του καθήκοντα δεν έχει καταγάγει επιτυχίες, όπως λένε στο κόμμα.

Η βασική αποστολή ενός νέου και δυναμικού γραμματέα ήταν να δώσει το νέο ιδεολογικο-πολιτικό στίγμα της Νέας Δημοκρατίας. «Τι θα έπρεπε να κάνει, να βγάλει μανιφέστο επανίδρυσης;», ανταπαντούν όσοι θεωρούν ότι ο κ. Παπαμιμίκος ασκεί τα καθήκοντά του βάσει των κατευθύνσεων που παίρνει από το Μέγαρο Μαξίμου. Σε μεγάλες κομματικές οργανώσεις της ΝΔ (που εξακολουθούν ακόμα να λειτουργούν, όπως αυτή της Καλλιθέας) ζητούν ένα ραντεβού με τον γραμματέα, τον οποίο όχι μόνο δεν μπορούν να βρουν σε ένα σταθερό γραφείο, αλλά παραπονούνται ότι είναι «συνεχώς απασχολημένος».

Το στίγμα της παράταξης

Τα κομματικά στελέχη δεν ζητούν επανίδρυση αλλά κάτι αυτονόητο για την παράταξη. «Θέλουμε σοβαρή κεντροδεξιά παράταξη για την Ελλάδα που θα ξεπεράσει την κρίση. Αυτό δεν θα επιτευχθεί με στελέχη που εντάχθηκαν από την Ακροδεξιά στη ΝΔ για να απαντηθούν τα εκλογικά διλήμματα του 2012, αλλά ούτε και με στροφή σε νοοτροπίες και αντιλήψεις που παραπέμπουν σε μια παρωχημένη Δεξιά που από το ’74 έκλεισε τον κύκλο της ο ιδρυτής του κόμματος», σχολιάζουν βουλευτές με εμπειρία τόσο στο κόμμα όσο και στη Βουλή, που δεν ανήκουν πλέον «στο κόμμα που ηγείται ο Αντώνης Σαμαράς».

Αυτά τα δεδομένα μαρτυρούν ότι η παράταξη είναι σε σύγχυση και οδεύει προς το φθινόπωρο σε θολά νερά χωρίς κεντροδεξιά πυξίδα. Δύο είναι οι κυρίαρχες τάσεις που επικρατούν στην ΚΟ βάσει των μηνυμάτων που έρχονται από τη φυλλορροούσα κομματική βάση. Οι «καραμανλικοί» ζητούν να υπάρξει σαφής προσδιορισμός του ιδεολογικού χώρου που εκφράζει η ΝΔ. Να ειπωθεί επισήμως δηλαδή ότι στη Συγγρού υπάρχει ένα κόμμα που πρεσβεύει τις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού και το ευρωπαϊκό όραμα, κοινωνός του οποίου ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ενέταξε τη χώρα στην Ευρώπη.

Οι υποστηρικτές του αποκαλούμενου «αστικού – κοινωνικού ριζοσπαστισμού» προτείνουν ριζικότερες λύσεις που θα επιτρέψουν την απελευθέρωση ενεργών δυνάμεων του Ελληνισμού, προκειμένου ο «μεσαίος χώρος» να αποτελέσει τον αδιαμφισβήτητο φορέα αλλαγής και ανανέωσης.

Το όραμα και ο «μεσαίος χώρος»

Αυτό θα πρέπει να είναι το στίγμα της Κεντροδεξιάς, επισημαίνουν. Σε αυτήν την περίπτωση, το όραμα της «νέας Ελλάδας» δεν θα αποτελεί σύνθημα που θα προκαλεί τηλεοπτικές θυσίες στον βωμό των τηλεθεάσεων αλλά σημείο αναφοράς για την ανασυγκρότηση της χώρας από τα δεινά της δημοσιονομικής κρίσης. «Η σύνθεση αποτελεί διαχρονικό χαρακτηριστικό του Κέντρου και η κοινωνική αλληλεγγύη δέσμευση της αποκαλούμενης Δεξιάς που εκπροσωπεί τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις», λένε στελέχη της ΝΔ.

Επισημαίνουν ότι μόνο σε αυτό το πλαίσιο το κόμμα θα αγκαλιάσει την παράταξη, θα της δώσει νέα δυναμική, θα εκφράσει τον «μεσαίο χώρο» και θα βάλει τον θεμέλιο λίθο για μια νέα κοινωνία αλληλεγγύης. Αυτή θα είναι η ουσιαστική ελεύθερη συμφωνία για τη νέα Ελλάδα, όπου κυρίαρχο λόγο και ρόλο πρέπει να έχει ο «μεσαίος χώρος».

Έτσι θα μπει φρένο σε οποιαδήποτε ολίσθηση προς τα ακροδεξιά και θα αποφευχθεί η πολιτική αιχμαλωσία στον λαϊκισμό όσων φλερτάρουν με τον αναχρονισμό εντός και εκτός της ΝΔ, εις βάρος του ηθικού πλεονεκτήματος από το κυβερνητικό έργο.

Επιπροσθέτως, συμπληρώνουν, η στροφή προς το Κέντρο δεν θα δικαιολογεί οποιονδήποτε πολιτικό εναγκαλισμό στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα πρόσωπα που εξέφρασαν διαχρονικά τα «εκσυγχρονιστικά» και «βαθιά συστήματα» κυβερνητισμού, από τα οποία προκλήθηκε η κρίση.


Σχολιάστε εδώ