Η «μοναδική» λύση στην κρίση

Είκοσι τέσσερις απαντήσεις ήταν όμοιες (εκμετάλλευση της διαφοράς βαρομετρικής ανάγνωσης στο όργανο). Ο 25ος φοιτητής απάντησε ότι θα ανέβαινε στην κορυφή, θα έδενε με σχοινί το βαρόμετρο, θα το κατέβαζε και τέλος θα μετρούσε το σχοινί.

Ο καθηγητής έκπληκτος, χωρίς να είναι σίγουρος ότι είναι λάθος η απάντηση, ζήτησε τη γνώμη και άλλων συναδέλφων του. Κατέληξαν να ζητήσουν από τον φοιτητή να βρει άλλον τρόπο, ελπίζοντας ότι θα πει αυτόν που εκείνοι ήξεραν και περίμεναν ως απάντηση.

Ο φοιτητής πράγματι έδωσε άλλους τέσσερις διαφορετικούς τρόπους μέτρησης, όπως:

1. Μετρώντας τη σκιά του οργάνου και του ουρανοξύστη και υπολογίζοντας αναλογικά το ύψος.

2. Μετρώντας τη διαφορά ενός σκαλοπατιού και πολλαπλασιάζοντας με τον αριθμό του συνόλου των σκαλοπατιών.

3. Ρίχνοντας το βαρόμετρο από την κορυφή και μετρώντας τον χρόνο που θα «έσκαγε» στο πεζοδρόμιο.

4. Τέλος, θα πήγαινε στον θυρωρό και με υπόσχεση δώρου το βαρόμετρο θα του ζητούσε να του πει το ύψος.

Συμπέρασμα: Αρνήθηκε τη φαινομενικά πεπατημένη.

Οι καθηγητές του φυσικά αναγκάστηκαν να του βάλουν «άριστα». Ο φοιτητής αυτός αργότερα έγινε ο πατέρας της Κβαντομηχανικής, ο Bohr.

Σήμερα μας λένε ότι η πεπατημένη για να βγούμε από την κρίση είναι μία. Προφανώς, αυτή που εκείνοι ξέρουν ή τους συμφέρει να ξέρουν.

Ο πρωθυπουργός κύριος Σαμαράς και οι συνεργάτες του, άραγε, δεν ξέρουν άλλη μέθοδο ή δεν θέλουν να ξέρουν;

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τσίπρας, που φιλοδοξεί να κυβερνήσει, δεν μπορεί να πείσει ότι ξέρει και άλλη λύση και συνεχώς όλο και περισσότερο προσεγγίζει τη λύση των δανειστών – «καθηγητών». Ποιος θέλει να γίνει ο αυριανός Bohr για την έξοδο από την κρίση; Γιατί τους καθηγητές του Bohr με τη μία λύση-απάντηση δεν τους θυμάται κανένας.

Έμειναν πολύ μικροί έχοντας ως εφόδιο τη μία και μοναδική «απόλυτη» γνώση-απάντηση στο ερώτημα που οι ίδιοι έβαλαν.

ΥΓ.: Έβαλα τα ονόματα του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά και του αρχηγού της αντιπολίτευσης κ. Αλ. Τσίπρα μόνο και μόνο γιατί γνωρίζω ότι μόνον έτσι, από τη διανομή του Τύπου, θα φτάσει αυτό το παράδειγμα στα γραφεία τους. Ελπίζω να τους βοηθήσει.


Σχολιάστε εδώ