Διπλό «όχι» του ΚΚΕ
Για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο ίδιος ο Δ. Κουτσούμπας έσπευσε, με συνέντευξή του στη «REAL NEWS», να επαναλάβει την πάγια θέση του κόμματος ότι δεν θα ψηφίσει κανέναν υποψήφιο, θέση που, όπως είπε, «δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα που προτείνονται, αλλά με την ουσία ενός θεσμού του οποίου ο βασικός ρόλος είναι η επικύρωση αντιλαϊκών νόμων και αποφάσεων των εκάστοτε κυβερνήσεων».
Πρόκειται για μια σταθερή θέση του ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια αφού μόνο το μακρινό 1985 με ηγέτη τον Χ. Φλωράκη είχε συμπράξει με το ΠΑΣΟΚ και ψήφισε τον Χρ. Σαρτζετάκη, τον οποίο είχε προτείνει αιφνιδιαστικά ο Ανδρ. Παπανδρέου, ενώ μέχρι την τελευταία ώρα το απόλυτο φαβορί ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Το ΚΚΕ, όπως είναι γνωστό, παίρνει σταδιακά αποστάσεις από εκείνη την περίοδο, δεν μετέχει στα δρώμενα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, αλλά, όπως δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας, «παρακολουθούμε τις διεργασίες, συζητήσεις, ανακατατάξεις, ακόμα και τα παζάρια στα άλλα κόμματα με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα, ώστε να αποκαλύπτουμε και να προετοιμάζουμε τον λαό ότι όλα αυτά δεν γίνονται προς όφελος μιας ριζικά διαφορετικής πολιτικής πρότασης για αλλαγές στην οικονομία και την εξουσία υπέρ του λαού». Είναι προφανές ότι ο Περισσός σε όλο το επόμενο διάστημα θα εστιάζει στην απόκρουση της «επίθεσης φιλίας» που εξαπολύει εναντίον του ο ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας το ΚΚΕ να συμπράξει σε μια κοινή προσπάθεια προκειμένου από τις επόμενες εκλογές να προκύψει μια κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά.
Έτσι, με επίγνωση ότι αυτή η πίεση του ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση Αριστεράς στέρησε από το ΚΚΕ στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 το μισό του εκλογικό σώμα, τα στελέχη του κόμματος σε κάθε δημόσια εμφάνιση φροντίζουν να τονίζουν στους αριστερούς ψηφοφόρους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ραγδαία μετατρέπεται σε ένα ακόμα κόμμα του κατεστημένου που απλώς υπόσχεται ένα διαφορετικό μείγμα διαχείρισης της ακολουθούμενης σήμερα αντιλαϊκής πολιτικής της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Έτσι, καμία έκπληξη δεν προκάλεσε ο αυστηρός τόνος με τον οποίο το ΚΚΕ απέρριψε την πρόταση Τσίπρα για συμπόρευση, αφού με τον πλέον επίσημο τρόπο το γραφείο Τύπου του κόμματος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι:
«Κάθε βήμα που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ πιο βαθιά μέσα στην αγκαλιά του συστήματος, των «κοινωνικών συμφωνιών» με τον ΣΕΒ, της ΕΕ των Μνημονίων διαρκείας και του ΝΑΤΟ, που τα θεωρεί αδιαπραγμάτευτα, όλων όσοι ευθύνονται δηλαδή για τα μαρτύρια που περνάει ο λαός μας, θα συνοδεύεται με την αναζήτηση άλλοθι στο ΚΚΕ, στις πραγματικά ριζοσπαστικές δυνάμεις που αντιστέκονται και παλεύουν για τη σωτηρία και ευημερία του λαού.
Μόνο ως προσβολή και θράσος αντιμετωπίζουν πλέον τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ τέτοιες προσχηματικές προτάσεις. Δεν εκπλήσσουν και δεν πείθουν πλέον κανέναν».
Στο ΚΚΕ απεύχονται το σενάριο από τις επόμενες εκλογές να μην προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και να χρειάζονται οι βουλευτές του κόμματος προκειμένου να σχηματισθεί κυβέρνηση. Σε μια τέτοια περίπτωση, η πίεση που θα ασκηθεί πάνω στο ΚΚΕ θα είναι τρομακτική, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπενθυμίζει ότι το 1981 στην αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με το θηριώδες 48%, το ΚΚΕ στις προγραμματικές δηλώσεις δήλωσε «παρών» και δεν τις καταψήφισε.
Καθ’ υπερβολήν ίσως, το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που εύχεται μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αφού εάν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση -το ΚΚΕ αρνηθεί να στηρίξει τον Τσίπρα και αυτός πάει σε νέες εκλογές-, τότε η πίεση πάνω στους ψηφοφόρους του θα είναι πολλαπλάσια από αυτήν που υπήρξε στις εκλογές του Ιουνίου του 2012.