Βόμβα στα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος…

Εστιάζοντας στα κόκκινα δάνεια ύψους 77 δισ. ευρώ, δήλωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να έχουν προβλήματα. Στον αντίποδα των δηλώσεων Προβόπουλου, πριν από την αποχώρησή του από τη θέση του διοικητή της ΤτΕ, ότι οι τράπεζες δεν έχουν άλλα προβλήματα, ο κ. Στουρνάρας έδωσε το στίγμα ότι οι τράπεζες έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν για να αποτρέψουν το δυσμενές σενάριο. Το χρέος και οι διαπραγματεύσεις για αυτό, που θα κρίνουν την επιβίωση της κυβέρνησης, δεν είναι άσχετες με τις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών που όπως φαίνεται θα προκύψουν από τα stress test. Όπως είπε ο νέος διοικητής της ΤτΕ για τα τεστ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θα ολοκληρωθούν στα τέλη φθινοπώρου, θα εξεταστούν σε πρώτη φάση 7.000 δάνεια των ελληνικών τραπεζών ενώ θεωρεί ότι υπάρχουν προβλήματα με την αξία των ενεχύρων που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των μέτρων Ντράγκι. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ και το ΔΝΤ πιέζουν ήδη στην κατεύθυνση της λήψης μέτρων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Προφανώς το δίδυμο Στουρνάρα – Χαρδούβελη δεν συμφωνεί με τον Γ. Προβόπουλο ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κλείδωσε στα 5,5 δισ. ευρώ με 11 δισ. ευρώ μαξιλάρι στο ΤΧΣ για τα χρηματοδοτικό κενό του 2015-16.

Έτσι, μετά τους πανηγυρισμούς για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και την έξοδο της χώρας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, ο Γ. Στουρνάρας επαναφέρει στο τραπέζι τα προβλήματα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων επιβεβαιώνοντας τον οίκο αξιολόγησης Fitch, που σε έκθεσή του περιγράφει τους κινδύνους για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Όπως και την έκθεση της BIS (Bank for International Settlements), η οποία συμβουλεύει τις κεντρικές τράπεζες για τον έγκαιρο εντοπισμό, έλεγχο, διαχείριση και διάσωση ή «θανάτωση» των τραπεζών που βρίσκονται ή οδηγούνται σε κρίση ενώ προτείνει ακόμα και λύσεις εκτάκτου ανάγκης ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος μαζικής απόσυρσης καταθέσεων.

Οι εκθέσεις προειδοποιούν για βόμβες στα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν ότι, αν τα προβλήματα δεν αντιμετωπιστούν, θα μπορούσαν να καταστήσουν αναγκαία την παρέμβαση του ΤΧΣ. Μόνο που σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς απαιτείται bailin με τις ζημιές που συνεπάγεται για καταθέτες και ομολογιούχους…

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι θέμα καχυποψίας ποιοι θα κληθούν να ξαναπληρώσουν το μάρμαρο αφού λεφτά μπορεί να μην υπάρχουν, αλλά στους πυλώνες του το σύστημα μοιράζει εκατομμύρια…

————————

• Απίστευτο και όμως αληθινό: Η είσοδος του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται πλέον στην ταράτσα του διπλανού κτιρίου επί της Καραγιώργη Σερβίας όπου για να έχουν πρόσβαση οι εργαζόμενοι έχουν αναπτύξει ικανότητες ζογκλέρ! Για όλα… φταίνε οι καθαρίστριες; Δεν θα το έλεγε κανείς καθώς, στις πολυήμερες κινητοποιήσεις τους για την επαναπρόσληψή τους, έξω από το υπουργείο Οικονομικών, φροντίζουν να μην παρεμποδίζουν την είσοδο και την έξοδο υπαλλήλων και πολιτών από και προς τις δύο εισόδους του υπουργείου. Βρίσκονται συνεχώς δεξιά και αριστερά των δύο εισόδων χωρίς να δημιουργούν οποιοδήποτε πρόβλημα.

Η αστυνομία όμως έχει αποκλείσει τη μία από τις δύο εισόδους, Καραγιώργη Σερβίας 8, με δυνάμεις των ΥΜΕΤ. Οι αστυνομικοί βρίσκονται εντός του υπουργείου με κλειστές τις πόρτες και κατεβασμένα τα ρολά, δημιουργώντας πρόβλημα στην είσοδο των υπαλλήλων και των πολιτών. Ετσι οι υπάλληλοι του υπουργείου, που εργάζονται στο κτίριο με την αποκλεισμένη είσοδο, αναγκάζονται να εισέρχονται στα γραφεία τους από το διπλανό κτίριο που βρίσκεται στην Καραγιώργη Σερβίας 10, στη συνέχεια ανεβαίνουν στην ταράτσα και μετακινούνται με επικίνδυνο τρόπο στο κτίριο που εργάζονται.

Στην κωμικοτραγική αυτή εικόνα αναφέρονται με ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Γελαλής, Γ. Αμανατίδης, Μ. Κανελλοπούλου και Δ. Στρατούλης. Εκφράζουν μάλιστα την απορία αν υπάρχει έξοδος κινδύνου σε περίπτωση σεισμού ή άλλου έκτακτου γεγονότος, εξαιτίας του οποίου μεγάλος όγκος εργαζομένων και πολιτών θα κατευθυνθεί προς την έξοδο και ποιος είναι ο σχεδιασμός ώστε να μη συμβεί ατύχημα σε περίπτωση που για παράδειγμα δεν ανεβαίνουν τα ρολά της εισόδου (π.χ. λόγω βλάβης, διακοπής ρεύματος κ.λπ.)… Τόσο απλά…


Σχολιάστε εδώ