Αλήθειες για τα μετοχικά ταμεία…

Το πρώτο λοιπόν είναι οι συνεχείς μειώσεις των παροχών που αποδίδουν τα Ταμεία (σε ποσοστό μάλιστα που αγγίζει το 50%), που οφείλεται αντίστοιχα στις συνεχείς μειώσεις των πόρων τους, όπως η μείωση των εσόδων από τα ακίνητα, οι εισφορές των μετόχων και οι κοινωνικοί πόροι.

Το δεύτερο είναι φυσικά οι επιπτώσεις του PSI στα αποθεματικά των Ταμείων, που στέρησε τη δυνατότητα χρηματοδότησης των μειωμένων πόρων τους και τη στήριξη των παροχών τους (μερίσματα κ.λπ.). Ειδικότερα για τους ΕΛΟΑ, το PSI δημιούργησε πρόβλημα ρευστότητας και αδυναμία τήρησης του νομίμου χρόνου καταβολής των εφάπαξ, που από τρίμηνο, έγινε σχεδόν ένα έτος.

Το τρίτο, που είναι θετικό και πιστώνεται στην κυβέρνηση Σαμαρά, είναι η τακτοποίηση των οφειλών-χρεών του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ), ύψους περίπου 380 εκατομμυρίων ευρώ, αρχικά με τη ρύθμιση της οφειλής των 158 εκατ. ευρώ προς το υπουργείο Οικονομικών, για αποπληρωμή σε ετήσιες δόσεις μέχρι το έτος 2027 (έχει πληρωθεί μόνον η πρώτη δόση των 5 εκατ. ευρώ για το 2013), εν συνεχεία με τη ρύθμιση της οφειλής των 40 εκατ. ευρώ στον ΕΚΟΕΜΣ, για αποπληρωμή μέχρι και το έτος 2015 (έχουν πληρωθεί ήδη τα 20 εκατομμύρια) και τέλος με την πληρωμή των 13.000 ληξιπρόθεσμων Βοηθημάτων Οικογενειακής και Επαγγελματικής Αυτοτέλειας σε δικαιούχα τέκνα μετοχομερισματούχων αλλά και βοηθημάτων θανάτου, που ανήλθαν στο ποσό των 180 εκατ. ευρώ.

Το τέταρτο γεγονός ήταν η διαβίβαση του φακέλου της επιθεώρησης που έγινε στο ΜΤΣ στη Στρατιωτική Δικαιοσύνη, η οποία λόγω των ευρημάτων και του ύψους του ποσού τη διαβίβασε στην Τακτική Δικαιοσύνη, όπου ακόμη εκκρεμεί το πόρισμα (υπάρχουν ή όχι ποινικές ευθύνες και αν ναι, σε ποιους θα αποδοθούν;). Επίσης, αντίστοιχα εκκρεμεί (για πόσο ακόμη;) και η ολοκλήρωση της διενέργειας της σχετικής, από το ΓΕΣ, Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που αναμένεται να διαπιστώσει την τυχόν ύπαρξη διοικητικών και αστικών ευθυνών.

Έχουν επομένως γίνει κινήσεις από την πολιτική ηγεσία προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης, με πιο κύρια τη ρύθμιση των οφειλών του ΜΤΣ, αλλά υπάρχουν βέβαια και καθυστερήσεις. Εντύπωση πάντως προκαλεί η αργοπορία στην εξέταση της υπόθεσης του ΜΤΣ από την Τακτική Δικαιοσύνη…


Σχολιάστε εδώ