Ένα βήμα πιο κοντά ΔΗΜΑΡ-ΣΥΡΙΖΑ!

Κορυφαία στελέχη της πλειοψηφίας «διαβάζουν» την απόφαση της Κουμουνδούρου ως μετακίνηση στη λογική αναζήτησης κοινών τόπων και σημειώνουν στο «Π» ότι «οι όποιες συνεργασίες μπορούν να γίνουν μόνο θεσμικά, πάνω σε προγραμματικές συμπτώσεις, με στόχο ένα εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης για τη χώρα». Την ίδια ώρα, η πρόσκληση που απηύθυνε η Κουμουνδούρου σε κόμματα -μεταξύ των οποίων και η ΔΗΜΑΡ- την περασμένη εβδομάδα, για την εκδήλωση κατά της δημιουργίας της «μικρής ΔΕΗ», προκάλεσε αναστάτωση στην Αγίου Κωνσταντίνου. Σήμανε συναγερμός και παρά το γεγονός ότι δεν αρνείται τον διάλογο σε τέτοιου είδους κρίσιμα ζητήματα, αποφάσισε με έναν εύσχημο τρόπο να μην παραστεί, προκειμένου να μη θεωρηθεί ότι… ταυτίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που την έφερε στο 1,2%.

Η επιστολή-απάντηση που εστάλη στο επιτελείο της Κουμουνδούρου και το περιεχόμενό της απασχόλησαν τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπό τον Φώτη Κουβέλη. Πίσω από τις πόρτες της κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης, οι βουλευτές του κόμματος εντέλει συμφώνησαν μεταξύ τους να μην εκπροσωπηθεί το κόμμα σε επίπεδο βουλευτών στην εκδήλωση. Ο κ. Κουβέλης, άλλωστε, είχε προσφάτως ζητήσει συντεταγμένο διάλογο για το μέλλον της ΔΗΜΑΡ μέσα από συλλογικές διαδικασίες, όπως είναι η διεξαγωγή του συνεδρίου το φθινόπωρο. Συν τοις άλλοις, όπως είπε στο «Π» κορυφαίο στέλεχος: «Η εκδήλωση είχε ένα ασφυκτικό πλαίσιο που την μετέτρεπε από εκδήλωση ανταλλαγής απόψεων σε ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ». Ειδικά, δε, η ρητή αναφορά «παλλαϊκό μέτωπο» στην πρόσκληση που έλαβαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και το επίμονο κάλεσμα μέσα από τηλεοράσεις και ραδιόφωνα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΔΗΜΑΡ, έκανε αρκετούς από την Αγίου Κωνσταντίνου να ενοχληθούν και να αναγνώσουν αυτές τις κινήσεις ως «δείγμα αλαζονείας», που εντέλει θα έβλαπτε την εικόνα του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, κατ’ αρχάς εκφράσθηκαν διαφορετικές απόψεις για τη συμμετοχή του κόμματος στην πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι Μαρία Ρεπούση, Γιώργος Κυρίτσης τάχθηκαν «υπέρ» της συμμετοχής, υπό το σκεπτικό ότι θα μπορούσαν να παραστούν παρουσιάζοντας την πρόταση της ΔΗΜΑΡ, με τους υπόλοιπους ωστόσο να τάσσονται «κατά». Απόντες ήταν ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαρριανός, ο Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος ήταν στον Βόλο για να μιλήσει σε εκδήλωση για την Κεντροαριστερά και η Μαρία Γιαννακάκη, που έλειπε στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Χρήστος Μαχαίρας έδωσε στις αρχές της εβδομάδας το στίγμα της πολιτικής που έχει χαράξει η ηγεσία, σημειώνοντας ότι «οι όποιες συνεργασίες δεν μπορούν να γίνουν ούτε ως συγκολλήσεις κορυφής ούτε ως πολιτικοί γάμοι», αλλά μόνο στη βάση της αναζήτησης ενός εναλλακτικού σχεδίου διακυβέρνησης της χώρας. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Θανάσης Θεοχαρόπουλος, απευθύνοντας χαιρετισμό στο συνέδριο του Ποταμιού σημείωσε πως το κόμμα του «είναι υπέρ του διαλόγου για τη συγκρότηση μιας ευρύτερης προοδευτικής παράταξης», ανοιχτό σε συζητήσεις με κόμματα και κινήσεις αυτού του χώρου και τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής ενός θεσμικού και οργανωμένου διαλόγου. Ο κ. Θεοχαρόπουλος, μεταφέροντας το μήνυμα της ηγεσίας, είπε πως πρέπει να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι ώστε να υπάρξει σημείο συνάντησης στην ανασυγκρότηση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.

«Πόρτα» Λυκούδη για το συνέδριο

Ο βουλευτής Επικρατείας Σπύρος Λυκούδης ξεκαθάρισε ότι δεν θα πάει στο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ και σε όσους ρωτούν αν θα φύγει από το κόμμα ή θα μείνει απαντά πως: «Ο Λυκούδης θα κάνει αυτό που έκανε πάντα. Θα δώσει με όλη του τη δύναμη τη μάχη για να μπορέσει να επαναφέρει τον χώρο -λέω τον χώρο γιατί έτσι όπως είναι σήμερα η ΔΗΜΑΡ είναι εξαιρετικά δύσκολο να λέω για αισιόδοξες προοπτικές- σε μια κατεύθυνση που θα μπορέσει να του δώσει μια καινούρια δυνατότητα να παρέμβει. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος, αλλά νομίζω ότι αυτή τη μάχη, μέχρις ότου πιστέψω ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο, θα τη δίνω, αλλά, ξαναλέω, δεν είμαι αισιόδοξος». Ο κ. Λυκούδης μίλησε σε εκδήλωση της μεταρρυθμιστικής τάσης της ΔΗΜΑΡ στη Θεσσαλονίκη και είπε ότι το κόμμα βρίσκεται σε ένα πάρα πολύ άσχημο σημείο. «Το 1% είναι ένα ποσοστό ταπεινωτικό για τη ΔΗΜΑΡ. Είναι θέμα να αναζητήσουμε υπαρξιακού χαρακτήρα δυνατότητες για το κόμμα και όχι μόνο καλών ή κακών πολιτικών». Τέλος, σχολιάζοντας το Ποτάμι, σημείωσε ότι είναι ένας ενδιαφέρων και πολύ φιλικός χώρος και ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο μιλάει, αλλά «πρέπει να προσδιορίσει ακριβώς το πολιτικό του στίγμα».


Σχολιάστε εδώ