Άνοιξαν δρόμο οι «5»!

Αρκετοί βουλευτές και στελέχη διακατέχονται από το αίσθημα της προσμονής (ή του φόβου) των ενδεχόμενων εξελίξεων, είτε προς θετική κατεύθυνση είτε -οι περισσότεροι εξ αυτών- προς αρνητική κατεύθυνση. Το κλίμα μετά τις εκλογές παρουσιάζει σταδιακή επιδείνωση και η δυσφορία εναλλάσσεται με την απογοήτευση, ο προβληματισμός με την απαισιοδοξία. Η κατάσταση έγινε σαφώς χειρότερη λόγω του ανασχηματισμού, καθώς οι επιλογές του πρωθυπουργού έστειλαν αντιφατικά μηνύματα, προκάλεσαν σύγχυση και διεύρυναν το… μέτωπο των δυσαρεστημένων. Σ’ εκείνους που έχασαν τη θέση τους στην κυβέρνηση, ήρθαν και προστέθηκαν όσοι ανέμεναν να διαβούν την πόρτα του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά οι προσδοκίες τους διαψεύσθηκαν.

Η κυβέρνηση δείχνει να έχει απωλέσει τον προσανατολισμό της ενώ οι διαβεβαιώσεις (και οι διακηρύξεις) του πρωθυπουργού ηχούν παράφωνα. Οι τριβές και οι διενέξεις των υπουργών, την επομένη κιόλας της ορκωμοσίας τους, έφεραν εκνευρισμό, ενώ η… υποχωρητικότητα του κ. Σαμαρά έναντι των απαιτήσεων του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσαν ακόμη οργή και αγανάκτηση στις τάξεις των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Οι περισσότεροι εξ αυτών επανακαθορίζουν τη στάση τους με το βλέμμα στραμμένο προς τις εκλογές, καθώς βλέπουν ότι ο στόχος των 180 βουλευτών για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας δείχνει -αυτή την ώρα τουλάχιστον-σχεδόν ανέφικτος. Η «μίνι ανταρσία» των πέντε βουλευτών, που ζήτησαν να επεκταθεί και στους ένστολους η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περικοπές, ήταν -κατά την εκτίμηση πολλών- η αρχή σε μια σειρά αντίστοιχων πρωτοβουλιών όσον αφορά το επόμενο διάστημα. Πρωτοβουλίες οι οποίες -λογικά- δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της κυβέρνησης, αλλά θα προκαλέσουν αρκετά προβλήματα στους υπουργούς στην υλοποίηση κρίσιμων αποφάσεων.

Ο -εκ των πέντε- Ι. Τζαμτζής μετείχε ενεργά σε όλες τις πρωτοβουλίες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την τελευταία διετία, αλλά στον ανασχηματισμό είδε τον συντοπίτη του βουλευτή Γ. Καρασμάνη να αναλαμβάνει υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Δικαίως νιώθει αδικημένος και απογοητευμένος. Οι κ. Βλαχογιάννης και Κυριαζίδης, ως πρώην αστυνομικοί, αισθάνθηκαν υποχρεωμένοι να υπερασπισθούν τα συμφέροντα του κλάδου τους. Συμπερασματικά, αν και οι πέντε δεν είχαν τα ίδια κίνητρα, λειτούργησαν από κοινού βάζοντας δύσκολα στην κυβέρνηση, κάτι που θα επαναληφθεί πολλάκις τους επόμενους μήνες.

Ρευστότητα

Ενδεικτικό της ρευστότητας που επικρατεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας είναι και το γεγονός ότι στελέχη που επί μακρόν σιωπούσαν ή εμφανίζονταν σπάνια στα Μέσα Ενημέρωσης, άνοιξαν ξαφνικά κύκλο δημόσιων παρεμβάσεων. Όχι απαραίτητα προς… όφελος της κυβέρνησης και του Μεγάρου Μαξίμου. Ο Ευρ. Στυλιανίδης έσπευσε να ζητήσει την επαναπρόσληψη των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών ενώ ο Ανδρ. Λυκουρέντζος προειδοποίησε ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους δικαστές είναι πιθανό να προκαλέσει ενός είδους «εμφύλιο» μεταξύ των διαφόρων επαγγελματικών και κοινωνικών τάξεων. Αρκετό εκνευρισμό προκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου και η παρέμβαση του Π. Παυλόπουλου, ο οποίος άσκησε δριμεία κριτική στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για την επίθεσή της στη Δικαιοσύνη σχετικά με το θέμα των υποβρυχίων και των ναυπηγείων.

Οι ανησυχίες των βουλευτών δεν περιορίζονται ωστόσο μόνο στο επίπεδο της κυβέρνησης, αλλά αίφνης επεκτείνονται και στο επίπεδο του κόμματος. Ο Π. Παναγιωτόπουλος, υπό το κράτος της οργής για την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση, ζήτησε τη διεξαγωγή ιδρυτικού συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο θα πρέπει να συνοδευθεί με αμφίπλευρη διεύρυνση. Η πρότασή του απηχεί τις απόψεις αρκετών βουλευτών και στελεχών που θεωρούν ότι επί των ημερών του κ. Σαμαρά η παράταξη συρρικνώθηκε τόσο κομματικά όσο και ιδεολογικά και πρέπει να αποκτήσει εκ νέου το παλιό εύρος της. Το πρόβλημα είναι -κι αυτό το αναγνωρίζουν οι περισσότεροι- ότι παρόντος του κ. Σαμαρά οποιαδήποτε απόπειρα διεύρυνσης της παράταξης θα ήταν εκ προοιμίου αποτυχημένη. Στο ίδιος μήκος κύματος με τον κ. Παναγιωτόπουλο και ο κ. Στυλιανίδης, ο οποίος ζήτησε να ανοίξει ο εσωτερικός διάλογος αφενός για τα αποτελέσματα των εκλογών και αφετέρου για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία από τώρα και στο εξής.

Το Μέγαρο Μαξίμου απέφυγε ως τώρα να πάρει θέση για τα παραπάνω, αλλά στο επιτελείο του πρωθυπουργού υπάρχει προβληματισμός για το κλίμα που υπάρχει μεταξύ των βουλευτών. Εκείνο που τους ανησυχεί περισσότερο είναι το ενδεχόμενο να επικρατήσει… κλίμα αταξίας και οι βουλευτές να καταστούν ανεξέλεγκτοι. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι υπουργοί «θα φτύνουν αίμα» για να περάσουν από τη Βουλή τις αναγκαίες αποφάσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες. Ένα επιπλέον στοιχείο που προβληματίζει το πρωθυπουργικό επιτελείο είναι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα περί πρόωρων εκλογών με αφορμή το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Κι αυτό διότι αντιλαμβάνονται πως οι βουλευτές -όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας- θα κινούνται (και θα ψηφίζουν) με γνώμονα και την πολιτική επιβίωσή τους. Δηλαδή, θα βρεθούν αρκετοί που θα διαφωνήσουν με μέτρα που σε άλλη περίπτωση θα στήριζαν, μόνο και μόνο για να μην προκαλέσουν την περαιτέρω οργή των ψηφοφόρων και μάλιστα εν όψει εκλογών.


Σχολιάστε εδώ