Φορο-έλεγχοι νέας γενιάς με… εισβολές σε επιχειρήσεις!

Το σχέδιο για τους επιτόπιους φορολογικούς ελέγχους νέας γενιάς έχει διαπραγματευθεί με την «τρόικα», πριν εξαναγκασθεί σε παραίτηση, ο τέως γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης και οι σχετικές υποχρεώσεις που ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών έχουν αποτυπωθεί αναλυτικά στο αναθεωρημένο Μνημόνιο.

Το σκεπτικό πίσω από τις επερχόμενες αλλαγές είναι ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της εφορίας δεν κάνουν αρκετά αισθητή την παρουσία τους στην αγορά και δεν αποτελούν φόβητρο για τους μικρομεσαίους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, που θεωρούνται ομάδες με τον υψηλότερο κίνδυνο για φοροδιαφυγή. Έτσι:

– Αλλάζουν άμεσα οι σχετικές προβλέψεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, ώστε να γίνει απολύτως ευέλικτη η παροχή εξουσιοδοτήσεων στους ελεγκτές για επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες. «Μέχρι το τέλος Ιουνίου», αναφέρεται στο Μνημόνιο, «θα διασφαλισθούν οι δυνατότητες των ελεγκτών να διενεργούν έγκαιρα ελέγχους στις εγκαταστάσεις των φορολογουμένων, με την καθιέρωση γρήγορων («fast track») διαδικασιών παροχής εξουσιοδότησης για είσοδο και έρευνα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις απάτης».

– Στο αμέσως επόμενο στάδιο, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, προβλέπεται ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες αλλαγές στον ΚΦΔ, ώστε οι αρμόδιοι για τη συλλογή των εσόδων υπάλληλοι να μπορούν να… μπουκάρουν στις εγκαταστάσεις των φορολογουμένων, οι οποίοι οφείλουν φόρους, και να καταγράφουν όλα τα στοιχεία ενεργητικού και τη ρευστότητα (ποσά στο ταμείο ή σε τραπεζικούς λογαριασμούς), που μπορούν να βρεθούν στο στόχαστρο της εφορίας για άμεση κατάσχεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιτόπιοι έλεγχοι, πέραν των περιπτώσεων απάτης, θα προσλάβουν γενικότερο χαρακτήρα και θα στραφούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που θα θεωρούνται, με βάση τα στοιχεία του Taxisnet, ως φορολογούμενοι υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής. Με τον τρόπο αυτό, υπουργείο Οικονομικών και «τρόικα» εκτιμούν ότι θα αυξηθεί, δια του φόβου των ελεγκτών, η φορολογική συμμόρφωση.

Νώντας Χαλδούπης


Σχολιάστε εδώ