Φέρνουν πίσω τον Σημίτη!

Το σενάριο αποκτά μεγαλύτερη ισχύ καθώς οι σχετικές πληροφορίες το συνδέουν με παράγοντες εκτός ελληνικής επικράτειας, με τους οποίους ο πρώην πρωθυπουργός διατηρεί στενές επαφές, και πιο συγκεκριμένα με το Βερολίνο. Από πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους λέγεται ότι η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκ. Μέρκελ έχει εκφράσει στον Αντ. Σαμαρά την επιθυμία της να αναδειχθεί ο κ. Σημίτης στο ύπατο αξίωμα της Ελλάδας τον Φεβρουάριο του 2015. Και σ’ αυτό είναι προφανές ότι έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο ο αδελφός του, που για δεκαετίες κατείχε υψηλά αξιώματα στη Γερμανία.

Το σκεπτικό είναι ο επόμενος Πρόεδρος να είναι αναφανδόν υπέρ της αυστηρής πολιτικής και της δημοσιονομικής πειθαρχίας και όποτε προκύπτει ανάγκη να συνηγορεί υπέρ των προσπαθειών της κυβέρνησης. Επιπλέον, θέλουν να είναι μια ισχυρή προσωπικότητα που δεν θα περιορίζεται σε διακοσμητικό ρόλο, αλλά θα παρεμβαίνει σε σημαντικά γεγονότα. Ενδεχομένως στο Βερολίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να σκέφτονται την πιθανότητα αναρρίχησης στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε ένας Πρόεδρος με το εκτόπισμα του κ. Σημίτη θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «ανάχωμα» στα όποια σχέδια του Αλ. Τσίπρα. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι φήμες και η κυβέρνηση προτείνει τον πρώην πρωθυπουργό για το ύπατο αξίωμα, θα δικαιωθούν περίτρανα όλοι όσοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε «γερμανική αποικία» και οι εδώ κυβερνώντες εκτελούν κατά γράμμα τις εντολές του Βερολίνου.

Στα… 79 του χρόνια…

Το ερώτημα είναι αν ο κ. Σημίτης θα καταφέρει στις κρίσιμες ψηφοφορίες της Βουλής να συγκεντρώσει τις ψήφους 180 βουλευτών ούτως ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ διαθέτουν 155 βουλευτές, ακόμη κι αν δεν υπάρξουν διαρροές. Απαιτούνται οι ψήφοι επιπλέον 25 βουλευτών και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα από πού θα προέλθουν. Πάντως, αν έχουν βάση τα σενάρια για «δάκτυλο» του Βερολίνου, τότε πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξουν παρασκηνιακές πιέσεις ώστε να συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ψήφων. Στην όλη υπόθεση πάντως υπάρχει μια ακόμη παράμετρος κι έχει να κάνει με την ηλικία του κ. Σημίτη. Την άνοιξη του 2015, οπότε και θα γίνει η εκλογή του νέου Προέδρου, ο πρώην πρωθυπουργός θα διανύει το 79ο έτος της ηλικίας του. Ο αντίλογος λέει ότι κι ο Κάρ. Παπούλιας όταν εξελέγη πρώτη φορά ήταν στα 76 και… άντεξε για δύο θητείες.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ