Το «σινιάλο» του ΣΥΡΙΖΑ περιμένει η ΔΗΜΑΡ!

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τουλάχιστον πέντε βουλευτές της Αγίου Κωνσταντίνου είναι θετικοί στο να προσεγγίσουν δειλά δειλά τον ΣΥΡΙΖΑ με απώτερο στόχο να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και, προς επιβεβαίωση των παραπάνω, δεν ήταν τυχαία η δήλωση κορυφαίου στελέχους της Κουμουνδούρου στο «Π» πως: «Υπάρχουν κάποιοι στον προθάλαμο που περιμένουν σήμα από εμάς».

Στο διά ταύτα, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να κρατάει στον «πάγο» τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ, όχι όμως για να μην τους ενσωματώσει. Η συγκεκριμένη πρακτική έχει ευρύτερη στόχευση και μεταφράζεται ως στήριξη στο πρόσωπο του κ. Κουβέλη, ούτως ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα να μπορέσει να ανασυντάξει το κόμμα του και -χωρίς να διαλυθεί- να υπάρξει μία πολιτική συμπαράταξη. Τούτων δοθέντων και υπό το εξαιρετικά δυσάρεστο κλίμα στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ, συνεδριάζει από χθες Σάββατο η Κεντρική Επιτροπή. Ο Φώτης Κουβέλης, αναφορικά με την πολιτική κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα, τάσσεται για ακόμη μία φορά υπέρ της συμμετοχής στις διαδικασίες της συγκρότησης της Κεντροαριστεράς με όλες τις δυνάμεις του χώρου, για να διατυπωθεί μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης και εναντιώνεται στην κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ.

Στον αντίποδα, η μειοψηφία της ΔΗΜΑΡ, με επικεφαλής τον πρώην γραμματέα του κόμματος Σπύρο Λυκούδη, κάνει λόγο για προκήρυξη συνεδρίου-μαϊμού και μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι αράδες ήταν προγραμματισμένο να δώσουν κανονικά το «παρών» στην Κεντρική Επιτροπή για να εξηγήσουν με ένταση στην προεδρική πλειοψηφία ότι εάν δεν αναστείλει την απόφαση για τη διεξαγωγή του, θα είναι απόντες. Στο ίδιο μήκος κύματος, ήταν προγραμματισμένο να καταθέσουν ένα ξεχωριστό κείμενο διαφωνίας ανάλογο με το περιεχόμενο της ομιλίας Λυκούδη στο Γκάζι, όπου και είχε προχωρήσει σε ένα ευρύ άνοιγμα σε Ελιά και Ποτάμι για τη δημιουργία μιας μεγάλης σοσιαλιστικής, δημοκρατικής παράταξης.

Προ των πυλών η διάσπαση κατά Λυκούδη

Οι διαφωνούντες θεωρούν ότι η απόφαση να διεξαχθεί συνέδριο 12-14 Σεπτεμβρίου ελήφθη με το σκεπτικό να επανεκλεγεί ο Φώτης Κουβέλης στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ και δευτερευόντως για να ανακοπεί η τάση μετανάστευσης της αριστερής τάσης του κόμματος προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Βουλευτές και μέλη των κεντρικών οργάνων δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για τη στάση του προέδρου και για τον τρόπο με τον οποίο δρομολογήθηκε η παραμονή του στην ηγεσία -χωρίς ψηφοφορία μετά την παραίτησή του-, η οποία, όπως λένε με θυμό, θα έπρεπε να είναι τελεσίδικη και αμετάκλητη. Στο διά ταύτα, η μεταρρυθμιστική τάση δεν έχει και πολλές επιλογές, γιατί ακόμα κι αν αποφάσιζε να συμμετάσχει στο συνέδριο, γνωρίζει εκ των προτέρων ότι δεν θα έχει καμία τύχη. Από την άλλη, η πλειοψηφία, όπως φάνηκε και μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, είναι μπετοναρισμένη και με μεγάλη ευκολία θα αναδείξει και πάλι τον κ. Κουβέλη για τρίτη φορά πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ. Πολιτικά αυτό μεταφράζεται σε «συριζοποίηση» του κόμματος, με την ηγεσία να προσδιορίζει την πολιτική γραμμή, ξεκαθαρίζοντας ότι η ΔΗΜΑΡ θα πάρει μέρος στον διάλογο για την Κεντροαριστερά και με το ΠΑΣΟΚ και με το Ποτάμι, όχι όμως για να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά για να δημιουργηθούν οι συνθήκες συγκρότησης μιας κυβέρνησης συνεργασίας αριστερής κατεύθυνσης, δηλαδή με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, η ομάδα Λυκούδη απορρίπτει κατηγορηματικά την επιστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρεί ότι η δημιουργία μιας μεγάλης κεντροαριστερής παράταξης είναι η μόνη λύση και σε αυτή την προσπάθεια εντάσσει Ελιά και Ποτάμι. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, τα συγκεκριμένα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, εάν συμμετάσχουν στο φθινοπωρινό συνέδριο, θα υποστούν ακόμη μία ήττα. Και για μία ακόμη φορά θα έμπαιναν στη διαδικασία να υποχρεωθούν -όπως έγινε και μετά το συνέδριο του Δεκεμβρίου- να σιωπήσουν και να υπακούσουν στη νέα φιλοσυριζαϊκή γραμμή. Συνεπώς, όπως περιγράφουν και στελέχη της μειοψηφίας, «είναι απλώς θέμα χρόνου η διάσπαση». «Η ΔΗΜΑΡ έχει φύγει από μένα και όχι εγώ από τη ΔΗΜΑΡ. Θα συμμετέχω στο συνέδριο του Ποταμιού και όχι στις δικές μας κομματικές διεργασίες. Να αναλάβει κάποιος τις πολιτικές ευθύνες πραγματικά και όχι με παραιτήσεις επί ψηφοφορίας», ήταν τα λόγια του Γρηγόρη Ψαριανού, ο οποίος προαναγγέλλει με τον δικό του τρόπο πολιτικές εξελίξεις. Άλλωστε, η πολιτική εκδήλωση που πραγματοποίησαν πριν από λίγες μέρες οι ανανεωτές της Αγίου Κωνσταντίνου με ομιλητή τον Σπύρο Λυκούδη ήταν ένα σαφές μήνυμα προς την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ ότι δεν προτίθενται να καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια. Η ΔΗΜΑΡ πάντως παρουσιάζει αδιαμφισβήτητα εικόνα διάλυσης ακόμη και στα όργανα, ενώ η Κεντρική Επιτροπή καλείται -τύποις- να ορίσει Επιτροπή Θέσεων και Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου.


Σχολιάστε εδώ