Το μυστικό της πρόκρισης

Οι διεθνείς εμφανίστηκαν αποφασισμένοι και έτσι διατήρησαν ζωντανές τις ελπίδες για πρόκριση στους 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Με το ρεπορτάζ να καθιστά σαφές ότι οι παίκτες αγωνίστηκαν και για τον Φερνάντο Σάντος.

Ο Πορτογάλος είχε στηθεί στο απόσπασμα μετά τον αγώνα της ελληνικής πρεμιέρας και τη βαριά ήττα από την Κολομβία. Μόνο που οι διεθνείς -και ειδικά οι παλιοσειρές- είχαν διαφορετική άποψη από τα ΜΜΕ και έτσι σε κάθε ευκαιρία φρόντιζαν να στέλνουν το μήνυμα ότι σέβονται τον ομοσπονδιακό προπονητή και εμπνέονται από αυτόν. Φρόντισε, όμως, και ο Σάντος να στηρίξει απόλυτα τους παίκτες, παρά το κράξιμο μετά τον αγώνα με την Κολομβία, όταν δήλωσε ότι «κάποιοι δεν κατάλαβαν ότι παίζουμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο». Χρησιμοποίησε τους 9 από τους 11 παίκτες που είχε εμπιστευθεί και κόντρα στους Λατινοαμερικανούς.

Αλλά για τον Πορτογάλο έχει πλέον σημασία μόνο ο τελικός με την Ακτή Ελεφαντοστού. Όπως υποστήριξε, ο αγώνας μοιάζει με εκείνον που έδωσε η Εθνική κόντρα στη Ρωσία για το Euro του 2012. «Για να γράψουμε ιστορία πρέπει να κερδίσουμε, οπότε νομίζω ότι αυτό που χρειάζεται είναι να είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι. Δεν μας λείπουν το πάθος, η θέληση, η αποφασιστικότητα. Θα πρέπει να νικήσουμε έναν αντίπαλο, ο οποίος έχει και αυτός βαθμολογικό ενδιαφέρον. Στους τελικούς η Ελλάδα ανταποκρίνεται εξαιρετικά. Αν πάρουμε για παράδειγμα την αναμέτρηση με τη Ρωσία, τότε μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε ξανά», δήλωσε ο Σάντος ύστερα από την επιβίωση της Εθνικής στο Νατάλ.

Γκρίνιες για Κατσουράνη

Τα έχει φέρει, μάλιστα, έτσι η τύχη, που η τιμωρία του Κώστα Κατσουράνη επαναφέρει τον Γιώργο Καραγκούνη στο αρχικό σχήμα! Όπως είχε συμβεί και κόντρα στους Ρώσους! Μια και αναφερθήκαμε στον υπαρχηγό της Εθνικής, χωρίς διάθεση να υπερβάλουμε, είναι ο παίκτης που δέχεται την πιο σκληρή κριτική. Ίσως και δικαιολογημένα, επειδή βοήθησε ελάχιστα στον αγώνα με την Κολομβία, ενώ η αποβολή του κόντρα στους Ιάπωνες έβαλε σε κίνδυνο την Εθνική ομάδα και το όνειρο της πρόκρισης. Ο Σάντος, βέβαια, καλύπτει απόλυτα τον Πατρινό και εξακολουθεί να τον θεωρεί υπερπολύτιμο. Αλλά είναι πλέον υποχρεωμένος να αναζητήσει εναλλακτικό σχέδιο. Είτε με τη συμμετοχή του Καραγκούνη στο αρχικό σχήμα και την παράλληλη οπισθοχώρηση του Μανιάτη σε ρόλο καθαρού εξαριού είτε με την παρουσία ενός πιο ψηλού παίκτη για να αντιμετωπίσει τα ψηλά κορμιά των Ιβοριανών.

«Δεν πιστεύω πολύ στις συμπτώσεις. Μπορεί να φαίνεται σαν σύμπτωση ότι ο Καραγκούνης μπορεί να χρειαστεί να αγωνιστεί σε ένα ακόμη τέτοιο παιχνίδι, αλλά όλα είναι θέμα σκληρής δουλειάς. Η θέληση και η αγάπη του για την Εθνική δεν έχει αλλάξει καθόλου. Είναι απίστευτο. Αν είναι να γράψουμε ιστορία ξανά με τον Γιώργο, ας γίνει έτσι», δήλωσε ο Σάντος. Το θετικό για τον Πορτογάλο και τους παίκτες του ήταν ότι κράτησαν για πρώτη φορά ανέπαφη την εστία της ομάδας και έτσι μένει πλέον το επόμενο βήμα, δηλαδή η επίτευξη ενός γκολ για την κατάκτηση της νίκης.

Το δράμα των Τουρέ

Την ίδια ώρα, η αποστολή της Ακτής Ελεφαντοστού έχει βυθιστεί στο πένθος. Αιτία ο αιφνίδιος θάνατος του Ιμπραήμ Τουρέ, αδερφού του Γιάγια και του Κόλο. Οι δύο έμπειροι παίκτες αποχώρησαν την Παρασκευή από τη Βραζιλία για να παραβρεθούν στην κηδεία του αδερφού τους και ουδείς μπορεί να διαβεβαιώσει για την επιστροφή τους έως την Τρίτη. Ούτε φυσικά σε ποια ψυχολογική και σωματική κατάσταση θα βρεθούν. Ειδικά ο Γιάγια, στο σπίτι του οποίου έμενε ο Ιμπραήμ, διότι προέρχεται από τραυματισμό και στα δύο πρώτα ματς έδειξε σαφώς επηρεασμένος.

Περιμένουν Ρανιέρι

Ενδεχόμενη πρόκριση της Εθνικής στους 16 μπορεί να οδηγήσει στη Βραζιλία και τον Κλαούντιο Ρανιέρι! Ο Ιταλός έχει συμφωνήσει με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Γιώργο Σαρρή και απομένουν τα τυπικά για να αντικαταστήσει τον Σάντος. Έστειλε, μάλιστα, άνθρωπό του στη Βραζιλία για να παρακολουθεί από κοντά τους αγώνες της Εθνικής Ελλάδας. Αν, πάντως, περάσει η Ελλάδα στους 16, τότε πιθανότατα οι παλιοσειρές της Εθνικής να προτείνουν επανεξέταση για την υπόθεση του Σάντος!

Το ερώτημα είναι πώς περνάει η Ελλάδα. Με νίκη επί της Ακτής Ελεφαντοστού και παράλληλα διατήρηση του αήττητου από την Κολομβία. Με οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα της Εθνικής κόντρα στους Ιβοριανούς, ο Σάντος και οι διεθνείς θα μπουν στις 25 του μήνα στο αεροπλάνο της επιστροφής. Διότι σε αυτή την περίπτωση οι Αφρικανοί θα ακολουθήσουν την Κολομβία μια και θα φτάσουν τους τέσσερις ή τους έξι πόντους. Αν τώρα νικήσει και η ελληνική ομάδα και εκείνη της Ιαπωνίας, τότε όλα θα κριθούν στη διαφορά τερμάτων, διότι οι δύο ομάδες θα φτάσουν τους τέσσερις πόντους και θα προσπεράσουν την Ακτή Ελεφαντοστού. Με τους διεθνείς μας να χρειάζονται τουλάχιστον τρία γκολ περισσότερα από τους παίκτες του Αλμπέρτο Τζακερόνι. Σε περίπτωση πρόκρισης, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει στους 16 την Κόστα Ρίκα, η οποία κατέκτησε την πρώτη θέση στον 4ο όμιλο!


Σχολιάστε εδώ