Το γαλάζιο δίλημμα: Πρόεδρος από την παράταξη ή «θεσμικό έπιπλο»;

Στελέχη της ΝΔ επισημαίνουν ότι η επιλογή του υποψηφίου πρέπει να σταθμιστεί όχι ως αφορμή για τη συγκέντρωση της απαραίτητης συνταγματικής πλειοψηφίας, αλλά ως το κατάλληλο επιχείρημα προς τους βουλευτές των άλλων κομμάτων, και ειδικά προς τους ανεξάρτητους, ώστε να στηρίξουν το πρόσωπο που θα προτείνει η ΝΔ και εξ ονόματός της ο Αντώνης Σαμαράς. «Η ΝΔ», υποστηρίζουν αρκετοί βουλευτές, «δεν είναι δυνατόν να ταλανίζεται από το ερώτημα αν θα πρέπει να προτείνει σοσιαλιστή ή αριστερό πολιτικό, «απόμαχο» ή «συνταξιούχο», για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κάτι τέτοιο θα αποτελεί έμμεση παραδοχή πολιτικής ήττας, παραταξιακής λειψανδρίας και εσωκομματικής απόγνωσης».

Όπως επισημαίνουν βουλευτές της ΝΔ, στην παρούσα συγκυρία η κεντροδεξιά παράταξη δεν έχει την πολυτέλεια για αποτυχίες και κακές επιλογές ως προς τον υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Θεωρούν ότι ήρθε η ώρα της αμφίπλευρης διεύρυνσης και αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με επιλογή προσώπου από τον ευρύτερο μεσαίο χώρο. Άλλωστε, λένε με νόημα, «ύστερα από δέκα χρόνια η χώρα πρέπει να αποκτήσει Πρόεδρο από την Κεντροδεξιά που θα είναι αποδεκτός και από την Κεντροαριστερά».

Συνεπώς, οι γραμματείς και τα στελέχη της παράταξης θα πρέπει να σταθμίσουν το κύρος προσωπικοτήτων που δεν έχουν στο βιογραφικό τους μόνο αγώνες συνδικαλιστικού ύφους ή αριστεροφροσύνης. Υπάρχει πολιτικό δυναμικό που πήγε κόντρα στη θεσμική και στην ηθική κατάπτωση του πολιτικού συστήματος, διατρανώνοντας την προστασία κεκτημένων εθνικής υφής, όπως η δημοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη, η ισχυρή παρουσία της Ελλάδας στο διεθνές γίγνεσθαι.

«Πρέπει να επιλεγούν στελέχη από την Κεντροδεξιά με δυναμική, πολιτικό κύρος, διεθνές υπόβαθρο, ώστε να παίξουν με αποτελεσματικότητα τον ρόλο που πρέπει να έχει ένας σύγχρονος «κοσμοπολίτης» Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος θα έχει διευρυμένες εξουσίες λόγω της συνταγματικής αναθεώρησης και θα εγγυάται αναμφισβήτητα και αποτελεσματικά την πολιτική σταθερότητα της εκάστοτε κυβέρνησης και κυρίως της χώρας», σχολιάζουν στα πηγαδάκια οι βουλευτές της ΝΔ. Και δεν είναι μόνοι τους. Υπάρχουν και ανεξάρτητοι, προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, ακόμα και κεντρογενείς του ΣΥΡΙΖΑ, που συμφωνούν.

Ίσως η πιο δύσκολη πτυχή στην ιστορία αυτή να είναι η μετάδοση του μηνύματος από τη Βουλή όχι στο Μαξίμου αλλά σε κομματικές καμαρίλες με θέα τη Συγγρού -φωτογραφίζουν τον γραμματέα του κόμματος- και το Φαληρικό Δέλτα. Έχουν συνηθίσει να προτείνουν δήθεν αριστερούς, που μπορούν να παίξουν ρόλο «θεσμικού επίπλου», όπως είχε πει εύστοχα παλιό στέλεχος της ΝΔ το 1984, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε προτιμήσει τον «συζητήσιμο» Χρήστο Σαρτζετάκη από τον «απρόβλεπτο», «υπερκομματικό» και ακραιφνή πατριώτη Κωνσταντίνο Καραμανλή…


Σχολιάστε εδώ