Τι μαγειρεύει η Ντόρα…

Πολλοί από όσους απευθυνθήκαμε μάς παρέπεμψαν κυρίως στην προσωπική ατζέντα της κ. Μπακογιάννη, που, εφόσον επιλεγεί για τη θέση της Επιτρόπου της χώρας μας, θα ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας θα της ταίριαζε μια χαρά αφού κοτζάμ Αλίεφ έσπευσε να την επισκεφθεί σπίτι της.

Πάντως, αν και δεν είναι φυσικά αρνητικό ένας πολιτικός να προωθεί τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας του, όπως και να έχει, είναι αρκετά ενοχλητική αυτού του είδους η… επιχειρηματική διπλωματία, όταν αφορά μόνο επιχειρηματίες που συνδέονται με την οικογένεια Μητσοτάκη…

Η αλήθεια είναι ότι το όνομα της κ. Μπακογιάννη, λόγω και της προϋπηρεσίας της στο υπουργείο Εξωτερικών αλλά και κατόπιν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, έπαιζε και για άλλες θέσεις στην Ευρώπη, με πρώτη τη θέση της ύπατης εκπροσώπου εξωτερικής πολιτικής, προς αντικατάσταση της κ. Άστον.

Θα ήταν μια πολύ καλή επιλογή και για τον θεσμό, καθώς η κ. Μπακογιάννη έχει το πλεονέκτημα να διατηρεί επαφές τόσο με την Ουάσινγκτον όσο και με τη Ρωσία (αν και αυτές οι σχέσεις είχαν τραυματισθεί παρά πολύ στο παρελθόν), αλλά θα ήταν πολύ καλή επιλογή και για την Ελλάδα. Το θέμα είναι ότι δυστυχώς υπάρχει έντονη καχυποψία, κυρίως στις βόρειες και πρώην κομμουνιστικές χώρες-μελή της ΕΕ, έναντι του Νότου και κυρίως έναντι της Ελλάδας. Ο φόβος είναι ότι ένας έλληνας πολιτικός ίσως δεν αντισταθεί στον πειρασμό να προωθήσει εθνικού ενδιαφέροντος θέματα και να καταστήσει την ΕΕ μέρος της αντιπαράθεσης της Ελλάδας με την Τουρκία, τα Σκόπια κ.λπ.

****

— Αλήθεια, γιατί παρά την άμεση, υποτίθεται, αντίδραση, με δήλωση μάλιστα του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ κ. Κ. Κούτρα, για το θέμα των παρακολουθήσεων email από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, δεν υπήρξε και επισήμως διάβημα στο Βερολίνο; Ακόμη κι αν εκτιμάται ότι δεν πρόκειται για δίκτυο παρακολούθησης που στρέφεται συγκεκριμένα εναντίον της Ελλάδας, θα έπρεπε η Αθήνα να επιμείνει ζητώντας πλήρη ενημέρωση…

— Πολλές φορές ασκούμε κριτική σε όσους πρέσβεις βρίσκουν ευκαιρία να μετατρέπουν την πρεσβεία σε χώρο απλής εξυπηρέτησης των προσωπικών δημοσίων σχέσεών τους. Όμως υπάρχουν και εξαιρέσεις. Διαβάσαμε ότι η πρεσβευτής μας στην Αυστρία Χρυσούλα Αλιφέρη έδωσε δεξίωση για όλους τους κοινοτικούς πρέσβεις με την ευκαιρία της ελληνικής προεδρίας, ενώ μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν ο καγκελάριος της χώρας, ο οποίος μίλησε στους ξένους διπλωμάτες και συγχρόνως τίμησε και την Ελλάδα…

— Δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο απονέμεται στην κ. Αικατερίνη Σαμώνη-Ράντου, πρώην Νομική Σύμβουλο Α’ στην ΕΝΥ του ΥΠΕΞ, ο τίτλος της Επίτιμης Νομικής Συμβούλου για θέματα Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

— Ολόκληρο υπουργείο Εξωτερικών δεν βρήκε τον χρόνο να δώσει μια πλήρη και ολοκληρωμένη απάντηση στην προπαγάνδα που έσπευσε να κάνει το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής -και οι κάθε λογής ακόλουθοί του- σχετικά με το Συμβούλιο της Ευρώπης και την υπενθύμιση της απόφασης που έχει βγάλει για το θέμα της λεγόμενης «Τούρκικης Ένωσης Ξάνθης» και διαφόρων άλλων συλλόγων που θέλουν να έχουν τον όρο «τουρκικός» στον τίτλο τους.

— Αν θυμόμαστε καλά από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αφορούσε αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων που δεν αφορούσαν το όνομα των συλλόγων και ενώσεων, αλλά το περιεχόμενο του καταστατικού τους. Γιατί και η Ελλάδα αποδέχεται ότι μέρος της μουσουλμανικής μειονότητας, όπως είναι οι Ρομά και οι Πομάκοι, είναι και οι τουρκογενείς και συνεπώς όλοι μπορούν να έχουν τους συλλόγους τους με τίτλο που θα αποτυπώνει τη διαφορετική καταγωγή τους. Αλλά εάν το καταστατικό ενός συλλόγου εμφανίζεται να εξυπηρετεί συμφέροντα άλλης χώρας και επιχειρεί να τραυματίσει την κοινωνική γαλήνη και να απειλήσει την εθνική ασφάλεια, τότε είναι προφανές ότι η υπόθεση δεν είναι απλή και με βάση όλα αυτά αποφασίζει το πρωτοδικείο εάν θα δώσει άδεια λειτουργίας ή μη στον συγκεκριμένο σύλλογο…
Απλώς δεν βρέθηκε κάποιος να τα πει αναλυτικά και επίσημα όλα αυτά, αφήνοντας το τουρκικό προξενείο και τους ανθρώπους του κόμματος ΚΙΕΦ να δημιουργούν εντυπώσεις ανενόχλητοι.

— Ο Σύλλογος Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης παρέθεσε γεύμα σε αυτούς που εκλέχθηκαν και μετείχαν στις ευρωεκλογές και στις τοπικές εκλογές που έγιναν στις 18 και 25 Μαΐου 2014 (όπως ενημερωθήκαμε από την εξαιρετική ιστοσελίδα tourkikanea.gr).
Στην εκδήλωση που έγινε στα Ίψαλα του νομού Αδριανούπολης μετείχαν ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ο αντιπρόεδρος του DEB και υπεύθυνος των κομματικών γραφείων Ξάνθης Οζάν Αχμέτογλου, υποψήφιοι ευρωβουλευτές του DEB, οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι Αρριανών, Μύκης και Ιάσμου, δημοτικοί σύμβουλοι που εξελέγησαν σε διάφορα μέρη της Δυτικής Θράκης, σύμβουλοι που εξελέγησαν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, η ηγεσία του BTTDD και πρόεδροι διαφόρων τμημάτων του συλλόγου αυτού στην Τουρκία. Εμείς θέτουμε απλώς το ερώτημα: Υπήρχε κάποιος λόγος που κουβαλήθηκαν όλοι στα Ίψαλα και δεν έκαναν μια γιορτή -από τις συνήθεις που κάνουν- σε ένα ξενοδοχείο στην Ελλάδα, σε έναν χώρο δεξιώσεων στην Κομοτηνή ή την Ξάνθη;

— Εκτός αν αυτό συνδέεται και με το γραφείο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που λειτουργεί στην Κεσάνη και σύμφωνα με πληροφορίες έχει αναλάβει τον γενικό συντονισμό των θεμάτων «Δυτικής Θράκης». Πιθανότατα και της «διαχείρισης» των σχεδόν δέκα εκατομμυρίων ευρώ που διατίθενται στην περιοχή, κυρίως στη Ροδόπη και την Ξάνθη…

— Ο ευτυχής υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος συνεχίζει την άσκηση της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, αφού αυτή την εβδομάδα βρέθηκε στο Ναϊρόμπι για να χαιρετίσει σε μία συνάντηση ΕΕ – Αφρικής…

****

Το πάρτι συνεχίζεται…

Μας φθάνουν και πάλι πληροφορίες για παιγνίδια με τη μεταφορά οικοσκευών. Δηλαδή ότι, εταιρείες, υποτίθεται θυγατρικές παλιών, εμφανίζονται για να εισπράξουν χρήματα από το ΥΠΕΞ, τα χρήματα εγκρίνονται μεν, αλλά μπλοκάρονται την τελευταία στιγμή και άλλα τέτοια ωραία. Μήπως η οικονομική Αστυνομία που ερευνά τις υποθέσεις ΜΚΟ πρέπει να κάνει μια βόλτα για να ξεσκονίσει τα πρακτικά της Επιτροπής Οικοσκευών;


Σχολιάστε εδώ