Σχοινοβατεί…

Κι όλα αυτά κατά τέτοιο τρόπο (υπάρχει;) που δεν θα θέσει σε κίνδυνο την υλοποίηση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας και δεν θα προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των δανειστών. Τα μηνύματα που συνεχίζουν να στέλνουν οι τελευταίοι δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Η υλοποίηση των συμφωνημένων αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος, διαμηνύουν από τις Βρυξέλλες. Τα παραπάνω θα εξελιχθούν με φόντο την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ζήτημα που πυροδοτεί σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Ο κ. Σαμαράς επιχειρεί να κλείσει το θέμα των εκλογών, που προκαλεί «παραλυτικά φαινόμενα» στην κυβερνητική λειτουργία, καθώς θεωρεί ότι υπάρχουν οι 180 βουλευτές που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου και ως εκ τούτου δεν θα χρειαστεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει ως βασικό του στόχο να αποτρέψει την εκλογή Προέδρου και κατηγορεί τον κ. Σαμαρά ότι φοβάται τη λαϊκή ετυμηγορία και ότι είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα για να επιτύχει την εκλογή Προέδρου.

Διπλή σύγκρουση

Η ρύθμιση του χρέους θα είναι το δεύτερο σημαντικό θέμα που θα κυριαρχήσει το επόμενο διάστημα, κυρίως από τον Σεπτέμβριο, οπότε και αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, κατά βάση με τους Ευρωπαίους. Από την κυβέρνηση εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η λύση που θα δοθεί τελικά θα ανακουφίσει τη χώρα μας κι εγκαλούν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ γιατί αρνείται να συμμετάσχει στην κοινή προσπάθεια. Από την Κουμουνδούρου απαντούν ότι δεν πρόκειται να πάρουν μέρος, διότι η διαπραγμάτευση προϋποθέτει διπλή σύγκρουση με τους έξω και τους μέσα, κάτι που δεν θα κάνει η κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι για να καταστεί βιώσιμο το χρέος πρέπει να γίνει διαγραφή μεγάλου μέρους, πρόσθεσε όμως ότι ακόμη κι αν γίνει, δεν αρκεί για να βγει η χώρα από την κρίση. Στο ΚΚΕ πάντως δεν έχουν καμιά αμφιβολία: Οποιαδήποτε ρύθμιση κι αν γίνει θα οδηγήσει σε νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Αλλαγή πλεύσης

Αναστάτωση επικρατεί στην κυβέρνηση λίγες μόνο ημέρες μετά τον ανασχηματισμό, με τον οποίο -υποτίθεται- θα ξεκινούσε μία νέα ημέρα. Τις διαφωνίες μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ προκαλούν μια σειρά αποφάσεις και ρυθμίσεις (διαθεσιμότητα, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.), ενώ το πρόβλημα παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω της διάθεσης της Χαριλάου Τρικούπη να αλλάξει γραμμή πλεύσης, σε μια προσπάθεια του Β. Βενιζέλου να περιορίσει τη φθορά για το ΠΑΣΟΚ και να ενισχύσει τη θέση του στην ηγεσία. Από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνηθέντων δεν μπορεί να γίνει, παρά μόνο σταδιακές διορθώσεις της ακολουθούμενης πολιτικής.

Κόντρες

Το ήδη τεταμένο πολιτικό κλίμα ήρθε να φορτίσει ακόμη περισσότερο η δικογραφία που έστειλαν στη Βουλή οι Εισαγγελείς Διαφθοράς, με την οποία ζητούν τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του Β. Βενιζέλου και του Γ. Παπακωνσταντίνου για την παλαιά υπόθεση των υποβρυχίων και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Η κυβέρνηση έκανε λόγο για «ανύπαρκτο θέμα», κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «βάφτισε» δικογραφία τα πρακτικά της Βουλής και ότι ανακινεί μία υπόθεση για λόγους αποπροσανατολιστικούς, για να υπερκεράσει τα εσωκομματικά προβλήματα και την αμφισβήτηση προς τον Αλ. Τσίπρα. Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του μίλησε για «χυδαιότητες» εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ζήτησε τον πειθαρχικό έλεγχο των Εισαγγελέων Διαφθοράς, διότι λειτούργησαν κατά παράβαση του Συντάγματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει προσπάθεια συγκάλυψης με το επιχείρημα ότι η δικογραφία έφτασε στη Βουλή την ημέρα που έκλεινε για τη θερινή περίοδο. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ζήτησαν αναλυτικά στοιχεία για τις συμβάσεις και κατηγόρησαν τον Αντ. Σαμαρά ως «διαχρονικό δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ».

Εσωστρέφεια

Κλίμα εσωστρέφειας ξαφνικά στον ΣΥΡΙΖΑ και αμφισβήτησης της στρατηγικής και των επιλογών του Αλ. Τσίπρα. Σε επιστολή τους, 53 στελέχη, μεταξύ αυτών και δέκα βουλευτές, ασκούν κριτική για την προεκλογική τακτική και την επιχειρηματολογία («φαινόμαστε ως καρικατούρα του ΠΑΣΟΚ»), ενώ κατηγορούν την ηγεσία για σταδιακή μετακίνηση προς το Κέντρο. Ακόμη διατυπώνουν αιχμές για τη λειτουργία του κόμματος, ότι τα όργανα έχουν μπει στο περιθώριο και οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται από έναν κλειστό κύκλο στελεχών περί τον κ. Τσίπρα. Παράλληλα, άλλα στελέχη, προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, του ζητούν να επιδιώξει συμμαχίες με δυνάμεις του Κέντρου. Από την Κουμουνδούρου υποβαθμίζουν τη σημασία των κινήσεων αυτών ενώ ο κ. Τσίπρας σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού, κάλεσε εκ νέου τα στελέχη να είναι σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Παίζουν καθυστέρηση

Παράταση στο δικαστικό θρίλερ με τη Χρυσή Αυγή. Το αίτημα του Ν. Μιχαλολιάκου για εξαίρεση των ανακριτριών και του Εισαγγελέα που ασχολούνται με την υπόθεση, είχε ως αποτέλεσμα να αναβληθούν για την ερχόμενη εβδομάδα οι απολογίες των βουλευτών της οργάνωσης. Ο κ. Μιχαλολιάκος επικαλέστηκε τις καταγγελίες του συνηγόρου του Στ. Μπούκουρα, Αλ. Κούγια, που μίλησε για «απάνθρωπες συνθήκες» ανάκρισης καθώς και για εκβιασμούς και απειλές που δέχθηκε ο πελάτης του. Κατόπιν αυτού, η απολογία της Ελ. Ζαρούλια αναβλήθηκε για τις 25 Ιουνίου, ενώ την ίδια ημέρα θα απολογηθεί και ο Κ. Μπαρμπαρούσης. Δύο ημέρες αργότερα, την πόρτα των ανακριτριών θα περάσει ο Αντ. Γρέγος. Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκε μετά την απολογία του ο Χρ. Αλεξόπουλος, ο οποίος έχει διαχωρίσει τη θέση του κι έχει μιλήσει για την εγκληματική δράση των μελών της Χρυσής Αυγής.


Σχολιάστε εδώ