Πλήρης κάλυψη Σαμαρά σε Βενιζέλο

Την ίδια στιγμή, η πλήρης κάλυψη που παρείχε το Μέγαρο Μαξίμου, διά των αρμοδίων υπουργών, στον Β. Βενιζέλο προκαλεί έντονες και ποικίλες αντιδράσεις ακόμη κι εντός της Νέας Δημοκρατίας. Δεδομένου ότι ως αντιπολίτευση είχε ασκήσει δριμεία κριτική στις αποφάσεις της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας μάλιστα λόγο για σκάνδαλο. Η ερμηνεία που δίνεται από πολλές πλευρές είναι ότι η πολιτική κάλυψη που προσφέρει το Μέγαρο Μαξίμου είναι «αποτέλεσμα» του «εκβιασμού» που ασκείται από την πλευρά του κ. Βενιζέλου με «αντάλλαγμα» τη στήριξη της κυβέρνησης. Ενισχύει με τον τρόπο αυτό και την εντύπωση που είναι διάχυτη όχι μόνο στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και στην ελληνική κοινωνία, ότι ο κ. Σαμαράς είναι «όμηρος» του ΠΑΣΟΚ και προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία είναι έτοιμος (πρόθυμος) να παράσχει κάθε είδους στήριξη ή πολιτική διευκόλυνση.

Η θερμή υπεράσπιση που παρείχε προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου προξένησε μεγίστη έκπληξη, κι όχι μόνο στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Δεν αρκέστηκε μόνο στην αποδυνάμωση των επιχειρημάτων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επιπλέον κατηγόρησε την ηγεσία του ότι έχει «στόχο» τον κ. Βενιζέλο κι όχι την ανάδειξη της αλήθειας. Υπερβάλλοντας κατά πολύ μάλιστα, χαρακτήρισε «φιάσκο» την προσπάθεια της Κουμουνδούρου και την παρομοίασε με τον ποδοσφαιρικό αγώνα Ισπανίας-Ολλανδίας, όπου -όπως τόνισε- η πρώτη έβαλε ένα γκολ, αλλά στη συνέχεια δέχθηκε πέντε! Είναι σίγουρο ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης κινήθηκε ύστερα από συνεννόηση με το πρωθυπουργικό γραφείο, δεν ήταν δηλαδή αμιγώς δική του πρωτοβουλία. Άλλωστε λίγες ώρες νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφ. Βούλτεψη είχε χαρακτηρίσει την υπόθεση των υποβρυχίων και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά «ανύπαρκτο θέμα» και είχε αποδώσει τις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ σε προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα εσωκομματικά προβλήματά του. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ) κάνουν λόγο για «επιχείρηση συγκάλυψης», άλλα (Ανεξάρτητοι Έλληνες) χαρακτηρίζουν τον κ. Σαμαρά «διαχρονικό δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ», ενώ και το κλίμα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι κατά πολύ καλύτερο.

Βουλευτές και στελέχη εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους, ορισμένοι μάλιστα εξ αυτών στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους λένε χαρακτηριστικά ότι «γίναμε η κολυμπήθρα του Σιλωάμ για τα σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ». Στην προκειμένη περίπτωση μάλιστα η υπόθεση αφορούσε και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. «Με τη στάση μας απαλλάσσουμε έναν άνθρωπο που βρίσκεται στον προθάλαμο του Ειδικού Δικαστηρίου, ενδεχομένως και των φυλακών», σημειώνουν. Επισημαίνουν δε πως η τακτική αυτή έχει πολιτικό κόστος για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς ένα τμήμα ψηφοφόρων της την εγκατέλειψαν βλέποντας τον κ. Σαμαρά να «θάβει» το ένα μετά το άλλο τα σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ και να αθωώνει τους βασικούς υπεύθυνους. «Το μήνυμα που στέλνουμε στους πολίτες είναι ότι είμαστε το ίδιο με εκείνους που στο παρελθόν κατηγορούσαμε ως κλέφτες», λένε. Από ορισμένες πλευρές, η ανοιχτή στήριξη του κ. Σαμαρά προς τον κ. Βενιζέλο έχει να κάνει και με παράγοντες εκτός Ελλάδος, αφού ως γνωστόν στο σκάνδαλο των υποβρυχίων εμπλέκεται άμεσα κι ευθέως η Γερμανία. Που προφανώς δεν επιθυμεί την ανακίνηση (και τη διαλεύκανση) της υπόθεσης.

Ορισμένοι γαλάζιοι βουλευτές… θυμήθηκαν ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Σαμαράς είχε δεσμευθεί για τη σύσταση μίας και μόνης Εξεταστικής Επιτροπής για την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο, αλλά κι αυτή πλέον έχει μπει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας! Είναι δε η δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων που η στάση του Μεγάρου Μαξίμου έναντι του ΠΑΣΟΚ και του κ. Βενιζέλου προκαλεί τη δυσφορία των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Η αμέσως προηγούμενη ήταν στον ανασχηματισμό, όπου το επιτελείο του πρωθυπουργού διαμήνυε ότι δεν επρόκειτο να αυξηθεί ο αριθμός των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, αλλά τελικά η Χαρ. Τρικούπη απέκτησε τρεις επιπλέον θέσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο. «Έχουμε καταντήσει ουρά του ΠΑΣΟΚ», είναι το… σύνηθες σχόλιο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, που ούτως ή άλλως δεν κρύβουν την οργή τους για τη διαχρονικά αλαζονική συμπεριφορά του. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι όσον αφορά την τελευταία υπόθεση των υποβρυχίων και των ναυπηγείων, ο μόνος που διαφοροποιήθηκε δημόσια ήταν ο πρώην υπουργός Π. Παυλόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτη την επίθεση του ΠΑΣΟΚ σε βάρος της Δικαιοσύνης. Επισήμανε ότι οι Εισαγγελείς Διαφθοράς έπραξαν αυτό που όφειλαν να κάνουν και αν δεν το έκαναν, θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για «κουκούλωμα».


Σχολιάστε εδώ