Ο κάθε υπουργός του ΠΑΣΟΚ πήρε το όπλο του…

Ο διχασμός αυτός δημιουργεί ήδη εντάσεις και σημαντικές διαφοροποιήσεις, ακόμα και σε κυβερνητικά στελέχη που στήριζαν μέχρι τώρα όλες τις μνημονιακές πολιτικές, οδηγώντας ταυτόχρονα το κόμμα και τον Βενιζέλο στα «όρια νευρικής κρίσης», καθώς παρά τις απανωτές «συστάσεις» της ηγεσίας, αλλά και τις συσκέψεις που συγκάλεσε ο ίδιος με τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη πρώτης γραμμής, το πρόβλημα δεν φαίνεται να λύνεται, αλλά αντίθετα επιδεινώνεται διαρκώς. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πολιτικοί κύκλοι στο ΠΑΣΟΚ, το θέμα των διαφοροποιήσεων από την «καυτή κυβερνητική γραμμή και τις σκληρές μνημονιακές δεσμεύσεις» είναι πιο έντονο απ’ ότι είναι στη ΝΔ, διότι είναι πλέον μικρό κόμμα, κινδυνεύει με νέα βαριά εκλογική συρρίκνωση και επειδή πλησιάζει και το συνέδριο.

Βέβαια, οι ίδιοι κύκλοι εξέφραζαν έντονο προβληματισμό ακόμα και για την κυβερνητική σταθερότητα και συνοχή από αυτό το κύμα των «ηχηρών» διαφοροποιήσεων και τόνιζαν πως ναι μεν ακούγονται αυτές οι φωνές εντός ΠΑΣΟΚ, ωστόσο κάτι αντίστοιχο συμβαίνει, αν και σε πιο περιορισμένη κλίμακα, και στη ΝΔ με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας «άτυπος ρητορικός συναγωνισμός φιλολαϊκών δηλώσεων και εξαγγελιών» ανάμεσα σε γαλάζιους και πράσινους υπουργούς και υφυπουργούς. «Υπάρχει περίπτωση, κάτω από τις πιεστικές κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες που επικρατούν, να επεκταθεί και άλλο αυτός ο συναγωνισμός και να μπουν στο παιχνίδι κι άλλα κυβερνητικά στελέχη και να ανεβάσουν τον πήχη στην αμφισβήτηση των μνημονιακών δεσμεύσεων. Και με αυτόν τον τρόπο να αρχίσει να ξηλώνεται εκ των ένδον το πουλόβερ της σκληρής δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής».

Η πολυγλωσσία και οι διαφοροποιήσεις ξεκίνησαν από τον Ανδρέα Λοβέρδο ο οποίος με το που ανέλαβε το υπουργείο Παιδείας άνοιξε το θέμα των απολύσεων των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ. Με αποτέλεσμα να συναντηθούν εκτάκτως οι Σαμαράς και Βενιζέλος, αλλά και να συγκαλέσει ο δεύτερος σύσκεψη με τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και κορυφαία στελέχη, προκειμένου να βάλει «φρένο» έγκαιρα σε τέτοια φαινόμενα. Ωστόσο, οι «φωνές διαμαρτυρίας» αντί να σταματήσουν εντάθηκαν. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων πήρε αμέσως τη σκυτάλη από τον Ανδρέα Λοβέρδο και έθεσε θέμα για τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα, λέγοντας ότι πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα και αυτές να σταματήσουν. Ακολούθησαν οι «βόμβες» του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και στενού φίλου και συνεργάτη του Βενιζέλου Πάρη Κουκουλόπουλου που ζήτησε ξήλωμα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων για να εξαιρεθούν η μικρή ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ. Στη ΝΔ θυμίζουν ότι ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ, λόγω καταγωγής, έχει ειδικό ενδιαφέρον για τα ενεργειακά και έτσι εξηγούν την ξαφνική ευαισθησία του στις αποκρατικοποιήσεις που έχουν συμφωνηθεί με την «τρόικα».

Τα πράγματα πήγαν πιο μακριά με την παρέμβαση του υφυπουργού Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου. Αλλά δεν είναι ο πρώτος ούτε ο μόνος που ζητά επαναδιαπραγμάτευση με τους πιστωτές για θέματα που υπερβαίνουν τον προγραμματισμό του Μεγάρου Μαξίμου που δήλωσε ότι «είναι αναγκαίο να επανεξετάσουμε όλες τις αρνητικές πλευρές των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει», μεταξύ των οποίων και «το θέμα της αξιολόγησης των δημόσιων υπαλλήλων που προκαλεί αντιδράσεις από την ΑΔΕΔΥ».

Να σημειωθεί ότι, στο ΠΑΣΟΚ, οι φωνές αμφισβήτησης των μνημονιακών δεσμεύσεων αυξήθηκαν από τη στιγμή που και γαλάζιοι υπουργοί «βγήκαν στο κλαρί». Όπως ο Αργύρης Ντινόπουλος, υπουργός Εσωτερικών, που δεν δέχεται να γίνουν απολύσεις εργαζομένων στους ΟΤΑ, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Γιακουμάτος, που άφησε να εννοηθεί ότι θα επανεξεταστεί η απόφαση Χατζηδάκη για τα ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές και ο υπουργός Υγείας Μ. Βορίδης που εμφανίζεται διστακτικός στο προαπαιτούμενο για τη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών, αλλά και για την αξιολόγηση των εργαζομένων στο ΕΣΥ.

Ο κ. Βενιζέλος και το επιτελείο του ανησυχούν διπλά και γιατί όλο αυτό το κλίμα δημιουργεί προβλήματα στη σταθερότητα και τη συνοχή της κυβέρνησης, αλλά και γιατί έτσι υποσκάπτεται και αμφισβητείται και η πολιτική του και η θέση του ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ καθώς υπάρχει μπροστά και το συνέδριο του κόμματος.

Οι συνεχείς διαφοροποιήσεις υπουργών του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν κατ’ αρχάς την παρέμβαση επιτελικών στελεχών του Βενιζέλου, όπως του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Παναγιώτη Ρήγα που μίλησε για «εικόνα Βαβέλ» και άφησε να εννοηθεί ότι το κίνητρο της αντίδρασης αφορά τον χειρισμό επαγγελματικών ομάδων στις εκλογικές περιφέρειες υπουργών. Αλλά και η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου άνοιξε μέτωπο με όσους αμφισβητούν τις δεσμεύσεις, ζητώντας να «τελειώνουμε με τους υπουργούς περιορισμένης ευθύνης», εμμένοντας ταυτόχρονα στην τήρηση των αλλαγών στη δημόσια διοίκηση.

Το ρευστό τοπίο που δημιουργούν αυτού του τύπου οι παρεμβάσεις και οι αμφισβητήσεις, αλλά και η πίεση του Μαξίμου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για «να σφίξει τα λουριά», ανάγκασε τον κ. Βενιζέλο να συγκαλέσει μέσα σε λίγα μόλις 24ωρα και δεύτερη σύσκεψη υπουργών του ΠΑΣΟΚ και στελεχών, όπου «τους τράβηξε το αυτί» ξεκαθαρίζοντας ότι «τηρούμε τις δεσμεύσεις» που έχουν αναληφθεί από την κυβέρνηση προς τους δανειστές και σε καμία περίπτωση ασύνταχτα δεν ανοίγουμε ατζέντα «χαλάρωσης και αμφισβήτησης».

Στην τελευταία δραματική σύσκεψη υπό τον Βενιζέλο έλαβαν μέρος μεταξύ άλλων οι Γιάννης Μανιάτης, Παναγιώτης Ρήγας, Φώφη Γεννηματά, Πάρης Κουκουλόπουλος, Χρήστος Πρωτόπαππας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιώργος Κουτρουμάνης, Φίλιππος Σαχινίδης, Γιάννης Κουτσούκος, Δημήτρης Καρύδης και Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ απόντες ήταν -αν και είχαν κληθεί- οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Κώστας Σκανδαλίδης.

Ανακοινώθηκε, τέλος, ο ορισμός του Δημήτρη Καρύδη ως εκπροσώπου Τύπου του κόμματος και του Γιάννη Κουτσούκου ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ.


Σχολιάστε εδώ