Μόνο όταν όλοι μαζί παράγουμε και δημιουργούμε θα δούμε ανάπτυξη
«Η ανάπτυξη θα έλθει αν αρχίσουμε όλοι μαζί να παράγουμε και να δημιουργούμε αξία. Έτσι θα μπορέσουμε να συγκρατήσουμε τους ικανούς στη χώρα μας. Διαφορετικά, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να διαχειριζόμαστε, ίσως, λίγο καλύτερα την κατάσταση της χώρας», τόνισε ο πρόεδρος του Μανιατάκειου Ιδρύματος κ. Δημήτρης Μανιατάκης κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας με θέμα «Η Ελλάδα το 2014: Μετά την κρίση, τι;», που διοργάνωσαν από κοινού το Μανιατάκειον Ίδρυμα και το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο κατάμεστο αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος» του ΕΚΠΑ.
Στην «ορατή έξοδο» από την κρίση, με απαραίτητες προϋποθέσεις τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αναφέρθηκε ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Μέργος, ο οποίος δεν παρέβλεψε τους κινδύνους πισωγυρίσματος που συνεχίζουν να ελλοχεύουν. Ακόμη, ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, διευθυντής, επικεφαλής του Γραφείου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων (ΓΔ ECFIN) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, αναφερόμενος στις ρίζες της κρίσης στην Ελλάδα, υποστήριξε ότι δεν ήταν αμιγώς ευρωπαϊκές αλλά και αμερικανικές, και ότι η οικονομική ένωση της Ευρώπης προϋποθέτει και κάποιας μορφής πολιτική ένωση.
Η καθηγήτρια του Nanyang Business School Siriwan Chutikamoltham εστίασε στα παρόμοια αίτια της κρίσης της Ευρωζώνης με εκείνη της Ασίας το 1997, τονίζοντας ότι η κρίση χρέους έγινε τραπεζική και τελικά χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση. Η κυρία Chutikamoltham υπογράμμισε ότι η αποτελεσματική επίλυση της κρίσης απαιτεί την αντιμετώπιση των αιτίων της. Τα διορθωτικά μέτρα που παρέχουν ρευστότητα, όπως η χαλαρή νομισματική πολιτική, μπορεί να σταματήσουν τον πανικό και να αποτρέψουν την περαιτέρω πτώχευση, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα φερεγγυότητας. Η λιτότητα μπορεί να βοηθήσει σε έναν βαθμό τη συστηματική αναποτελεσματικότητα, αλλά με κόστος την κοινωνική δυσφορία. Μακροπρόθεσμα, όμως, η λιτότητα μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη αναποτελεσματικότητα.
Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνος Καζάκος επισήμανε τις θεσμικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά έθεσε ερωτήματα ως προς την αποτελεσματικότητά τους, ενώ ο καθηγητής Οικονομικών του Long Island University Πάνος Μουρδουκούτας υποστήριξε ότι στην Ευρώπη είναι ενδεχόμενο να δούμε συνθήκες «ιαπωνοποίησης» ως αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής κρίσης.