Εθνική συνεννόηση όλων των κομμάτων στη Θράκη

Για την πρωτοβουλία του αυτή, που δεν είναι άσχετη με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών (όπου το «τουρκικό» κόμμα DEB ήρθε πρώτο κόμμα στη Ροδόπη και στην Ξάνθη), ο κ. Στυλιανίδης ενημέρωσε τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη στη συνάντηση που είχε μαζί του την Τετάρτη. Η συζήτηση των δύο ανδρών αφορούσε αποκλειστικά τα ζητήματα που έχουν ανακύψει στη Θράκη και έχουν οδηγήσει τα τελευταία χρόνια στη δημογραφική της απογύμνωση.

Όπως τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, η συμμετοχή του συνόλου των βουλευτών των νομών της Θράκης στη διακομματική επιτροπή είναι απαραίτητη καθώς και των φορέων εκείνων (τοπικών και μη) που μπορούν να συνεισφέρουν στην κατάρτιση του σχεδίου, προτείνοντας τις κατάλληλες πολιτικές που θα αναζωογονήσουν οικονομικά και δημογραφικά την περιοχή. Επόμενος στόχος, αφού συσταθεί η Επιτροπή και ολοκληρωθεί η εκπόνηση του αναπτυξιακού σχεδίου, είναι να ενεργοποιηθεί Διυπουργική Επιτροπή για την παρακολούθηση της διαχρονικής, συνεπούς εφαρμογής του προγράμματος.

Ο πρόεδρος της Βουλής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ανταποκρινόμενος θετικά στην πρωτοβουλία του βουλευτή Ροδόπης και πρώην υπουργού Ευριπίδη Στυλιανίδη, δεσμεύθηκε να μεταφέρει την πρότασή του στα κόμματα της Βουλής, ζητώντας την ανταπόκρισή τους. Συμφώνησε ότι το θέμα είναι εξαιρετικής εθνικής σημασίας και ζήτησε η συνάντηση να επαναληφθεί προκειμένου να ενημερωθεί σε βάθος για όλες τις πτυχές του ζητήματος.

«Είναι υποχρέωση», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης, «να προχωρήσουμε σε μια εθνική συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων αλλά και μεταξύ της Πολιτείας και της θρακιώτικης κοινωνίας, ώστε η αναπτυξιακή πορεία της πατρίδας μου να επιδιώκεται με συνέπεια και όχι με προχειρότητες, με συνέχεια απ’ όλες τις κυβερνήσεις και όχι αποσπασματικά. Επιμένουμε στον στόχο που εδώ και χρόνια έχουμε θέσει για τη «Θράκη: Πρότυπο Ανοιχτής Δημοκρατικής Κοινωνίας, Μοντέλο Εναλλακτικής Οικολογικής Ανάπτυξης»».

Ο κ. Στυλιανίδης, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Κομοτηνή, επεσήμανε ότι μπορεί η οικονομική κρίση να έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την επιδείνωση της κατάστασης στη Θράκη, τόνισε ωστόσο ότι δεν είναι ο μόνος και ο βασικότερος λόγος. «Βασικότερος λόγος για την επιδείνωση φαίνεται ότι είναι πολιτικές, διοικητικές ή άλλες αστοχίες ή παραλείψεις που πρέπει αμέσως να διορθωθούν», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «υπάρχουν πράγματα που θα έπρεπε να έχουν γίνει για τη Θράκη… “χθες”».

Ως αντιπροσωπευτικά παραδείγματα ανέφερε την αύξηση των φοιτητών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με την αντίστοιχη αύξηση των κονδυλίων («Είναι προτιμότερο να απορροφήσεις δυνάμεις από τα μεγάλα αστικά πανεπιστήμια και να ενισχύσεις μια ευρωπαϊκή περιφέρεια»), τη γρήγορη αποκατάσταση του προνοιακού επιδόματος των Ποντίων («θα το αφαιρέσεις από κάπου αλλού, βεβαίως, αλλά είναι πιο σημαντικό να προστατεύσεις δημογραφικά αυτή την περιοχή») καθώς και τη νομική και πολιτική αντιμετώπιση των επιχειρήσεων της περιοχής, που είναι βιώσιμες, αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα κεφάλαια κίνησης. Ο βουλευτής Ροδόπης αναφέρθηκε και στο θέμα της Σχολής Αστυνομίας, σημειώνοντας πως αφού υπάρχει η δέσμευση ότι θα επαναλειτουργήσει σε έναν χρόνο, το ενδιάμεσο διάστημα θα πρέπει να ενισχυθεί η λειτουργία της ως Σχολή και να τηρηθεί η δέσμευση του τότε υπουργού Δένδια για το κέντρο μεταναστών ότι θα μεταφερθεί σε κάποια άλλη περιοχή της Ελλάδας μέσα σε δύο-τρεις μήνες, δέσμευση που δεν υλοποιήθηκε ως τώρα…

Επεσήμανε ακόμη ότι η Θράκη μπορεί να γίνει μοντέλο Εναλλακτικής Οικολογικής Ανάπτυξης, αναφερόμενος και στο θέμα της επένδυσης χρυσού, τονίζοντας συγκεκριμένα ότι: «Πρέπει πρώτα απ’ όλα να αναδειχθούν ως προορισμοί όλα τα οικολογικά πάρκα που έχουν καταγραφεί στη Θράκη κι έχουν χαρακτηριστεί ως προστατευόμενοι χώροι, διότι αυτό μπορεί να ενισχύσει τη ροή του εναλλακτικού τουρισμού. Δεύτερον, δεν μπορεί καμία μορφή επένδυσης να ακυρώνει αυτόν τον χαρακτήρα της περιοχής, ωφελώντας ίσως έναν μικρό κύκλο ανθρώπων, βλάπτοντας όμως ολόκληρη την περιοχή. Κάθε απόφαση για τέτοιου είδους επενδύσεις στην περιοχή θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν την ισορροπία, τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας και τα αντισταθμιστικά οφέλη σε σχέση με τη ζημία που μπορεί να προκληθεί».


Σχολιάστε εδώ