Αν δεν σπάσουμε το κατεστημένο της διαπλεκόμενης οικονομικής ολιγαρχίας, δεν κάνουμε τίποτε

Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο βουλευτής και πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος επισήμανε ότι το ζητούμενο σήμερα είναι «περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη». Τα συμπεράσματα από τις ευρωεκλογές είναι ότι:

• Πρώτος εχθρός της ευρωπαϊκής ενοποίησης καθίσταται η αδιαφορία των πολιτών.

• Μειώθηκε η δύναμη των παραδοσιακών κομμάτων του φιλοευρωπαϊσμού.

• Αυξήθηκε η δύναμη των ευρωσκεπτικιστών (παλιών και νέων) και των ευρωαρνητών και απομονωτιστών.

Το δίλημμα που θέσαμε στους πολίτες κατά τις τελευταίες εκλογές -«Περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη;»- ήταν ελλιπές, γι’ αυτό και οι απαντήσεις των ευρωσκεπτικιστών της Αριστεράς και των ευρωαρνητών της Άκρας Δεξιάς ήταν λαϊκίστικες και παρελκυστικές.

Για να προλάβουμε τις εξελίξεις, πρέπει έγκαιρα να απαντήσουμε και σε ένα ακόμη ερώτημα: «Ποια Ευρώπη θέλουμε;».

• Αν θέλουμε την «Ευρώπη των Λαών», οφείλουμε να περιορίσουμε κάπως την εξουσία των εθνικών κυβερνήσεων και να προχωρήσουμε στην ενιαία άμεση εκλογή του Mr. Europe, δηλαδή του προέδρου της Ευρώπης, από τους πολίτες, με αποφασιστικές αρμοδιότητες για το κοινό μας μέλλον.

• Αν θέλουμε την «Ευρώπη των Πατρίδων», οφείλουμε, αντί να προχωρούμε στην κλωνοποίηση-ομογενοποίηση των εθνικών πολιτισμών, να προστατεύσουμε τον πλουραλισμό και την πολυμορφία, που είναι και το συγκριτικό πλεονέκτημα της Γηραιάς Ηπείρου.

• Αν θέλουμε την «Ευρώπη των Ανθρώπων», οφείλουμε να επανενεργοποιήσουμε την αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, που διασφάλισε την ειρήνη, την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την ευημερία των λαών μας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Έτσι μόνο θα νικήσουμε τον εξτρεμισμό και όλοι μαζί θα κάνουμε τους πολίτες μας να λένε: «Είμαι Ευρωπαίος, γεννήθηκα στην Ελλάδα».

Σε σχέση με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι έχουμε:

• Για πρώτη φορά ιστορικά την εκλογική κυριαρχία, με 4 μονάδες υπεροχής του ΣΥΡΙΖΑ, ενός αριστερού κόμματος που είναι μεν ευρωσκεπτικιστικό, όχι όμως, κατά την άποψή μου, ευρωαρνητικό.

• Άνοδο της Ακροδεξιάς στην τρίτη θέση, με 9%.

• Πολυδιάσπαση του ελληνικού πολιτικού συστήματος.

Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις, ο πρώην υπουργός υποστηρίζει ότι «όσες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και να κάνουμε στην Ελλάδα, αν δεν σπάσουμε το κατεστημένο της διαπλεκόμενης οικονομικής ολιγαρχίας, αν δεν απλώσουμε τις ευκαιρίες σε όλους, αν δεν προστατεύσουμε τη μεσαία τάξη, αν δεν οριοθετήσουμε με αυστηρότητα τη σχέση πολιτικής, αγοράς και τεχνοκρατίας, δεν θα πετύχουμε τίποτε. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε με τον κρατισμό της παρωχημένης Αριστεράς ούτε με τον ολιγοπωλιακό καπιταλισμό μιας νεοφιλελεύθερης Δεξιάς που αβαντάρεται από την κρίση, αλλά μόνο μέσα από την Κοινωνική Οικονομία της Αγοράς, που αποτελεί το ιστορικό επίτευγμα της πολιτικής μας οικογένειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) σε ευρωπαϊκό επίπεδο».


Σχολιάστε εδώ