Τον υπερυπουργό θα κάνει ο Σαμαράς!

Εκτός από τις αλλαγές στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς σχεδιάζει να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις της ως τώρα ακολουθούμενης πολιτικής, με ζητούμενο την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων. Παράλληλα θα εξαγγείλει σειρά φιλολαϊκών μέτρων, απαντώντας ουσιαστικά στο μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στις τελευταίες εκλογές -όχι νέοι φόροι, όχι άλλα «χαράτσια». Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι θα κινηθεί στην ίδια γραμμή που είχε χαράξει πριν από τις εκλογές: Θα ανακοινώνει ο ίδιος προσωπικά τα μέτρα ούτως ώστε να πιστωθεί εκείνος -και κατ’ επέκταση η Νέα Δημοκρατία- τα πολιτικά κέρδη. Κάτι που είναι αναμενόμενο ότι θα προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του Β. Βενιζέλου και του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σαμαράς ευελπιστεί ότι με συντονισμένες κινήσεις θα καταφέρει να αμβλύνει την οργή των πολιτών έναντι της κυβέρνησης και ταυτόχρονα να αναστρέψει το ιδιαίτερα αρνητικό για τη Νέα Δημοκρατία κλίμα, έτσι ώστε σταδιακά να καλύψει την απόσταση που τον χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στα μέτρα που σχεδιάζει να εξαγγείλει είναι η μείωση της φορολογίας και των εργοδοτικών εισφορών, κάτι που θα ανακουφίσει τις επιχειρήσεις, θα βοηθήσει τους επιχειρηματίες να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους και σε βάθος χρόνου να προχωρήσουν σε προσλήψεις προσωπικού. Στα πλάνα του πρωθυπουργού είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων.

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο κ. Σαμαράς είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης από το 2015 της εισφοράς αλληλεγγύης, αν κι εφόσον εξελίσσονταν ομαλά τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. Πλην όμως μια τέτοια απόφαση για να ανακοινωθεί και να εφαρμοστεί πρέπει να υπάρχει το «πράσινο φως» από τους δανειστές. Όπως και για κάθε είδους μείωση της φορολογίας. Στην τελευταία έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκφράζει τη σαφή αντίθεσή του τόσο για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών όσο και για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην κατάργηση της εισφοράς, αλλά σταδιακά, για να μην προκαλέσει τη δυσφορία της «τρόικας». Δηλαδή, να τη μειώσει κατά 50% το 2015 και να τη μηδενίσει το 2016.


Σχολιάστε εδώ