Προεόρτιες κόντρες για τη θύελλα που έρχεται

Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται από τις πληροφορίες που φθάνουν από τα ηγετικά κλιμάκια του Κινήματος και φέρουν τον Β. Βενιζέλο αποφασισμένο να έχει ακόμη πιο αποφασιστικό ρόλο σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα στον καθορισμό και την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής. Και το κυριότερο, δεν θα επιτρέψει αιφνιδιασμούς από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, όπως αρκετές φορές συνέβη τους τελευταίους μήνες.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο γνωρίζουν επακριβώς τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό του κυβερνητικού εταίρου και αντιλαμβάνονται ότι η προώθηση των αναγκαίων αποφάσεων και πολιτικών θα είναι στο εξής περισσότερο επίπονη και θα συναντά κάθε φορά ιδιαίτερες δυσκολίες. Σε ορισμένα μάλιστα υπουργεία η συνύπαρξη γαλάζιων και πράσινων είναι εξαρχής προβληματική και οι πρώτες κόντρες είναι απλά θέμα χρόνου. Πολύ δε περισσότερο αν λάβει κανείς υπόψη ότι οι του ΠΑΣΟΚ θα διεκδικήσουν σημαντικές αρμοδιότητες και δεν θα αρκούνται πλέον στο να συνυπογράφουν αποφάσεις και εγκυκλίους. Ο κ. Βενιζέλος διεκδίκησε μέχρι την ύστατη ώρα το υπουργείο Ανάπτυξης για λογαριασμό του κ. Λοβέρδου κι αφού δεν τα κατάφερε, έβαλε υφυπουργό-τοποτηρητή τον Οδ. Κωνσταντινόπουλο με αποστολή να παρακολουθεί τις αποφάσεις σχετικά με τα ΕΣΠΑ και να… μοιραστεί στα δύο… Ανάλογα κινήθηκε και στο Αγροτικής Ανάπτυξης, πέρασε μεν στα χέρια της Νέας Δημοκρατίας, αλλά έστειλε αναπληρωτή υπουργό τον Π. Κουκουλόπουλο.

Το ΠΑΣΟΚ δεν είχε μέχρι πρότινος δικό του στέλεχος στο υπουργείο Υγείας και ο Άδ. Γεωργιάδης δρούσε ανεξέλεγκτος. Στον πρόσφατο ανασχηματισμό τοποθέτησε δικό του αναπληρωτή υπουργό τον Λ. Γρηγοράκο, που δεν συγκαταλέγεται και στους πολύ «βολικούς» ανθρώπους.

Θέλοντας να προλάβει διαφωνίες, κόντρες και διαμάχες το επόμενο διάστημα στο υπουργείο, ο κ. Σαμαράς ξεκίνησε κύκλο επαφών με τις ηγεσίες, ζητώντας από όλους να έχουν αγαστή μεταξύ τους συνεργασία προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερος συντονισμός.

Ενδεικτικό της ανησυχίας που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου για το επίπεδο λειτουργίας της νέας κυβέρνησης είναι και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός παρενέβη προσωπικά για τη λήξη, εν τη γενέσει της, της διαμάχης μεταξύ Ανδρέα Λοβέρδου και Κυρ. Μητσοτάκη για τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ. Με τον ίδιο τρόπο θα αντιδράσει σε ανάλογες περιπτώσεις στο μέλλον. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αντίθεση με ό,τι είθισται, ο κ. Σαμαράς σε ορισμένες περιπτώσεις (υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών κ.ά.) θα εποπτεύσει προσωπικά την κατανομή των αρμοδιοτήτων.

Τα τρία καυτά μέτωπα

Τα μέτωπα που «μυρίζουν μπαρούτι» είναι βασικά τρία, αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να προκύψει θέμα και σε κάποιο άλλο.

• Στο υπουργείο Υγείας η συνύπαρξη Μ. Βορίδη και Λ. Γρηγοράκου προβλέπεται ότι θα είναι δύσκολη, λόγω όχι μόνο του χαρακτήρα τους αλλά και των διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων, που θα τους φέρουν σε αντιπαράθεση στην άσκηση της πολιτικής στον χώρο της Υγείας. Ο κ. Βορίδης θα θελήσει, προφανώς, να συνεχίσει χωρίς σοβαρές αλλαγές την πολιτική που υλοποίησε ο προκάτοχός του Άδ. Γεωργιάδης, ενώ ο κ. Γρηγοράκος, με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Βενιζέλου, θα επιχειρήσει να «σπρώξει» σε πιο φιλολαϊκή κατεύθυνση. Να κλείσουν τα «ανοιχτά μέτωπα» με διαφόρους κλάδους (γιατροί, φαρμακοποιοί κ.ά.) που κόστισαν στη Νέα Δημοκρατία στις τελευταίες εκλογές, επιθυμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά οι περιορισμοί που επιβάλλει το Μνημόνιο καθιστούν την επίτευξη του στόχου δύσκολη, αν όχι ανέφικτη.

• Στο υπουργείο Εσωτερικών ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ υφυπουργός Γ. Ντόλιος φρόντισε από την πρώτη ημέρα να καταστήσει σαφές -και δημόσια- ότι δεν είναι ενθουσιασμένος στην προοπτική ότι θα συνεργαστεί με τον Αργ. Ντινόπουλο. Υπό το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, ο κ. Ντόλιος επανήλθε, υποτίθεται, για να αμβλύνει την κατάσταση, αλλά μάλλον την έκανε χειρότερη. Είπε ότι έχει καλές κοινωνικές σχέσεις με τον κ. Ντινόπουλο, όσο για τις επαγγελματικές ο χρόνος θα δείξει. Το γεγονός ότι αμφότεροι έχουν θητεία στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, αντί να διευκολύνει, μάλλον θα δυσκολέψει τη μεταξύ τους συνεννόηση και συνεργασία. Ιδίως δε αν έχουν βάση οι πληροφορίες ότι ο κ. Ντόλιος θεωρεί εαυτόν πιο έμπειρο και σαφώς πιο ικανό.

• Τα βλέμματα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι στραμμένα και προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ θέλουν να διαπιστώσουν το επίπεδο συνεργασίας του «δικού» τους υπουργού Γ. Καρασμάνη με τον πράσινο αναπληρωτή υπουργό Π. Κουκουλόπουλο. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ θα διεκδικήσει έναν ενεργό ρόλο στο συγκεκριμένο υπουργείο, καθώς έχει να κάνει με ένα μεγάλο τμήμα ψηφοφόρων (αγρότες, κτηνοτρόφους, παραγωγούς κ.ά.) Το μόνο κοινό φαινομενικά που έχουν οι δύο είναι ότι προέρχονται από τη Μακεδονία. Υπενθυμίζεται ότι στον προηγούμενο ανασχηματισμό -έναν χρόνο πριν- ο κ. Κουκουλόπουλος είχε αρνηθεί να αναλάβει αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών καθώς είχε θεωρήσει υποτιμητικό για τον ίδιο να τεθεί υπό τις οδηγίες του Γ. Μιχελάκη. Τώρα συμφώνησε να πάει κάτω από τον κ. Καρασμάνη κι αυτό πιθανόν να μην τον έχει ενθουσιάσει.


Σχολιάστε εδώ