Ο ΣΥΡΙΖΑ διχάζει τη ΔΗΜΑΡ

Η ατμόσφαιρα στο εσωκομματικό πεδίο παραμένει βαριά και όπως παραδέχεται στο «Π» κορυφαίο στέλεχος της Αγίου Κωνσταντίνου, που πρόσκειται στην ηγεσία: «Έχουμε πλήρη επίγνωση της κατάστασης και δεν περιμένουμε από ʼδω και πέρα ότι τα πράγματα θα είναι λες και πάμε σε πάρτι γενεθλίων», αφήνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο να εννοηθεί ότι τα δύσκολα δεν έχουν παρέλθει, παρά το γεγονός ότι απορρίφθηκε η παραίτηση Κουβέλη και εντέλει μένει στο «τιμόνι» του καραβιού. Παρόλα αυτά, η «βόμβα» του συντριπτικού εκλογικού αποτελέσματος τη βραδιά των ευρωεκλογών συνεχίζει σαν σκιά να βαραίνει όλες τις τάσεις ανεξαρτήτως και το κόμμα με το αριστερό πρόσημο οδηγείται, εν μέσω ενός θερμού καλοκαιριού, σε έκτακτο συνέδριο -τον ερχόμενο Σεπτέμβριο- με την απειλή της διάλυσης και της διάσπασης να είναι πιο ορατή από ποτέ. «Το χάσμα ανάμεσα στον Φώτη Κουβέλη και τον Σπύρο Λυκούδη είναι πια τεράστιο και αγεφύρωτο», σημειώνουν άνθρωποι που γνωρίζουν άριστα πρόσωπα και καταστάσεις στο εσωτερικό του κόμματος ενώ πλειοψηφία και διαφωνούντες κάνουν σχέδια επί χάρτου για την τακτική της επόμενης μέρας.

Τρεις γραμμές στο εσωτερικό

Η κατεύθυνση του κόμματος, όπως την προσδιόρισε ο Φώτης Κουβέλης στην εισήγησή του την περασμένη εβδομάδα, είναι να δημιουργηθεί μια γραμμή για τη συγκρότηση ενός μπλοκ εξουσίας -χωρίς τη Νέα Δημοκρατία-, από το ΠΑΣΟΚ έως τον ΣΥΡΙΖΑ. «Συμμετέχουμε στις διαδικασίες της Κεντροαριστεράς με δικές μας θέσεις και χωρίς προεξοφλήσεις», αναφέρουν στελέχη της ηγετικής ομάδας, επιβεβαιώνοντας ότι η προοπτική συμμετοχής σε κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απορριπτέα. Στο διά ταύτα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έδωσε απαντήσεις στη μειοψηφία που ζητά συνεργασία με τις «κεντροαριστερές» δυνάμεις, λέγοντας αφενός ότι η πρότασή του δεν σημαίνει ότι «πηγαίνουμε προς τον ΣΥΡΙΖΑ», αν και την ίδια ώρα δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές μιλώντας για Κεντροαριστερά που «πηγαίνει προς τα κεντροδεξιά». Στη γραμμή Κουβέλη συμπαρατάσσονται οι Δημήτρης Χατζησωκράτης, Θόδωρος Μαργαρίτης, Ασημίνα Ξηροτύρη και Θανάσης Θεοχαρόπουλος, με τον πρώτο να αποκρούει την κριτική της μειοψηφίας ότι η νέα πρόταση για συγκρότηση μπλοκ προοδευτικής εξουσίας οδηγεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Εκ των «πέντε βουλευτών», ο Δημήτρης Αναγνωστάκης τάσσεται υπέρ του να ξεκινήσουν οι διαδικασίες διαλόγου ούτως ώστε το κόμμα να πάει σε μία προγραμματική συμφωνία με ένα κόμμα που θα είναι πρώτο, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού βέβαια απορριφθούν οι συντηρητικές πολιτικές. Ο Γιάννης Πανούσης θεωρεί πως η ΔΗΜΑΡ πρέπει να γίνει «από κόμμα του Κουβέλη», κόμμα συλλογικών διαδικασιών, ενώ κριτική ασκεί και η Νίκη Φούντα για την έλλειψη καθαρής γραμμής. Σε κάθε περίπτωση, κορυφαίο στέλεχος του κόμματος τονίζει με νόημα πως πρόθεση του κ. Κουβέλη είναι να επιδιώξει τη διεξαγωγή ενός ενωτικού συνεδρίου το φθινόπωρο. Στόχος είναι η επαναπροσέγγιση της μεταρρυθμιστικής τάσης προκειμένου να κρατηθεί ενωμένη η ΔΗΜΑΡ, με απώτερη φιλοδοξία, φυσικά, να συγκεραστούν όλες οι απόψεις, κόντρα στο υπάρχον εμφυλιοπολεμικό κλίμα.

Ωστόσο, «κλειδί» θα αποτελέσει η στάση του Σπύρου Λυκούδη, ο οποίος είναι εξόχως προβληματισμένος για τις επόμενες κινήσεις του. Συνομιλητές του κ. Λυκούδη προϊδεάζουν για μελλοντικές παρεμβάσεις που προγραμματίζει ο πρώην γραμματέας της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ και εκτιμούν πως δεν πρόκειται να προβεί σε βεβιασμένες κινήσεις, δηλαδή σε αποχώρηση από το κόμμα που ίδρυσαν από κοινού με τον Φώτη Κουβέλη. Προς επιβεβαίωση όλων αυτών, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα τόσο ο ίδιος όσο και οι κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος και Γρηγόρης Ψαριανός έχουν χαμηλώσει τους τόνους και αποφεύγουν τις ραδιοτηλεοπτικές εμφανίσεις για να μη ρίξουν κι άλλο «λάδι στη φωτιά». Από την πλευρά τους, πάντως, οι διαφωνούντες υποστηρίζουν ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο της ηγεσίας να οδηγήσει το κόμμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ και σε κάθε περίπτωση επιμένουν στην αναγκαιότητα κεντροαριστερού προσανατολισμού του κόμματος εδώ και τώρα. Επιπλέον, δικαιωμένοι για τη «γραμμή» τους για συνεργασία με την Αριστερά, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζονται τα μέλη του Αριστερού Δικτύου. Ο Βαγγέλης Ζορκάδης επιχειρηματολόγησε υπέρ της αναγκαίας συνάντησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, «που βρίσκεται προ των πυλών για την ανάληψη της διακυβέρνησης», ο δε Θράσος Φωτεινός σημείωσε ότι η Δημοκρατική Αριστερά δεν είναι κόμμα της Κεντροαριστεράς, αλλά της Αριστεράς. Κατά τα λοιπά, στη νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την επόμενη εβδομάδα θα γίνει και η αναπλήρωση των έξι στελεχών της ηγετικής ομάδας που συμμετείχαν στην Εκτελεστική Επιτροπή, των κ. Σάκη Παπαθανασίου, Μιχάλη Σαμπατακάκη, Χρήστου Μαυροκεφαλίδη, Έφης Παγκάλου, Παναγιώτη Παναγιώτου και Γιάννη Κακουλίδη, οι οποίοι κατέθεσαν τις παραιτήσεις τους στο σώμα εν είδει αποδοχής των ευθυνών τους για το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα.


Σχολιάστε εδώ