Μονόδρομος για τον Σαμαρά η δεξιά στροφή

Αλλά κάτι πιο σημαντικό και περισσότερο κρίσιμο. Σηματοδοτεί τη «δεξιά στροφή» με στόχο την επαναπροσέγγιση και τον επαναπατρισμό των παραδοσιακών ψηφοφόρων που έχουν βρει καταφύγιο σε μικρότερους πολιτικούς σχηματισμούς στον χώρο της ευρύτερης Κεντροδεξιάς. Ο προσανατολισμός αυτός είναι σχεδόν μονόδρομος για τον κ. Σαμαρά και αναγκαστικά θα τον ακολουθήσει -παρά τις αντιδράσεις που θα προκληθούν- στην προσπάθειά του να ενισχύσει την εκλογική απήχηση της Νέας Δημοκρατίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι η παρουσία της Ελιάς, με την όποια δυναμική μπορεί να αναπτύξει, και κυρίως η είσοδος του Ποταμιού στο πολιτικό σκηνικό, καθιστούν απαγορευτικό οποιοδήποτε «άνοιγμα» προς τον χώρο του λεγόμενου Κέντρου. Η πολιτική επιχειρηματολογία της Νέας Δημοκρατίας και το ιδεολογικό προφίλ του κ. Σαμαρά πολύ δύσκολα θα έ-βρισκαν ακροατήριο πέρα από τα όρια της Κεντροδεξιάς. Ενδεχόμενο που δεν το προτιμά ούτε ο ίδιος, αλλά και οι περισσότεροι από τους στενούς συνεργάτες του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός θα αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών που θα αποσκοπούν στο να μειώσει την απόσταση που τον χωρίζουν από τους δεξιούς ψηφοφόρους που βρίσκονται εκτός Νέας Δημοκρατίας. Είτε πρόκειται για εκείνους που έχουν αποστασιοποιηθεί και δεν μετέχουν ενεργά, είτε για όσους μέχρι τις πρόσφατες εκλογές κατευθύνθηκαν στους Ανεξάρτητους Έλληνες, το κόμμα των Πολύδωρα και Ζώη και τον ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη. Στο πίσω μέρος του μυαλού του θα έχει ασφαλώς και τους ψηφοφόρους που έχουν βρει πολιτική στέγη στη Χρυσή Αυγή, τουλάχιστον αυτούς που έχουν κάνει τη συγκεκριμένη επιλογή από οργή κι όχι από ιδεολογία. Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά εκτιμούν ότι -μετά και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών- κανένα από τα παραπάνω κόμματα (πλην της Χρυσής Αυγής) δεν θα καταφέρει να πιάσει το όριο του 3% για την είσοδό του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ως εκ τούτου πιστεύουν ότι σε μια τέτοια προοπτική, καθ’ οδόν προς τις εκλογές, στελέχη αλλά και ψηφοφόροι τους θα διαχωρίσουν τη θέση τους και θα αναζητήσουν άλλη πολιτική στέγη. Την ίδια στιγμή παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις προσπάθειες, αναιμικές προς το παρόν, από μεμονωμένα στελέχη των κομμάτων αυτών να συμπτυχθούν σε ένα ενιαίο μέτωπο. Κάτι τέτοιο θα δυσκόλευε σημαντικά τις κινήσεις του πρωθυπουργού, αλλά στο επιτελείο του θεωρούν ότι κάτι τέτοιο δεν συγκεντρώνει σπουδαίες πιθανότητες αφού -όπως λένε- «είναι περισσότεροι οι αρχηγοί και λιγότεροι οι ψηφοφόροι».

Αντιδράσεις

Η απόφαση του κ. Σαμαρά, όταν αποσαφηνισθεί, κωδικοποιηθεί και εκδηλωθεί με σαφείς πολιτικούς όρους, θα συναντήσει ισχυρές αντιδράσεις. Από πολλές πλευρές και με διαφορετικές εκφάνσεις. Ήδη, η υπουργοποίηση των «4» προκαλεί τις έντονες γκρίνιες βουλευτών και στελεχών που υπογραμμίζουν ότι με τον τρόπο αυτό η Νέα Δημοκρατία απομακρύνεται από τις ρίζες της και τις βασικές αρχές του ιδρυτή της Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Πρόκειται κατά βάση για κεντρογενή στελέχη που ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι τους ιδεολογικούς προσανατολισμούς του σημερινού αρχηγού. Είχαν διαφωνήσει, όχι ωστόσο δημόσια και με σθένος, με τη μεταγραφή των Μ. Βορίδη και Άδ. Γεωργιάδη από τον ΛΑΟΣ, που επί της ουσίας συνιστούσε εξαγνισμό της Ακροδεξιάς. Είχαν κατά καιρούς εκφράσει ενστάσεις και με τις επιλογές των προσώπων στο στενό επιτελείο του κ. Σαμαρά. Υπάρχουν ακόμη αρκετά στελέχη που υποστηρίζουν την άποψη ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να κοιτάξει προς το κέντρο, κι όχι προς τα δεξιά, και να προσπαθήσει να συσπειρώσει τις δυνάμεις εκείνες που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και την απαλλαγή της από ιδεολογικές αγκυλώσεις του παρελθόντος. Η στροφή προς τα δεξιά προκαλεί την δυσφορία και των καραμανλικών που θεωρούν ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο αλλοιώνεται σταδιακά η φυσιογνωμία της παράταξης. Το ερώτημα είναι πως θα αντιδράσει σε όλα αυτά ο Κ. Καραμανλής; Μέχρι τώρα απέφυγε οποιαδήποτε δημόσια παρέμβαση και στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του υπογραμμίζει ότι δεν προτίθεται να εμπλακεί στα εσωτερικά της παράταξης. Ακόμη κι αν οι επιλογές της σημερινής ηγεσίας μεταβάλλουν την ιδεολογική ταυτότητά της;


Σχολιάστε εδώ