Μάκρυνε ο κατάλογος των δυσαρεστημένων

Όσοι τέθηκαν εκτός Υπουργικού Συμβουλίου εμφανίζονται έντονα δυσαρεστημένοι, ενώ πολλοί περισσότεροι είναι εκείνοι που ανέμεναν, δικαίως ή… αδίκως, να υπουργοποιηθούν και τελικά είδαν το τρένο της κυβέρνησης να τους προσπερνά. Καθένας εξ αυτών εκφράζει με διαφορετικό τρόπο και διαφορετική ένταση τη δυσφορία του για την αντιμετώπιση που είχε από τον πρωθυπουργό.

«Είναι αχάριστος! Δεν αναγνώρισε όλα όσα έχω κάνει για εκείνον πριν καν γίνει αρχηγός», ήταν οι χαρακτηριστικές φράσεις πρώην υπουργού, ο οποίος -σημειωτέον- είχε πρωτοστατήσει για την εκλογή του κ. Σαμαρά το 2009. «Δύο χρόνια τώρα κουβαλάμε ένα βαρύ φορτίο και ποια η ανταμοιβή;», σχολίαζε βουλευτής από περιφέρεια της Μακεδονίας, που είδε στον ανασχηματισμό, από τους τέσσερις βουλευτές που έχει η παράταξη, ένας μόνο να… ανταμείβεται με θέση υφυπουργού. Προς το παρόν, οι εκδηλώσεις αυτές περιορίζονται στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ποιο τρόπο και κυρίως σε ποια ένταση θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες. Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως εμφανίζονται βέβαιοι ότι το κλίμα δυσαρέσκειας δεν θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών που θα διεξαχθούν στα θερινά τμήματα της Βουλής, οι εργασίες των οποίων ξεκινούν μεθαύριο Τρίτη.

«Στον ανασχηματισμό έναν ικανοποιείς και δέκα δυσαρεστείς», έλεγε παλαιός κοινοβουλευτικός, κάτι που προφανώς συνέβη και στον τελευταίο, από τον οποίο, ωστόσο, δεν έλειψαν οι αστοχίες και οι επιλογές με αμφίβολα κριτήρια. Λογικό κι επόμενο λοιπόν ο κατάλογος των δυσαρεστημένων να είναι μακρύς και… ατελείωτος. Πέραν των άλλων και διότι όσοι βγήκαν εκτός κι οι άλλοι που παρέμειναν εκεί βρίσκονται σε μειονεκτική θέση έναντι των κυβερνητικών ως προς τις επόμενες εθνικές εκλογές. Πιο αναλυτικά:

Στην περιφέρεια Θεσσαλίας η Νέα Δημοκρατία έχει δέκα βουλευτές, αλλά ούτε έναν από αυτούς σε κυβερνητική θέση. Την ίδια στιγμή στον Έβρο και οι δύο βουλευτές (Άκης Γεροντόπουλος, Αλ. Δερμεντζόπουλος) κατέχουν θέσεις υφυπουργού. Στην Πιερία, από τους τέσσερις βουλευτές, μόνο ο ένας (Κ. Κουκοδήμος) πήρε κυβερνητικό πόστο. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη, όπου από τους εννέα βουλευτές, μόνο ένας (Γ. Ορφανός) πέρασε την πόρτα του Υπουργικού Συμβουλίου. Στον κατάλογο των απογοητευμένων βρίσκονται μια σειρά βουλευτές (Ι. Τζαμτζής, Ηλ. Βλαχογιάννης, Δ. Κυριαζίδης, Κ. Σκρέκας κ.ά.) που τους προηγούμενους μήνες είχαν πρωτοστατήσει στο «αγροτικό κίνημα». Είχαν κατ’ επανάληψη έρθει αντιμέτωποι με την ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, για να αποτρέψουν αποφάσεις ιδιαίτερα δυσμενείς για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους κ.λπ. Από τους είκοσι και πλέον βουλευτές που είχαν δώσει μάχες, μόνο δύο αξιοποιήθηκαν: Ο Γ. Καρασμάνης ανέλαβε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Θ. Λεονταρίδης αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος μετακινήθηκε από το Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου είχε πάρει τη θέση του Χαρακόπουλου.

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται μετά τον ανασχηματισμό στην αχανή Β΄ Αθηνών: Από τους δώδεκα βουλευτές, οι έξι (Κυρ. Μητσοτάκης, Μ. Βαρβιτσιώτης, Αργ. Ντινόπουλος, Γ. Γιακουμάτος, Σ. Βούλτεψη, Κ. Παπακώστα) κατέχουν πλέον κυβερνητικές θέσεις. Ένας (Β. Μεϊμαράκης) είναι πρόεδρος της Βουλής, ένας (Άδ. Γεωργιάδης) κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και από εκεί και πέρα το χάος. Ο Κ. Χατζηδάκης απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση με το στίγμα του «αποτυχημένου», ενώ ο Άρης Σπηλιωτόπουλος δεν είναι καν βουλευτής. Αν υπολογίσει κανείς ότι στις εκλογές η Νέα Δημοκρατία είναι δεύτερο κόμμα -αυτό δείχνουν αυτήν την ώρα τα στοιχεία- θα εκλέξει 7-8 βουλευτές στη Βʼ Αθηνών και η μάχη θα είναι σκληρή και αδυσώπητη. Πολύ περισσότερο δε αν στην πορεία προκύψουν και νέοι υποψήφιοι, όπως, π.χ., ο Ν. Δένδιας, που όπως λέγεται επιθυμεί να μετακομίσει από την Κέρκυρα.


Σχολιάστε εδώ