Η παρουσία Αβραμόπουλου σε κυβέρνηση και Κεντροδεξιά

Πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτήν τη διεύρυνση, από την οποία θα εξαρτηθεί η πορεία και η μετεξέλιξη της Νέας Δημοκρατίας σε μια μεγάλη αστική δημοκρατική παράταξη στην Ελλάδα, έχει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Αβραμόπουλος διαδραματίζει έναν ιδιαίτερο πολιτικό ρόλο εντός της κυβέρνησης χάρη στη διεθνή παρουσία και αναγνωρισιμότητά του που μαρτυρούν και το έργο που έχει κάνει στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.

Η σύνθεση και η συνεννόηση όλων των αστικών δημοκρατικών δυνάμεων αποτελεί το πλαίσιο εντός του οποίου κινείται και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες συμμετέχοντας σε όλες τις πολιτικές διεργασίες μέσα στην κυβέρνηση, στην κορυφή των υπουργείων που έχει διοικήσει, αλλά και με τις προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση που επεξεργάστηκε με στελέχη της ΝΔ και κατέθεσε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Το «ευ πολιτεύεσθαι»

Ο υπουργός Άμυνας έδωσε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στον πολιτικό και κυβερνητικό ρόλο του. Με τη διπλωματία, την εμπειρία και τα επικοινωνιακά χαρίσματά που τον χαρακτηρίζουν κράτησε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με όλους στο εξωτερικό και στο εσωτερικό πεδίο.

Ταυτόχρονα, με τις αντιλήψεις και τις θέσεις που πολιτεύεται από τη δημαρχιακή του θητεία συνέθεσε θετικά στοιχεία από τη ρητορική της Κεντροαριστεράς με το στίγμα της σύγχρονης Κεντροδεξιάς. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά.

Στο εσωτερικό πεδίο ο κ. Αβραμόπουλος κατάφερε να δρομολογήσει σημαντικές εξελίξεις για υποθέσεις όπως αυτή των υποβρυχίων στον Σκαραμαγκά με τη συναίνεση όλων των συνδικαλιστικών τάσεων του ναυπηγοεπισκευαστικού χώρου.

Αξιοσημείωτο το περιστατικό, όταν πριν από μερικές ημέρες ο Θανάσης Δαβάκης, παραδίδοντας τα καθήκοντα του υφυπουργού Άμυνας στον Γιάννη Λαμπρόπουλο δήλωσε ότι, στο πλευρό του κ. Αβραμόπουλου, μελέτησε την αντίληψη του «ευ πολιτεύεσθαι».

Οι επαφές με τους ξένους υπουργούς

Στο εξωτερικό πεδίο επιβεβαιώνει τον ρόλο, τον χαρακτήρα και τη στρατηγική της χώρας μας να αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, ασφάλειας, ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή. Η πρόσφατη επίσκεψη στο Βουκουρέστι και οι αναφορές του ρουμάνου υπουργού Άμυνας Μιρτσέα Ντούσα για τον έλληνα ομόλογό του -είτε ως προεδρεύοντος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών είτε για τη στάση του στις ευρωατλαντικές δομές σχετικά με την κρίση που ταλανίζει την Ουκρανία- επιβεβαιώνουν το κύρος που σε έχει σε διεθνές επίπεδο.

Αυτό επιβεβαιώνεται άλλωστε από τον χαρακτηρισμό του «σοφού υπουργού» που του απέδωσε δημοσίως ο γεωργιανός υπουργός Άμυνας Ηρακλή Αλασάνια, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αλλά και από τις συζητήσεις που είχε ο Αβραμόπουλος με τη γερμανίδα υπουργό Άμυνας (και επικρατέστερη διάδοχο της καγκελαρίου Α. Μέρκελ) Ούρσουλα Φον Ντερ Λίεν, κατά τη διάρκεια της τελευταίας Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η διεθνής παρουσία του υπουργού Άμυνας και αντιπροέδρου της ΝΔ ενισχύουν το κύρος της χώρας, αλλά και την ευρωπαϊκή μετεξέλιξη της Κεντροδεξιάς. Παρατηρούν μάλιστα ότι, συχνά πλέον στον πολιτικό λόγο του, ο Αβραμόπουλος όχι μόνο δεν κρύβει τις φιλοευρωπαϊκές θέσεις του αλλά αποκαλεί την Ευρώπη «τη νέα μεγάλη πατρίδα μας».

Αυτή η επισήμανση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον όταν γνωρίζει κανείς πως ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χάγκελ προσκάλεσε τον έλληνα ομόλογό του να επισκεφθεί τις ΗΠΑ τον Αύγουστο.

Με τη θετική έκβαση αυτών των ενεργειών, ο πρωθυπουργός έχει μια ακόμα εγγύηση για τη συνέχιση του κυβερνητικού έργου, ενώ σε εσωτερικό πολιτικό επίπεδο θα υπάρχουν πολλά επιχειρήματα για τον πολιτικό εκσυγχρονισμό της Νέας Δημοκρατίας σε μια εξωστρεφή βάση, με μεταρρυθμιστικό σχέδιο ριζοσπαστικού και προοδευτικού χαρακτήρα αστική παράταξη.

Ειδικός Συνεργάτης


Σχολιάστε εδώ