επί του πιεστηρίου

Τελικά για τα παιδιά του συστήματος και μάλιστα του Σημιτικού, που φαίνεται να έχει τόσο βαθιές ρίζες που φθάνουν μέχρι το Βερολίνο, γι’ αυτό και επιβιώνει είκοσι χρόνια και παραπάνω, υπάρχει πάντα μια χρυσοφόρα θέση. Όλοι βολεύονται, όπως ο Γιάννης Στουρνάρας, που ούτε μια μέρα δεν έμεινε εκτός μισθολογίου. Από τη Νίκης, μέσα σε δέκα λεπτά το πολύ, θρονιάστηκε στην καρέκλα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, όπου ο μισθός δεν κινδυνεύει από τη διαστροφή του Τόμσεν για περικοπές… Βέβαια, για τα παιδιά του ανώνυμου πολίτη πότε δεν υπάρχει μια τέτοια καρέκλα. Και μη μας πουν ότι δεν έχει η Ελλάδα άλλον Στουρνάρα και Χαρδούβελη, που ξαφνικά ανακαλύφθηκε ότι είναι ο νέος σωτήρας της οικονομίας μας, όπως την είχε σώσει τότε επί Σημίτη.

Και δεν το λέω εγώ, το είπε ο μέχρι την περασμένη Τετάρτη διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου «Το χρονικό της Μεγάλης Κρίσης»: «Το 2001 (σ. «ΠΑΡΟΝ»: πρωθυπουργός τότε ο Σημίτης) οι προσδοκίες ήταν πως η ένταξη της χώρας στον σκληρό πυρήνα των ευρωπαϊκών οικονομιών θα ήταν ο καταλύτης που θα επιτάχυνε την πραγματική σύγκλιση με τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Δυστυχώς οι προσδοκίες δεν επαληθεύτηκαν». Σε απλά ελληνικά, πέσαμε έξω… Διαφωνείτε, κύριε Στουρνάρα, και εσείς κ. Στουρνάρα 2;

Δυο λόγια για τον κ. Προβόπουλο: Νομίζω ότι σε αυτά τα πέντε χρόνια της κρίσης, που κανένας δεν ήξερε που πάει το καράβι, κατάφερε να το κρατήσει στην επιφάνεια. Με κατάρτια σπασμένα, με μπουκαπόρτες να μπάζουν νερά, το πλήρωμα να προσπαθεί να μην πνιγεί και το παραδίδει κάπως αξιόπλοο. Κάποια στιγμή θα αναφερθούμε εκτενεστέρα για τις μέρες του κ. Προβόπουλου. Σήμερα να του ευχηθούμε τα καλύτερα και να μην ξαναζήσει τέτοιες καταστάσεις.

Χαράς το νέο… Ο παράνομος τζόγος στην Ελλάδα έχει μεγαλύτερο τζίρο από τη νόμιμη αγορά, δήλωσε ο… πολυπρόεδρος (δεν υπάρχει δημόσιος οργανισμός που να μην έχει περάσει, λόγω Βενιζέλου…) της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων κ. Ευγένιος Γιαννακόπουλος σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή». Καλά, χρειάσθηκαν τόσοι μήνες (πάνω από 12, αν μετράω καλά) για να το ανακαλύψει; Όποιον και αν ρώταγε στον δρόμο θα του το έλεγε με την πρώτη κουβέντα, χωρίς να πεταχτούν γύρευε πόσες χιλιάδες ευρώ σε έρευνες. Το θέμα δεν είναι αυτό, κύριε πρόεδρε. Αλλού βρίσκεται. Τι κάνεις για να περιορισθεί ο παράνομος τζίρος, να μπει κανένα φράγκο στο Ταμείο. Και αν κατάλαβα καλά, από τα λεγόμενά σας, προς αυτήν την κατεύθυνση δεν έχει γίνει τίποτε, συνεχίζει να χάνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, αναπληρώνοντάς τα με φοροεπιδρομές στον κόσμο που ήδη έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια…

Πρέπει να επαινείς αυτούς που κάνουν πολύ καλή δουλειά στον χώρο που διευθύνουν και ενισχύουν το όνομα της χώρας σε παγκόσμιο επίπεδο. Και ένας από αυτούς είναι ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής. Ξεπέρασαν τα 6.500.000 οι επισκέπτες από το 2009 που άνοιξε τις πόρτες του μέχρι σήμερα. Τώρα ο μέσος όρος επισκεπτών την ημέρα είναι πάνω από 4.000. Δεν είναι καθόλου μικρή η συμβολή σε αυτήν την επιτυχία των αριθμών, αναβαθμίζοντας συνεχώς τον πλούτο των εκθεμάτων του μουσείου μας. Στις πιέσεις για αύξηση του εισιτηρίου, η απάντηση του κ. Παντερμαλή είναι: «Το μουσείο χτίστηκε με χρήματα των φορολογουμένων, θέλουμε ο κόσμος να έρχεται πολλές φορές».

Τον ζηλεύω, είπε ο Σόιμπλε για τον Στουρνάρα, σχετικά με τον… διορισμό του ως διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Προφανώς μας δουλεύει και μάλιστα ξετσίπωτα. Γιατί θα μπορούσε να έλεγε στον Γιάννη ξέχασέ το, θα πάω εγώ Τράπεζα. Αφεντικό είναι, ό,τι γουστάρει κάνει στην αποικία του…

Μας καπέλωσε για άλλη μια φορά η Κύπρος. Καλά καλά δεν συμπληρώθηκε χρόνος από την υπαγωγή της στην «τρόικα» – πρόγραμμα διάσωσης και σχεδιάζει την επιστροφή της στις αγορές με την έκδοση ομολόγου 500 εκατ. ευρώ! Και εμείς φθάσαμε… αισίως στα πέντε χρόνια για να βγούμε, αναζητώντας 2 δισ. ευρώ και μόλις τα βρήκαμε μέχρι που δεν σημαιοστολίσθηκε όλη η Ελλάδα. Δυστυχώς δεν ξεκολλάμε από τη νοοτροπία της Ψωροκώσταινας με τους πολιτικούς που έχουμε μπλέξει…

Πολύ φιλικός ήταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στη συνάντηση που είχαν την περασμένη Τρίτη στη Φρανκφούρτη, η οποία διήρκεσε μία ώρα.

– Έχεις γίνει ιταλός πολιτικός, του είπε, εννοώντας το καλό ποσοστό που πήρε η Αριστερά στην Ιταλία, όπου εξέλεξε τρεις ευρωβουλευτές.

Να μην εφησυχάζουν εκεί στο Μαξίμου θεωρώντας ότι όλοι οι βουλευτές της ΝΔ είναι δεδομένοι για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, που εκτός απροόπτου θα γίνει τον Φεβρουάριο, όταν λήγει η θητεία του Κάρολου Παπούλια. Μη μας θεωρούν δεδομένους, μας έλεγαν αθηναίοι και επαρχιώτες γαλάζιοι βουλευτές. Πολλά θα εξαρτηθούν από την οικονομική και την πολιτική κατάσταση που θα επικρατεί τότε αλλά και από το ποιος θα είναι ο υποψήφιος για το αξίωμα του αρχηγού του κράτους μας.

Γεια σας


Σχολιάστε εδώ