Εκτός «νυμφώνος της οικονομίας» έμεινε ο Βενιζέλος

Υποστηρίζουν ότι, ουσιαστικά, «ψαλιδίστηκαν αισθητά οι όποιες φιλοδοξίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να ασκεί έλεγχο στην οικονομία, αλλά και του κόμματος να δώσει ένα πιο προοδευτικό στίγμα στην κυβέρνηση καθώς δεν έχει προσβάσεις σε κρίσιμα υπουργεία που έχουν εμπλοκή με ευρύτατα κοινωνικά στρώματα».

Ο Βενιζέλος, αν και πήρε τρεις υφυπουργούς περισσότερους στο νέο σχήμα, ο ίδιος βρέθηκε ολοκληρωτικά εκτός «νυμφώνος της οικονομίας». Και αυτό γιατί, όπως λένε οι πληροφορίες, έδινε μάχη να κρατηθεί στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ο Γιώργος Προβόπουλος, με τον οποίο είχε στενή συνεργασία από τη θητεία του ως υπουργός Οικονομικών, και μάλιστα μαζί οργάνωσαν το PSI, αλλά δεν το πέτυχε. Αντίθετα, στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος μετακινήθηκε ο «άσπονδος φίλος» του Γιάννης Στουρνάρας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ακόμα ότι ο Βενιζέλος μέχρι και την τελευταία στιγμή έδινε μάχη για να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Οικονομικών από τη στιγμή που είχε οριστικά αποφασιστεί η αντικατάσταση του Προβόπουλου από τον Στουρνάρα. Αρκετά στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν έντονα προβληματισμένοι για τη στάση του Βενιζέλου απέναντι στον Στουρνάρα, επισημαίνοντας πως «είναι ακατανόητη η αντίδρασή του είτε στην παραμονή του στο υπουργείο Οικονομικών είτε σε μετακίνησή του στην Τράπεζα της Ελλάδος» και στο τέλος κερδισμένος να είναι ο Στουρνάρας.

Ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ ναι μεν διατήρησε τα υπουργεία που είχε, ωστόσο δεν κατάφερε να «βάλει πόδι» σε λεγόμενα παραγωγικά υπουργεία «πρώτης γραμμής», μέσω των οποίων θα μπορούσε να δώσει κάποιο στίγμα. Παρά την πίεση που ασκήθηκε και το σκληρό παζάρι που έγινε, ούτε υπουργείο Ανάπτυξης πήρε ούτε υπουργείο Εργασίας ούτε υπουργείο Υγείας ούτε καν υπουργείο Εσωτερικών. Απλώς έγινε μια τράμπα, με την αποχώρηση του Τσαυτάρη από ένα παραγωγικό υπουργείο, αυτό της Αγροτικής Ανάπτυξης. Αντικαταστάθηκε από «γαλάζιο» υπουργό και ο επανακάμψας Λοβέρδος βρέθηκε τελικά στο υπουργείο Παιδείας. Επιπροσθέτως, ανάμεσα στα στελέχη και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, επικρατεί προβληματισμός και για το γεγονός ότι «η κυβέρνηση μπάταρε επικίνδυνα στη λαϊκοδεξιά» και συνεπώς: Και μόνο η παρουσία του ΠΑΣΟΚ σε ένα σχήμα τέτοιου τύπου δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και μπλοκάρει σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς. «Πώς είναι δυνατόν να προσεγγίσουμε κάποιους ανθρώπους κεντρώας αντίληψης, ή γενικότερα που κινούνται γύρω από την ευρύτερη Δημοκρατική Παράταξη, συμπορευόμενοι και αναγκαζόμενοι να υπερασπιζόμαστε τους τηλεφωνακλάδες, τους κάθε λογής λαϊκιστές και βαθιά αντιπασόκους». Μάλιστα, ένα από τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, έλεγε χαρακτηριστικά: «Ο Κίμων, οι περαντζάδες του από τις λαϊκές αγορές και οι φωνές του ότι θα καταπολεμήσει την αισχροκέρδεια και θα ελέγξει τις τιμές, ωχριούν μπροστά στον ποταμό λαϊκισμού και στην άγνοια των καταστάσεων από τους σημερινούς».

Τις ίδιες ώρες, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ φουντώνει το κίνημα αμφισβήτησης και διαρκώς αυξάνεται ο αριθμός των στελεχών και βουλευτών που ζητούν αλλαγές πολιτικών και προσώπων. Σχεδόν όλοι πλέον εκτιμούν πως το κόμμα, είτε ως ΠΑΣΟΚ είτε ως μια ευρύτερη παράταξη, κινδυνεύει με εκλογική ισοπέδωση, κινδυνεύει και με νέα εκλογική συρρίκνωση καθώς όχι απλώς διατηρεί τον «ασφυκτικό εναγκαλισμό» του με τη ΝΔ του Σαμαρά, αλλά πλέον γίνεται «θανάσιμος» αφού πρώτο ρόλο αποκτούν οι λαϊκιστές της Δεξιάς. Όπως λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, «όλο αυτό το παράταιρο μείγμα υπονομεύει ακόμα περισσότερο την ήδη διαλυμένη εικόνα». Παραδέχονται βέβαια ότι για την ώρα ο Βενιζέλος, εφαρμόζοντας το δόγμα «διαίρει και βασίλευε», διατηρεί πλήρη οργανωτικό έλεγχο του ΠΑΣΟΚ. Καθώς δεν κατέστη δυνατόν οι διαφωνούντες και οι επίδοξοι δελφίνοι να συντονίσουν τον βηματισμό τους και να συσπειρωθούν γύρω από ένα πρόσωπο που θα αποτελέσει το αντίπαλον δέος του Βενιζέλου και θα αναμετρηθεί μαζί του.

Ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα, στελέχη εμφανίζονται αισιόδοξα πως «τα πράγματα θα προχωρήσουν και θα καταλήξουν οι διαβουλεύσεις που έχουν ξεκινήσει ως προς το αντίπαλον δέος του Βενιζέλου». Υπάρχει, όμως, κι ένα ερώτημα: «Αν ο Σαμαράς δει μέσα στο καλοκαίρι ότι δεν συγκεντρώνει τους 180 που χρειάζεται και ο Φ. Κουβέλης παραμείνει σταθερός στη θέση του ότι δεν θα δεχθεί να πάει για Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπό αυτές τις συνθήκες, οπότε το πλέον πιθανό είναι να οδηγηθούμε σε εκλογές μέσα στο φθινόπωρο, το ΠΑΣΟΚ θα προλάβει να αλλάξει αρχηγό; Ή αυτό θα γίνει μετά από νέα ήττα που ίσως είναι και η μοιραία;».

Να σημειωθεί ότι η εκτίμηση πως ο Σαμαράς θα πάει σε εκλογές μετά το καλοκαίρι, αν δεν βρει τους 180 σε εύλογο χρόνο, ενισχύεται όλο και περισσότερο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καθώς θεωρούν πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να περάσει προϋπολογισμό με νέα σκληρά μέτρα.


Σχολιάστε εδώ