Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια μπρος στο σαφάρι εξαγοράς ψήφων

Προκάλεσε αίσθηση το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, έσπευσε να καταγγείλει παρασκηνιακές διεργασίες για την εξασφάλιση «προεδρικής πλειοψηφίας», που παραπέμπουν στη φορτισμένη περίοδο της αποστασίας του 1965, με στόχο τον τότε πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

Σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο, ο Αλ. Τσίπρας κατήγγειλε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «ένα σαφάρι εξαγοράς υποστήριξης ψήφων, ενδεχομένως θα μπορούσε να πει κανείς και εξαγοράς συνειδήσεων, που στους παλιότερους παραπέμπει στην ταραγμένη δεκαετία του ’60.

Απώτερος στόχος η διαιώνιση της μνημονιακής πολιτικής και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από μια ετερόκλητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που μόνο την πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν θα εκφράζει.

Είμαστε βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας σοβαρός άνθρωπος που θα προθυμοποιηθεί να υποδυθεί τον σύγχρονο Τσιριμώκο της αυλής των Μνημονίων, για να δεχθεί να εκτεθεί ως υποψήφιος πρόεδρος σ’ αυτή την εμποροπανήγυρη.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς διαμηνύουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Δεν πρόκειται να καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια να παρακολουθούμε την κατάπτωση της δημοκρατικής διαδικασίας, τις συνεχείς εκτροπές για τη διασφάλιση της συνέχειας μιας καταστροφικής πολιτικής για τον λαό μας».

Η αναφορά στον Τσιριμώκο (ήταν αριστερός και μέλος του ΕΑΜ και δέχθηκε να ηγηθεί ως υποψήφιος πρωθυπουργός σε κυβέρνηση των αποστατών) παραπέμπει ευθέως στα σενάρια που διακινούνται ήδη ότι η συγκυβέρνηση, με τη συνδρομή «προθύμων» ανεξάρτητων βουλευτών, θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας πρόσωπο προερχόμενο από την Αριστερά που θα είναι δύσκολο να απορρίψει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το μυαλό όλων πήγε στον Φ. Κουβέλη, ωστόσο είναι γνωστό ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έχει δηλώσει ότι δεν τον ενδιαφέρει μια σχετική πρόταση. Εξάλλου, από την Κουμουνδούρου έχουν διαμηνύσει ότι η παρούσα Βουλή, επειδή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική λαϊκή βούληση, δεν δικαιούται να εκλέξει τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μάλιστα, στελέχη του κόμματος τόνιζαν χαρακτηριστικά ότι «και τον Λαφαζάνη να προτείνει η συγκυβέρνηση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν πρόκειται να συναινέσουμε και την όποια απόφαση θα την πάρει η επόμενη Βουλή που θα προκύψει έπειτα από εκλογές, οι οποίες θα αποτυπώσουν τον πραγματικό πολιτικό συσχετισμό».

Στον ΣΥΡΙΖΑ η κυρίαρχη άποψη είναι ότι παρά τα όσα γίνονται στο παρασκήνιο, τελικά δεν πρόκειται να προκύψει «προεδρική πλειοψηφία» από την παρούσα Βουλή, ωστόσο είναι σε επαγρύπνηση, αφού θεωρούν ότι εάν η συγκυβέρνηση περάσει αυτόν τον σκόπελο, θα πάρει ανάσες και θα παρατείνει τον βίο της μέχρι το 2016, χρονικό διάστημα που είναι αρκετά μεγάλο και θα σπείρει απογοήτευση στους ψηφοφόρους του, αρκετοί από τους οποίους περίμεναν κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιούνιο του 2012 κιόλας.

Τώρα που κόπασαν οι πανηγυρισμοί για την καθαρή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, στο κόμμα έχει αρχίσει μια συζήτηση για πιο ψύχραιμη αποτίμηση του αποτελέσματος και κατά πόσο αυτό αρκεί για να αναδειχθεί από τις επόμενες εκλογές μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδεικτικό του προβληματισμού που επικρατεί είναι ότι ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ανέφερε ότι «έχουμε όμως πλήρη επίγνωση ότι κερδίσαμε μεν μια κρίσιμη μάχη, ο πόλεμος όμως είναι ακόμα μπροστά μας και θα είναι σκληρός.

Αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας από ‘δω και στο εξής. Η διατήρηση της ηγεμονίας και της πολιτικής πρωτοβουλίας. Η κλιμάκωση και η ένταση της προσπάθειάς μας στην πορεία προς τον λαό».

Επειδή τελευταία έχει ανάψει η συζήτηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πορεία προς την κυβέρνηση, λειαίνει τον λόγο του και απομακρύνεται από τον ριζοσπαστικό χαρακτήρα ενός αριστερού κόμματος, κάτι που μπορεί να σημάνει απώλειες αριστερών ψηφοφόρων κυρίως προς το ΚΚΕ, ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να δηλώσει ότι το κόμμα «δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω», ξεκαθαρίζοντας ότι «αν κάποιοι πιστεύουν, ελπίζουν, υπολογίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλησιάζοντας την εξουσία θα απομακρυνθεί από τις θέσεις, τις ιδέες, την ιστορία, το ήθος, τον ριζοσπαστισμό, την πολιτική του, τότε πολύ σύντομα θα απογοητευθούν. Δεν πρόκειται ούτε να μας γονατίσουν, ούτε να μας παραπλανήσουν, ούτε να μας αποπλανήσουν και κυρίως ούτε να μας φοβίσουν.

Γνωρίζουμε και βλέπουμε ότι ορισμένα κέντρα θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ κεντρώο στις πολιτικές θέσεις και αριστεριστή στις συμμαχίες.

Δηλαδή θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ νερόβραστο και απομονωμένο.

Τους απαντάμε: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αριστερός στις θέσεις, αριστερός και στις συμμαχίες. Ριζοσπαστικός στις θέσεις, ηγεμονικός, πλειοψηφικός και πρωτοπόρος στις συμμαχίες μέσα στην κοινωνία και τον λαό».

Προβληματισμός στελεχών

Η εν λόγω αποστροφή του Αλ. Τσίπρα προφανώς αποτελεί απάντηση στην εσωκομματική συζήτηση που διεξάγεται σχετικά με τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ και το πολιτικό πρόσημο που αυτός παρουσιάζει στον δημόσιο λόγο του, καθώς και στην κριτική που γίνεται ότι πλέον οι κρίσιμες αποφάσεις του κόμματος παίρνονται από ένα στενό επιτελείο γύρω από τον πρόεδρο χωρίς προηγουμένως να αποφασίσουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος.

Ενδεικτικό της συζήτησης που έχει ανοίξει στο εσωτερικό του κόμματος είναι ότι ο Γ. Μηλιός (υπεύθυνος του οικονομικού επιτελείου) και το στέλεχος του κόμματος Σ. Λαπατσιώρας, σε κοινό τους άρθρο, εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για την ακολουθούμενη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την επίδοση στις πρόσφατες ευρωεκλογές, αφού υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων:

«Παρουσιάζεται πτώση των ποσοστών και των ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ στους εργαζόμενους / άνεργους και στη νεολαία στα αστικά κέντρα, παρά την πρωτοφανή και εντεινόμενη όλα αυτά τα χρόνια κοινωνική καταστροφή, ενώ αυξήθηκε στις μεγάλες ηλικίες. Διατηρείται το ίδιο ποσοστό συνολικά επειδή αυξάνεται σημαντικά η δύναμη στην επαρχία.

Με άλλα λόγια, αυτό που άλλαξε μεταξύ των δύο εκλογών (2012-2014), σε όρους εκλογικής καταγραφής, είναι η σύνθεση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ με μια οριακή πτώση. Σε συνθήκες πόλωσης σε εθνικές εκλογές, με όλα τα άλλα σταθερά, μπορεί κανείς να φανταστεί μία άνοδο που δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία», ενώ καταλήγουν τονίζοντας ότι:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, για να διεκδικήσει την αυτοδυναμία, πρέπει να στραφεί, με όρους ριζοσπαστικής μετατόπισης της τρέχουσας πολιτικής οπτικής του, στην οργάνωση αυτού του αντισυστημικού δυναμικού το οποίο διασχίζει πολλούς χώρους, με όρους οργάνωσης της ελπίδας και της συστράτευσης των κατώτερων τάξεων για μία διαφορετική ζωή. Ωστόσο, για να αλλάξει η κοινωνία, πρέπει να αλλάξουμε και εμείς και να αποφύγουμε τους εύκολους δρόμους που σπρώχνει ή ανοίγει ένα παραπαίον σύστημα εξουσίας».

Όμως, πάρα το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η Αριστερή Πλατφόρμα του Π. Λαφαζάνη κρατάει χαμηλούς τόνους στην κριτική προς τις επιλογές της ηγεσίας, στην ιστοσελίδα iskra, o Δ. Στρατούλης και η Σ. Παπαδόγιαννη, με κοινό άρθρο, αφήνουν υπονοούμενα για τη στάση της ηγεσίας του κόμματος σχετικά με τη μη επανεκλογή του μοναδικού ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, αφού τονίζουν ότι:

«Ευθύνες, όμως, υπάρχουν και στο κόμμα, στον ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορούσε να πράξει πολύ περισσότερα και να μην κάνει άλλα που δεν έπρεπε και τα οποία στοίχισαν σε σημαντικό βαθμό την απώλεια του Ν. Χουντή από την Ευρωβουλή».

Σε κάθε περίπτωση, το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν παραπέμπει σε μια «ωραία ατμόσφαιρα» και το ζήτημα είναι πώς θα χειριστεί το θέμα η ηγετική ομάδα, η οποία προφανώς δεν θέλει στην πορεία προς τις εκλογές να συμβεί κάποιο «πολιτικό ατύχημα» που θα ανακόψει την πορεία του κόμματος προς την κυβέρνηση.


Σχολιάστε εδώ