Γιούνκερ και Σταϊνμάγερ θέλουν την Ντόρα Επίτροπο Εξωτερικών της ΕΕ!

Αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει η συνάντηση μετά τον ανασχηματισμό, όπως είχε πει στην Ντόρα ο πρωθυπουργός. Επισπεύσθηκε όμως γιατί η ολοκλήρωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης καθυστερούσε.

Στη συνάντηση, που κράτησε 40 λεπτά περίπου και έγινε σε πολύ καλό κλίμα, συζήτησαν αρχικά για την οικονομική κατάσταση και για την πορεία της κυβέρνησης αλλά και της ΝΔ και της παράταξης γενικότερα, και στη συνέχεια μπήκαν στο θέμα του Επιτρόπου που θα έχει η Ελλάδα στη νέα Ευρωβουλή. Η Ντόρα είπε ότι θα ήθελε να διαδεχθεί τη Μαρία Δαμανάκη, όχι βέβαια στον τομέα που έχει αλλά για τη θέση της υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ, την οποία σήμερα κατέχει η Κάθριν Άστον.

Σύμφωνα με πολύ καλές πηγές, η κυρία Μπακογιάννη ενημέρωσε τον Αντώνη Σαμαρά ότι υπέρ της υποψηφιότητάς της είναι ο διεκδικητής της θέσης του προέδρου της Κομισιόν, πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην πρόεδρος του Eurogroup κ. Γιούνκερ, που είχε βοηθήσει την Ελλάδα στις δύσκολες ώρες της κρίσης και για τον λόγο αυτό τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παπούλια. Την ίδια θέση έχει, όπως ο ίδιος τη διαβεβαίωσε, και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και πρώην αντικαγκελάριος κ. Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, οποίος στις αρχές Ιανουαρίου είχε έρθει στην Αθήνα.

Σίγουρα η στήριξη αυτή αποδυνάμωσε τις όποιες ενστάσεις είχε ενδεχομένως ο πρωθυπουργός για την επιλογή της Ντόρας ως Επιτρόπου της Ελλάδας στην Κομισιόν. Θα ήταν επίσης δύσκολο να μην υπολογίσει την αναβάθμιση που θα έχει η Ελλάδα αν η Επίτροπος μιας μικρής χώρας είναι υπουργός Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως τονίζουν πρόσωπα που έχουν επαφές με ηγετικούς παράγοντες της Ευρώπης, η Ντόρα «μετράει» στο εξωτερικό. Κάτι που το δείχνει, άλλωστε, και η στήριξή της από Γιούνκερ και Σταϊνμάγερ.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι τελικά η κυρία Μπακογιάννη θα είναι η επιλογή της κυβέρνησης. Υπέρ, μάλιστα, είναι και ο Κώστας Καραμανλής, σύμφωνα με κύκλους που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό.


Σχολιάστε εδώ