Από την αρχή…
Τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά, αφού σταδιακά η χώρα θα μπει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, ιδιαίτερα από τις αρχές του φθινοπώρου, με ορίζοντα την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Επί της ουσίας, η κυβέρνηση θα δώσει έναν αγώνα αντοχής προκειμένου να φθάσει μέχρι το τέλος του χρόνου, οπότε ο κ. Σαμαράς θα αναζητήσει τον μαγικό αριθμό των 180 βουλευτών που απαιτούνται προκειμένου η χώρα να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές. Χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο -λόγω της ρευστής πολιτικής κατάστασης- οι εκλογές να προηγηθούν της ανάδειξης του νέου Προέδρου, όσο κι αν στην κυβέρνηση θα ήθελαν να εξαντλήσουν την τετραετία. Άλλωστε, τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών θα επιχειρήσει να κρατήσει ανοιχτή και ο ΣΥΡΙΖΑ και θα εντείνει τις πιέσεις του προς την κατεύθυνση αυτή. Ήδη ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε τους βουλευτές και τα στελέχη του σε πλήρη εγρήγορση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μέσα στο φθινόπωρο.
Δεσμεύσεις
Η αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ, με μια μικρή ανάπαυλα λόγω θερινής περιόδου, θα εξελιχθεί σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, με βασικό ζήτημα διαμάχης το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων. Μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που προέκυψε από τον ανασχηματισμό, τόσο ο κ. Σαμαράς όσο κι ο κ. Βενιζέλος επανέλαβαν ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του υποστηρίζει ότι είναι αναπόφευκτα καθώς η κυβέρνηση έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Επικαλείται μάλιστα γι’ αυτό επιστολή του πρωθυπουργού προς τους δανειστές, στην οποία δεσμεύεται για τη λήψη νέων μέτρων, αν δεν αποδώσουν όσα έχουν ήδη εφαρμοστεί. «Ο κ. Σαμαράς, αντί να σκίσει τα Μνημόνια, ετοιμάζεται να υπογράψει και νέα», ήταν η αιχμηρή δήλωση του κ. Τσίπρα, με την κυβέρνηση να τον κατηγορεί για παραπληροφόρηση και εκστρατεία συκοφαντίας.
Άναψε φωτιές
Το σενάριο των νέων μέτρων αναζωπυρώθηκε και λόγω της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου -που δόθηκε στη δημοσιότητα με ανεξήγητη καθυστέρηση. Στο κείμενο υπάρχουν θετικές αναφορές για τα επιτεύγματα της χώρας μας στο πεδίο της οικονομίας, τις διαρθρωτικές αλλαγές στον χώρο της αγοράς, πλην όμως υπάρχουν και συστάσεις για καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον τονίζεται η αντίθεση του Ταμείου στην κατάργηση φοροαπαλλαγών, της έκτακτης εισφοράς κ.ά., ενώ υπάρχει σαφής αναφορά στο ενδεχόμενο νέων μέτρων προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό. Κοινός στόχος των δανειστών και της κυβέρνησης είναι να καθιερωθεί το Μνημόνιο ως καθεστώς στην ελληνική κοινωνία, ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Η έκθεση δείχνει ότι τα αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχισθούν, σημείωσε το ΚΚΕ. Η κυβέρνηση από την πλευρά της επανέλαβε ότι νέα μέτρα δεν πρόκειται να ληφθούν και ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις με στόχο την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων.
Ίδια συνταγή
Για «νέα ημέρα» στη χώρα, όπου προτεραιότητα θα έχουν οι πολίτες, μίλησε ο πρωθυπουργός μετά τον σαρωτικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης ενώ ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε πολιτικές πρωτοβουλίες και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους πολίτες. Η τοποθέτηση του Γκ. Χαρδούβελη στη θέση του υπουργού Οικονομικών, με τη σύμφωνη γνώμη της «τρόικας», υπογραμμίζει την απόφαση για συνέχιση της ίδιας πολιτικής με μικρές παραλλαγές. Ενώ η υπουργοποίηση στελεχών από τη λεγόμενη λαϊκή Δεξιά σηματοδοτεί την πρόθεσή του -με συγκεκριμένες κινήσεις- να επιτύχει τον επαναπατρισμό των παραδοσιακών δεξιών ψηφοφόρων που έχουν βρει στέγη σε μικρότερα κόμματα του χώρου. Η νέα ημέρα που ξημέρωσε για τη χώρα έχει την ίδια μνημονιακή συνταγή και τα ίδια φθαρμένα και καταστροφικά υλικά, τόνιζε ο ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι όχι μόνο δεν πήρε το μήνυμα των εκλογών, αλλά από πάνω εξαπατά τον ελληνικό λαό και υπερασπίζεται ανενδοίαστα τα συμφέροντα των δανειστών. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση διορίσθηκε καθ’ υπόδειξη της Γερμανίας, αλλά ό,τι και να κάνει, η κυβέρνηση δεν σώζεται. Το Ποτάμι σημείωσε ότι η νέα κυβέρνηση είναι για τα τηλεοπτικά παράθυρα και όχι για να λύσει τα προβλήματα.
Επιχειρήματα
Σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ η τοποθέτηση του Γ. Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Η Κουμουνδούρου έκανε λόγο για προκλητική ενέργεια από την πλευρά του πρωθυπουργού με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να παίρνει τόσο σημαντικές αποφάσεις χωρίς τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επισήμανε μάλιστα πως η απόφαση αυτή δεν δεσμεύει επ’ ουδενί την επόμενη κυβέρνηση, ενώ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι όταν αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας θα προχωρήσουν άμεσα στην αντικατάσταση του κ. Στουρνάρα. Το θέμα είχε θέσει ο κ. Τσίπρας στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Ντράγκι στην πρόσφατη συνάντησή τους, αλλά δεν βρήκε καμιά ανταπόκριση.
Μαύρος κύκλος…
Με αργούς ρυθμούς εξελίσσεται ό κύκλος των απολογιών των βουλευτών της Χρυσής Αυγής ενώ οι αποφάσεις των ανακριτριών ποικίλουν ανάλογα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους. Στον Δ. Κουκούτση επέβαλλαν απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, αλλά και κατ’ οίκον περιορισμό με 24ωρη αστυνομική φρούρηση. Αντίθετα, στην περίπτωση του Ν. Κούζηλου αποφάσισαν την προφυλάκισή του με το αιτιολογικό ότι είναι ύποπτος για την τέλεση και νέων αδικημάτων. Η Ελ. Ζαρούλια πήρε νέα προθεσμία για να απολογηθεί στις 17 Ιουνίου, λόγω κωλύματος που είχε ο συνήγορός της. Τα στελέχη της οργάνωσης κάνουν λόγο για πολιτικές διώξεις και ότι οι προφυλακίσεις αποφασίσθηκαν χωρίς να υπάρχουν στοιχεία.