Απαγόρευσε ο Σόιμπλε στον Σαμαρά να βάλει τον Οικονομίδη!

Και αυτό το επιβεβαιώνει η επιλογή του κ. Γκίκα Χαρδούβελη ως διαδόχου του Στουρνάρα, το όνομα του οποίου δεν είχε ακουστεί στα κανάλια ούτε είχε γραφτεί στα ρεπορτάζ των εφημερίδων, αλλά ούτε και ήταν στο τραπέζι των συζητήσεων το δεκαήμερο που προηγήθηκε της ανακοίνωσης της σύνθεσης της αναπαλαιωμένης… νέας κυβέρνησης, από τη στιγμή που ο κ. Βενιζέλος έξω από το Μαξίμου εξήγγειλε ότι θα γίνει ανασχηματισμός. Για πρώτη φορά το όνομα του κ. Χαρδούβελη αναφέρθηκε τη Δευτέρα, λίγες ώρες πριν η νέα εκπρόσωπος της κυβέρνησης, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Σοφία Βούλτεψη διαβάσει στην τηλεόραση τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Και αυτό έχει, όπως αποκαλύπτει το «ΠΑΡΟΝ», την εξήγησή του. Από την περασμένη Πέμπτη είχε έρθει στην Αθήνα ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Stern Νίκος Οικονομίδης, ο οποίος είναι στενός φίλος του Σαμαρά από την εποχή του Κολεγίου και όχι -όπως ειπώθηκε, προφανώς για λόγους… συσκοτισμού- προσωπικός φίλος του Κώστα Μπούρα, διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού.

Είχαν προηγηθεί συζητήσεις Σαμαρά – Οικονομίδη για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση και η κατάληξη -με βάση τις γνώσεις του, τις εγνωσμένες ικανότητές του και την πολύτιμη εμπειρία του ως συμβούλου των κυβερνήσεων της Ιρλανδίας, του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας και της Πορτογαλίας αλλά και λόγω των σχέσεών του με το ΔΝΤ- ήταν να αναλάβει υπουργός Οικονομικών. Για αυτόν τον λόγο ήρθε στην Αθήνα και περίμενε το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού, το οποίο όμως δεν έγινε ποτέ. Αντίθετα, υπήρξε…

… το τηλεφώνημα του Σόιμπλε

Φαίνεται ότι ο Στουρνάρας γνώριζε ότι ο Σαμαράς είχε κάνει την επιλογή του για τον άνθρωπο στον οποίο θα ανέθετε το τιμόνι της οικονομίας, που ήταν ο ομογενής εξ Αμερικής καθηγητής Νίκος Οικονομίδης. Κάτι που σήμαινε ότι κάποιος μη ελεγχόμενος από το γερμανικό μπλοκ, εντός και εκτός Ελλάδος, θα έμπαινε στα πόδια τους. Και αμέσως ενημερώθηκε ο παντοδύναμος γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Την αντίδρασή του ο Στουρνάρας τη μετέφερε στον πρωθυπουργό, σύμφωνα με πηγές που έχουν καλές προσβάσεις. Και η αντίδραση με δυο λόγια ήταν:

Ο μόνος τον οποίο αποδέχεται ο Σόιμπλε ως υπουργό Οικονομικών είναι ο Γκίκας Χαρδούβελης!

Η συνέχεια δεν μπορούσε παρά να ήταν η εκτέλεση της εντολής του Βερολίνου. Και οι προθέσεις του Σαμαρά για τον κ. Οικονομίδη, ο οποίος έχει πολύ καλές σχέσεις με τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ντράγκι, πήγαν στο καλάθι των αχρήστων…

Γραμμή και για την Τράπεζα της Ελλάδος

Παρέμβαση-απαίτηση του Σόιμπλε ήταν και η τοποθέτηση του Γιάννη Στουρνάρα στην καρέκλα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Με το σκεπτικό να μη μείνει… άνεργος ο Γιάννης.

Ο Σημίτης είναι εδώ…

Χαρδούβελης και Στουρνάρας προσφέρουν τις αποδείξεις για το ότι ο Σημίτης είναι εδώ, και μάλιστα με λόγο που περνάει. Ο αδελφός Σπύρος κάνει καλή δουλειά στη Γερμανία. Φροντίζει για όλα… Ο πρώην πρωθυπουργός, πάντως, ενώ είναι ζήτημα αν πατούσε το πόδι του μια δυο φορές τον μήνα στο γραφείο του στη Βουλή (όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί έχουν γραφείο), τώρα είναι εκεί σχεδόν κάθε μέρα. Και αυτό λέει πολλά.

Ποιος είναι ο Οικονομίδης

Ο παραλίγο υπουργός Οικονομικών Νίκος Οικονομίδης έχει διδάξει στα πανεπιστήμια Columbia και Stanford και είναι ιδρυτικό μέλος και εκτελεστικός διευθυντής του ΝΕΤ Institute, το οποίο αποτελεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς στην έρευνα των οικονομικών των δικτύων και των βιομηχανιών και των αγορών υψηλής τεχνολογίας. Ο διαδικτυακός του χώρος περί των οικονομικών των δικτύων http://www.stern. nyu.edu/networks/ κατατάχθηκε τέταρτος στον κόσμο στα οικονομικά από το περιοδικό «The Economist». Ακόμη, παρείχε συμβουλές στη Federal Trade Commission (ΗΠΑ), στις κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας και της Πορτογαλίας, στους Γενικούς Εισαγγελείς της Νέας Υόρκης και του Τέξας, σε Ομοσπονδιακές Τράπεζες των ΗΠΑ, στην Τράπεζα της Ελλάδος, σε χρηματιστήρια και σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και τηλεφωνίας.


Σχολιάστε εδώ