Φαντάσματα…

Ο κίνδυνος ενός νέου Μνημονίου, που θα συνοδεύεται με νέα επώδυνα (αντιλαϊκά) μέτρα, πλανάται πάνω από τη χώρα και δημιουργεί ανυπέρβλητες δυσκολίες για την κυβέρνηση. «Αρχή του κακού» η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που αφού ενέκρινε τη δόση των 3,4 δισ. επισήμανε ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας για τη διετία 2015-16 παρουσιάζει δημοσιονομικά κενά και ίσως απαιτηθεί η λήψη νέων μέτρων προκειμένου να καλυφθούν. Άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι το ΔΝΤ χαρακτηρίζει «απαγορευτικές» τις φοροελαφρύνσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Το υπουργείο απάντησε λέγοντας ότι δεν υπάρχει κενό και ότι δεν τίθεται θέμα απαγόρευσης για τις μειώσεις φόρων. Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο έσπευσε να τονίσει ότι η έκθεση του ΔΝΤ γκρεμίζει την εικόνα που προσπαθεί εδώ και μήνες να φτιάξει η κυβέρνηση, ενώ το ΚΚΕ προεξοφλεί και νέα «βάρβαρα» μέτρα. Το επόμενο «χτύπημα» ήρθε από τον Β. Σόιμπλε, ο οποίος σε δηλώσεις του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου πακέτου βοήθειας προς τη χώρα μας και προειδοποίησε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις για να διασφαλιστεί η παραμονή στο ευρώ. Παρέμβαση που προκάλεσε τη δυσφορία της κυβέρνησης και τις έντονες επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το υπουργείο Οικονομικών κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι βλέπει παντού φαντάσματα και αντικοινωνικά μέτρα. Τρίτος και… καλύτερος ήρθε ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, που μίλησε κι εκείνος για το ενδεχόμενο νέου πακέτου βοηθείας, λέγοντας ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά το καλοκαίρι. Αφού, προφανώς, προηγηθεί ο έλεγχος από την «τρόικα» της πορείας της ελληνικής οικονομίας.

Ανοίξαμε δουλειές…

Μόνιμο ζήτημα αντιπαράθεσης κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελεί, για τους επόμενους μήνες, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον προσεχή Μάρτιο. Η Κουμουνδούρου καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να πετύχει μια πλαστή πλειοψηφία προκειμένου να εκλέξει Πρόεδρο και να παρατείνει έτσι τη θητεία της. Κι ότι στην προσπάθειά της αυτή προωθεί «αποστασίες» και τη «σαλαμοποίηση» των μικρότερων κομμάτων. Παράλληλα επιμένει στη θέση της ότι η σημερινή Βουλή δεν έχει το δικαίωμα να εκλέξει νέο Πρόεδρο και ότι πρέπει να προηγηθούν εθνικές εκλογές. Η ΝΔ τονίζει ότι η θέση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Ο Π. Καμμένος διευκρινίζει ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν πρόκειται να ψηφίσουν Πρόεδρο προκειμένου να γίνουν εκλογές και να φύγει η σημερινή κυβέρνηση.

Διελκυστίνδα

Σε διελκυστίνδα για την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά εξελίσσεται το θέμα του ανασχηματισμού. Τα «παζάρια» μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Χαρ. Τρικούπη είναι σκληρά, καθώς ο Β. Βενιζέλος εγείρει ακόμη μεγαλύτερες απαιτήσεις που δυσκολεύουν τους χειρισμούς του κ. Σαμαρά. Η προσφορά είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από τη ζήτηση, οι υποσχέσεις πολλές, οι προσδοκίες ακόμη περισσότερες. Εξ ου και οι αλλαγές καθυστερούν. Σημείο-κλειδί του ανασχηματισμού η θέση του υπουργού Οικονομικών, όπου τα σενάρια για την τύχη του Γ. Στουρνάρα ποικίλουν και αλλάζουν σε καθημερινή βάση. Ο κατάλογος των υπουργών που θα αντικατασταθούν -κυρίως- ή θα μετακινηθούν μακρύς κι ατέλειωτος.

Άλλος για Χίο τράβηξε…

Στο ΠΑΣΟΚ πάλι ζουν το δράμα τους. Ο Β. Βενιζέλος απηύθυνε προσκλητήριο προς τη ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι για ανοιχτό διάλογο στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, αλλά εισέπραξε αρνητικές απαντήσεις. Καμιά αντίδραση δεν υπήρξε από την πλευρά των πρώην πρωθυπουργών Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου, στους οποίους απηύθυνε την ίδια πρόσκληση, ο δεύτερος σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε ταχθεί υπέρ της μελλοντικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, πυροδότησε νέο γύρο αντιδράσεων μέσα στο ΠΑΣΟΚ, καθώς αρκετά στελέχη επιμένουν στην αυτόνομη παρουσία του Κινήματος, εκτός Ελιάς, ενώ ακούστηκαν φωνές (Σκανδαλίδης) και για αλλαγή ηγεσίας. Κινητικότητα αναπτύσσουν και οι εναπομείναντες Παπανδρεϊκοί που καραδοκούν προκειμένου να πάρουν τη ρεβάνς από τον Β. Βενιζέλο.

Βαθαίνει…

Σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία, όπου αποφάσισαν με συνοπτικές διαδικασίες ότι το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν θετικό, στα άλλα κόμματα που ηττήθηκαν συνεχίζονται οι αναταράξεις. Στους Ανεξάρτητους Έλληνες είχαμε την αποχώρηση μιας ακόμη βουλευτή, της Μ. Ιατρίδη που υπογράμμισε ότι το κόμμα έχει χάσει τον προσανατολισμό του, ενώ είχε διαφωνήσει και με επιλογές του κόμματος για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο Π. Καμμένος ανέφερε ότι οι αποχωρήσεις βουλευτών συνδέονται με τις διεργασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Στη ΔΗΜΑΡ το χάσμα βαθαίνει προϊόντος του χρόνου και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις. Ορισμένοι βουλευτές και στελέχη υποστηρίζουν την προσέγγιση και τη μελλοντική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άλλοι κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση και αποκλείουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο σύμπραξης με την Κουμουνδούρου.

Άνοιξε ο δρόμος…

Ύστερα από μια θυελλώδη συνεδρίαση που σημαδεύθηκε από τις ύβρεις και τις απειλές των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, η Βουλή αποφάσισε -με συντριπτική πλειοψηφία (223 ψήφους)- την άρση της ασυλίας των ήδη προφυλακισμένων Ν. Μιχαλολιάκου, Χρ. Παππά και Γ. Λαγού. Στις ομιλίες τους οι δύο πρώτοι «αποκάλυψαν» ότι είχαν «μυστικές επαφές» με υπουργούς, βουλευτές και στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά. Ο Ν. Μιχαλολιάκος κατήγγειλε ακόμη ότι δεν τους έκλεισε φυλακή η δικαιοσύνη, αλλά ο κ. Σαμαράς. Λίγα 24ωρα νωρίτερα, πέντε βουλευτές της οργάνωσης (Γ. Γερμενής, Αντ. Γρέγος, Κ. Μπαρμπαρούσης, Πολ. Ζησιμόπουλος, Αρτ. Ματθαιόπουλος) πέρασαν την πόρτα των ανακριτριών και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν στο διάστημα από 17 έως 23 Ιουνίου. Στην απολογία του ο Στ. Μπούκουρας υποστήριξε ότι δεν είναι ναζιστής ή φασίστας και ότι δεν γνώριζε το παραμικρό από τη δράση των μελών της οργάνωσης. Ο συνήγορός του κατήγγειλε «απάνθρωπες συνθήκες» ανάκρισης.


Σχολιάστε εδώ