Σύνοδος του ΝΑΤΟ με το βλέμμα στην Ουκρανία

Όπως αναμενόταν, οι υπουργοί ασχολήθηκαν με πληθώρα θεμάτων, όπως το ζήτημα της ενίσχυσης της συνοχής της Συμμαχίας και τη δέσμευσή της για «αποτροπή και συλλογική άμυνα απέναντι σε κάθε απειλή» (μάλλον για να το «ακούσει» η Ρωσία), την πρωτοβουλία των «Διασυνδεδεμένων Δυνάμεων», την ενίσχυση των πολιτικών «κυβερνοάμυνας», την πορεία αναδιάρθρωσης του ΝΑΤΟ κ.ά. Μάλιστα υιοθετήθηκαν προτάσεις και κείμενα για την εξασφάλιση διαλειτουργικών δυνατοτήτων σε κοινή εκπαίδευση, χρήση τεχνολογίας και βέβαια τη διοργάνωση κοινών ασκήσεων. Ευρεία αναφορά έγινε επίσης στην πρωτοβουλία «Έθνος – Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική», που είναι ιδιαίτερης σημασίας και για την Ελλάδα.

Όπως ήταν φυσικό, το θέμα της Ουκρανίας κυριάρχησε στις συναντήσεις, όπου βεβαίως η Συμμαχία τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης μιας πολιτικής λύσης, ενώ για άλλη μια φορά εκφράστηκε η υποστήριξη των συμμάχων στην εδαφική ακεραιότητα και τη διατήρηση της ενότητας της Ουκρανίας και στην ανάγκη αποφυγής διαίρεσης και τυχόν αποσχιστικών τάσεων (κάτι που με τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται και τόσο εύκολο). Πάντως και ο ΥΕΘΑ στις δηλώσεις του τόνισε την ανάγκη «ειρηνικής επίλυσης της ουκρανικής κρίσης, με χρήση πολιτικών και διπλωματικών μέσων».

Συνάντηση προσδοκιών (;) με τον τούρκο υπουργό Άμυνας προκλητικό

Πάντως, πέρα από τα νατοϊκά δρώμενα, τις «πρωτοβουλίες», τις «αναδιαρθρώσεις», τα «κείμενα» κ.λπ., τα οποία ανακυκλώνονται, αυτό που είχε ουσιαστική σημασία για την Ελλάδα ήταν η ενημέρωση νατοϊκών αξιωματούχων για τη φετινή εξόχως προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και βέβαια η συνάντηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον τούρκο ομόλογό του Ισμέτ Γιλμάζ. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του έλληνα ΥΕΘΑ και πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Μόνιμης Τουρκικής Αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ, κάτω από το «άγριο» βλέμμα του Κεμάλ Ατατούρκ, πορτραίτο του οποίου «κοσμεί» όλα τα τουρκικά γραφεία σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Παρά τα διπλωματικά λόγια του Δημήτρη Αβραμόπουλου μπροστά στις κάμερες και το «φιλειρηνικό ξέσπασμα» (για διεθνή κατανάλωση) του Ισμέτ Γιλμάζ, η ουσία είναι ότι και οι δύο υπουργοί -παρά τις υποσχέσεις για ειρήνη και φιλία- δεν έκαναν βήμα πίσω από τις πάγιες θέσεις τους.

Προκλητικός ο Τούρκος, ο οποίος δεν δίστασε να πει ότι τα «προβλήματα» -όπως τα ονόμασε- στο Αιγαίο μπορούν να λυθούν «σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα και των δύο χωρών». Μα κάποιος θα πρέπει να εξηγήσει στον κ. Γιλμάζ ότι το Διεθνές Δίκαιο δεν ερμηνεύεται σύμφωνα με τα συμφέροντα των χωρών, εξάλλου τα «προβλήματα» που αντιμετωπίζουμε στο Αιγαίο, τα αντιμετωπίζουμε ακριβώς επειδή η Τουρκία δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο! Πάντως, ο Ισμέτ Γιλμάζ δεν έκρυψε την επιθυμία του να «μετατρέψουμε», όπως είπε, το Αιγαίο σε μια θάλασσα ειρήνης, «που να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας των δύο χωρών και στην επίτευξη ευημερίας». Κάτι σαν «συνεκμετάλλευση του Αιγαίου» δεν ακούγεται; Που όλως τυχαίως συνιστά πάγια τουρκική επιδίωξη;

Πάντως, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αν και πολύ προσεκτικά, μίλησε για τον «κίνδυνο εκτροπής». Τόνισε ότι οφείλουμε να διατηρήσουμε μια πολιτική ειρηνικών και καλών σχέσεων και συμπλήρωσε με νόημα: «Βέβαια τα αμυντικά συστήματα των δύο χωρών μπορούν να συμβάλουν σε αυτό, αποφεύγοντας καταστάσεις που μπορούν να μας οδηγήσουν σε εκτροπή ή ακόμα και σε κλιμάκωση». Το θέμα λοιπόν είναι αν ύστερα από τη συνάντηση αυτή, το τουρκικό «αμυντικό σύστημα» θα συμβάλει στην εκτόνωση ή θα συνεχίσει το βιολί του μέχρι την… «εκτροπή».

Για την ιστορία, η συνάντηση Αβραμόπουλου – Γιλμάζ έγινε 24 ώρες μετά τη νέα τουρκική πρόκληση από την τουρκική φρεγάτα GELIBOLU, η οποία επί τέσσερις ώρες «βόλταρε» μεταξύ Μήλου, Πάρου, Νάξου κ.λπ., εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και με την ελληνική άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ» σε εξέλιξη…

«Καταιγίδα» στο Αιγαίο…

Και μιας και μιλάμε για την Άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 14», η οποία διεξήχθη με επιτυχία στο Αιγαίο όλη την προηγούμενη εβδομάδα, να πούμε ότι συμμετείχε το σύνολο των μονάδων του ΠΝ, που βρίσκονταν σε διαθεσιμότητα, δοκιμάστηκαν συγκεκριμένα ειδικά σχέδια και εφαρμόστηκαν «πειραματικές και καινοτόμες» τακτικές με τη βοήθεια Ειδικών Δυνάμεων και όχι μόνο. Να πούμε επίσης ότι η άσκηση συνδυάστηκε με την άσκηση «ΑΕΤΟΣ Α14» της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ μέρος των αεροναυτικών δραστηριοτήτων παρακολούθησε, επιβαίνων στη φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ, ο Αρχηγός ΓΕΝ, ο οποίος για άλλη μια φορά επέλεξε να φορέσει τη χακί στολή των ΟΥΚ, αντί της γνωστής «μπλε φόρμας» των αξιωματικών…


Σχολιάστε εδώ