Στο μάτι του κυκλώνα οι ΑΝΕΛ

Την ίδια στιγμή οργιάζουν οι φήμες ότι οι «διαρροές» θα συνεχιστούν το αμέσως επόμενο διάστημα, γεγονός που εμμέσως παραδέχεται και ο Π. Καμμένος που συνδέει τις κινήσεις αυτές με τις διεργασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι καταγγελίες του για «αποστασίες» και «εξαγορά ψήφων» αποσκοπούν στο να αναχαιτίσουν το κύμα φυγής. Άλλωστε ήταν η προοπτική των εκλογών που συγκρατούσε μέχρι πρότινος τις φυγόκεντρες δυνάμεις που αναπτύσσονται στο εσωτερικό των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Αποτέλεσμα της φθίνουσας πορείας που είχε μπει το κόμμα εξαιτίας της λανθασμένης στρατηγικής και των ατυχών επιλογών της ηγεσίας.

Η τελευταία που πέρασε, την περασμένη Τρίτη, την πόρτα εξόδου ήταν η βουλευτής Δωδεκανήσων Μ. Ιατρίδη, ενώ την επομένη των εκλογών είχε ανακοινώσει την ανεξαρτητοποίησή του ο Β. Καπερνάρος. Κοινή συνισταμένη των δηλώσεών τους η διαπίστωση ότι «το κόμμα έχει χάσει τον προσανατολισμό του» κι ότι το μήνυμα που εστάλη εν όψει εκλογών δεν ήταν σαφές και δεν βρήκε την ανάλογη ανταπόκριση από τους πολίτες. Ταυτόχρονα επιρρίπτουν ευθύνες για τους χειρισμούς και τις επιλογές του κ. Καμμένου όσον αφορά στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Κι αν ο κ. Καπερνάρος τον κατηγόρησε ευθέως ότι δεν τον του παρείχε καμιά στήριξη στις εκλογές για τον Δήμο Αθηναίων, η κ. Ιατρίδη είχε διαφωνήσει ανοιχτά με τη στήριξη που παρείχε το κόμμα στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιαγίου. Υπό το βάρος των επικρίσεων που δέχθηκε στα κομματικά όργανα ο κ. Καμμένος δεσμεύτηκε να προχωρήσει στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.

Η εκλογική καθίζηση ήταν ουσιαστικά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Εδώ και αρκετούς μήνες βουλευτές και στελέχη γκρίνιαζαν συστηματικά: Από το πλέον σοβαρό, ότι το κόμμα έχει εγκλωβιστεί στο δίλημμα «Μνημόνιο ή Αντιμνημόνιο», που έχει ξεπεραστεί και δεν έχει καταφέρει να χαράξει μια νέα στρατηγική. Μέχρι το λιγότερο σημαντικό, ότι τα όργανα του κόμματος έχουν παροπλιστεί και όλες οι κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται από έναν στενό κύκλο ανθρώπων υπό τον κ. Καμμένο. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν και ορισμένες κινήσεις, όπως το περιστασιακό φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ, στο ενδεχόμενο μιας μετεκλογικής συνεργασίας. Με διπλό το κακό, όπως φάνηκε στην πορεία: Να ενοχληθούν οι αμιγώς δεξιοί ψηφοφόροι και να στραφούν στη Χρυσή Αυγή και στο νεοσύστατο κόμμα του Β. Πολύδωρα και όσοι έβλεπαν με συμπάθεια την προσέγγιση με την Κουμουνδούρου να πάνε κατευθείαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ισχυρή απόδειξη της αμφισβήτησης που υπήρχε στο εσωτερικό του κόμματος αποτελεί το γεγονός ότι από τις εκλογές του 2012 μέχρι σήμερα, σε διάστημα δύο χρόνων, έχουν αποχωρήσει επτά βουλευτές. Που πολύ σύντομα ενδεχομένως να γίνουν οκτώ, εννιά ή και περισσότεροι, καθώς στη σχετική φημολογία έχουν εμπλακεί τα τελευταία 24ωρα τα ονόματα του Π. Χαϊκάλη, της Μ. Κόλλια-Τσαρουχά κ.ά.

Ο κ. Καμμένος συνδέει τις αποχωρήσεις των βουλευτών του με τις παρασκηνιακές διεργασίες που ξεκίνησαν πολύ νωρίς εν όψει της ανάδειξης νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Θεωρεί ότι πίσω από όλα αυτά βρίσκονται κομματικοί, αλλά και οικονομικοί παράγοντες που επιθυμούν την παράταση της θητείας της κυβέρνησης πέραν και του ερχόμενου Φεβρουαρίου. Τις απόψεις του φαίνεται να συμμερίζονται αρκετοί κι εκτός Ανεξάρτητων Ελλήνων, κατά συνέπεια οι προσπάθειές του να ανακόψει τις τάσεις φυγής από το κόμμα του δεν έχουν σημαντικά περιθώρια επιτυχίας. Και δεν θα πτοήσουν τους… άμεσα ενδιαφερόμενους διακηρύξεις του τύπου «καμιά μεθόδευση δεν θα ανακόψει τον αγώνα μας». Η τύχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων δείχνει να είναι προδιαγεγραμμένη, εκτός κι αν ο κ. Καμμένος αναλάβει συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες.


Σχολιάστε εδώ