Ρίξε με, Βαγγέλη…

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αντ. Σαμαράς έχει «χαθεί» σ’ έναν κυκεώνα φιλοδοξιών, απαιτήσεων, προσωπικών δεσμεύσεων και ενδοκυβερνητικών ισορροπιών, με συνέπεια να δυσκολεύεται να βρει τις ενδεδειγμένες λύσεις. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και ο Β. Βενιζέλος που πρέπει να τηρήσει τις αναγκαίες ισορροπίες και να ικανοποιήσει όλες τις τάσεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικό είναι ότι δεν έχει παραδώσει ακόμη στο Μέγαρο Μαξίμου τη σχετική λίστα για τις θέσεις υφυπουργών, όπου στις πρώτες θέσεις αναμένεται να είναι οι Ανδρ. Λοβέρδος, Φ. Σαχινίδης, Π. Κουκουλόπουλος, Οδ. Κωνσταντινόπουλος και Θ. Μωραΐτης.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού κάνουν λόγο για τον πιο δύσκολο ανασχηματισμό των τελευταίων δεκαετιών και δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους ότι την επομένη του ανασχηματισμού λιγότεροι θα είναι οι ικανοποιημένοι και πολλοί περισσότεροι οι δυσαρεστημένοι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου «φρέναρε» τις απαιτήσεις του κ. Βενιζέλου ενώ το μήνυμα του κ. Σαμαρά ήταν σαφέστατο: Τα πρόσωπα αλλάζουν, τα ποσοστά όχι. Που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να ανατραπεί το «στάτους» με αύξηση των μελών του υπουργικού συμβουλίου που θα προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Η καθυστέρηση πάντως στην ανακοίνωση των αλλαγών επιτείνει το κλίμα παράλυσης που υπάρχει στην κυβέρνηση εν αναμονή του ανασχηματισμού. Κάθε ημέρα που περνάει συσσωρεύει προβλήματα και καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την υλοποίηση του έργου που είναι υποχρεωμένη να υλοποιήσει η κυβέρνηση. Την ατμόσφαιρα επιβάρυναν περαιτέρω οι εξελίξεις όσον αφορά τον -πρώην πλέον- γενικό γραμματέα Εσόδων Χ. Θεοχάρη, με την αναγκαστική παραίτησή του, αφού για μήνες είχε αφεθεί ανεξέλεγκτος να δημιουργεί προβλήματα και να προκαλεί την οργή της κοινωνίας. Η «έξωση» του τελευταίου και η φημολογούμενη αντικατάσταση του Γ. Στουρνάρα εντάσσονται στα σχέδια του πρωθυπουργού σε μια προσπάθεια να αμβλυνθεί το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία και καταγράφηκε στις πρόσφατες εκλογές.

Η καθυστέρηση οφείλεται σε έναν μεγάλο βαθμό στη δυσκολία του κ. Σαμαρά να βρει τον αντικαταστάτη του Γ. Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών. Εξ ου και αργά το απόγευμα της Παρασκευής κυκλοφόρησαν φήμες περί παραμονής του (μετά τη… διευθέτηση-απομάκρυνση του Θεοχάρη) με ταυτόχρονη ανανέωση της θητείας του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος Γ. Προβόπουλου. Τα τελευταία 24ωρα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα ονόματα πιθανών, αλλά και απίθανων υποψηφίων, από το Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο τηρούν σιγή ιχθύος, δεν επιβεβαιώνουν και δεν διαψεύδουν τίποτα απολύτως. Στ. Δήμας, Ντ. Μπακογιάννη προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο.

Πληροφορίες, πάντως, από ανώτατες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι τη θέση του κ. Στουρνάρα θα καταλάβει «πρόσωπο-έκπληξη», το όνομα του οποίου δεν έχει μέχρι τώρα συζητηθεί. Οι ίδιες πηγές απέκλειαν το ενδεχόμενο να αναλάβει το υπουργείο ο ίδιος ο πρωθυπουργός με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν λειτουργικό και θα δημιουργούσε παρά θα έλυνε προβλήματα. Άλλες πηγές όμως επέμεναν ότι το σενάριο αυτό δεν έχει οριστικά αποκλειστεί. Η δυσκολία στην επιλογή του προσώπου έχει να κάνει τόσο με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας όσο και με τις κρίσιμες αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο τους επόμενους μήνες. Που σημαίνει ότι εκείνος που θα διαδεχθεί τον κ. Στουρνάρα θα πρέπει να έχει αίσθηση του χώρου της οικονομίας ώστε να μη χρειαστεί να ξεκινήσει από το μηδέν. Αν και με τη δυστοκία που αποδεδειγμένα υπάρχει, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την τελική απόφαση του πρωθυπουργού. Κατά τα λοιπά, η σεναριολογία των τελευταίων ημερών δεν προσέθεσε τίποτα σημαντικό στα όσα γνωρίζαμε ή υποθέταμε ως τώρα σχετικά με το ποιοι υπουργοί φεύγουν και ποιοι είναι πολύ πιθανό να καταλάβουν τις θέσεις τους.

Θέλουν να φύγουν…

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι δύο υπουργοί έχουν εκφράσει την επιθυμία να μετακινηθούν από τις θέσεις τους, επικαλούμενοι… προσωπικούς λόγους. Πρόκειται για τους Ν. Δένδια και Χαρ. Αθανασίου. Ο πρώτος έχει υποβάλλει στο Μέγαρο Μαξίμου το σχετικό αίτημα εδώ και τουλάχιστον ένα εξάμηνο, ενώ το αντίστοιχο αίτημα του δεύτερου είναι πιο πρόσφατο. Αμφότεροι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχουν εκφράσει τις έντονες ανησυχίες τους για το ότι λόγω της ενασχόλησής τους με την τρομοκρατία και τη Χρυσή Αυγή, έχουν στοχοποιηθεί κι ενδεχομένως να αποτελέσουν στόχο κάποιων «σκοτεινών εγκεφάλων». Ο κ. Σαμαράς φαίνεται να συμμερίζεται τις ανησυχίες τους και η μετακίνηση του κ. Αθανασίου από το Δικαιοσύνης πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Όσον αφορά τον κ. Δένδια, ο πρωθυπουργός θα προτιμούσε να παραμείνει στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, πρώτον, διότι η ως τώρα θητεία του κρίνεται επιτυχημένη και δεύτερον, γιατί κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το πώς θα ανταποκριθεί στα καθήκοντά του ο αντικαταστάτης του. Στο μεταξύ, αντίθετα με τις πληροφορίες που είχαν διακινηθεί τις αμέσως προηγούμενες ημέρες, δεν είναι βέβαιο ότι ο κ. Σαμαράς φαίνεται θα υποχωρήσει στην «απαίτηση» του Β. Βενιζέλου για το υπουργείο Ανάπτυξης. Το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί εκεί στέλεχος του ΠΑΣΟΚ έχει προκαλέσει τη δυσφορία αρκετών γαλάζιων υπουργών και βουλευτών καθότι το συγκεκριμένο υπουργείο θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό λόγω του ότι διαχειρίζεται τεράστια ποσά από τα ΕΣΠΑ και άλλα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέμα έχει προκύψει και με το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο διεκδικεί ο κ. Βενιζέλος για να τοποθετήσει εκεί τον Π. Κουκουλόπουλο. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να μετακινηθεί ο Γ. Μιχελάκης, αλλά το πρόβλημα βρίσκεται αλλού και είναι πολύ πιο σοβαρό. Έγκειται στο ότι αν ο κ. Σαμαράς ικανοποιήσει την απαίτηση του κ. Βενιζέλου, τότε η Νέα Δημοκρατία θα πάει στις επόμενες εκλογές με καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.


Σχολιάστε εδώ