«Πληρωμένα συμβόλαια» στο Κυπριακό από ξένες ΜΚΟ!
Με πρώτη τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRIO, η όποια πρωτοστάτησε στην προσπάθεια παραπλάνησης του κυπριακού λάου το 2004, ξοδεύοντας (άσκοπα) εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στην καμπάνια υπέρ του Σχεδίου Ανάν.
Έτσι, με δεδομένη την αρνητικότατη τροπή που κινδυνεύουν να πάρουν οι συνομιλίες, τα «κοράκια» επιστρέφουν και κτυπούν ξανά υποσχόμενα, τώρα, με την «επιστημονική» μελέτη τους, ότι εάν λυθεί το Κυπριακό, το κατά κεφαλήν εισόδημα του κάθε Κυπρίου θα αυξηθεί κατά 12.500 ευρώ ετησίως σε ορίζοντα εικοσαετίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που το PRIO (είχε εκδώσει σε εκατοντάδες χιλιάδες αντίγραφα το 2004 το «Πράσινο Βιβλίο» για το Σχέδιο Ανάν, που περιέγραφε έναν σχεδόν… παράδεισο στον όποιο θα οδηγούσε η αποδοχή του επονείδιστου σχεδίου λύσης) παρεμβαίνει εμμέσως στη διαδικασία, αυτή τη φορά με ξεδιάντροπο τρόπο, καθώς, επενδύοντας στην οικονομική κρίση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή κοινωνία, νομίζει ότι με απατηλές υποσχέσεις και πακτωλούς χρημάτων (που βγαίνουν από μπακαλίστικους υπολογισμούς) θα δελεάσει τους Ελληνοκύπριους και θα τους υφαρπάξει την υποστήριξη σε ένα σχέδιο λύσης το οποίο καν δεν γνωρίζουν ποιο θα είναι.
Η έκθεση αυτή, η οποία μετά πανηγυρισμών παρουσιάσθηκε την περασμένη εβδομάδα, υπογράφεται από τους Αλέξανδρο Αποστολίδη, Μουσταφά Μπεσίμ και Φιόνα Μούλεν. Η τελευταία, ιδιοκτήτρια μιας εταιρείας επενδυτικών συμβούλων με έδρα τη Λευκωσία, εδώ και χρόνια εμπλέκεται σε δραστηριότητες ΜΚΟ, ενώ τα τελευταία χρόνια έγινε γνωστή για την έκθεσή της με την όποια υποστήριζε ότι η λύση για την Κύπρο είναι η διοχέτευση του φυσικού αερίου της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω της κατασκευής αγωγού προς την Τουρκία. Αυτή είναι φυσικά μια πρόταση που υποστηρίζεται σθεναρά από την Άγκυρα, τουρκικά επιχειρηματικά συμφέροντα και συγκεκριμένες εταιρείες, σε μια εκ των οποίων έχει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου ο πρώην αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Μάθιου Μπράιζα.
Η τελευταία επίμαχη έκθεση έχει χρηματοδοτηθεί από τα υπουργεία Εξωτερικών Νορβηγίας, Σουηδίας, και Φιλανδίας και χαρακτηρίζεται από ερασιτεχνισμό, σύγχυση μεταξύ επιθυμίας και πραγματικότητας και φυσικά από μια ακαταμάχητη προσπάθεια ωραιοποίησης της οποιασδήποτε λύσης… Στην Ελλάδα το σέρβις της ομάδας αυτής ανέλαβε το γνωστό ΕΛΙΑΜΕΠ, το οποίο μάλιστα οργανώνει εκδήλωση για την παρουσίασή της στις 11 Ιουνίου στην Αθήνα. Το μέρισμα ειρήνης, το οποίο θέλουν να περιγράψουν οι τρεις υπογράφοντες την έκθεση, θα αποτελείται από τα οφέλη που θα προκύψουν από τη λύση και από την ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου.
Το εντυπωσιακό είναι ότι η ομάδα αυτή αναλαμβάνει να προδιαγράψει τη λύση και με επιπόλαιο τρόπο εκφράζει την εκτίμηση ότι με βάση όσα στοιχεία έχουν γίνει γνωστά (μέχρι στιγμής ουσιαστικά τίποτα δεν φαίνεται συμφωνημένο στις συνομιλίες), θα υπάρξει λύση λειτουργική και βιώσιμη. Και μάλιστα, το πιο ενδιαφέρον, εκτιμούν ότι θα ελαχιστοποιηθούν τα ποσά των αποζημιώσεων για τη λύση του περιουσιακού.
Ξεχνούν να πουν φυσικά ότι υπάρχει έντονη διαφωνία των δύο πλευρών για το περιουσιακό και ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι που επιδιώκει τη μείωση των αποζημιώσεων (με κάποιες ανταλλαγές περιουσιών), καθώς σε διαφορετική περίπτωση, για να αποφευχθεί η εκτίναξη του ποσού που θα απαιτηθεί για αποζημιώσεις, θα έπρεπε να υπάρξουν γενναίες ρυθμίσεις στο εδαφικό με επιστροφή υπό ελληνοκυπριακή εκδίκαση μεγάλων περιοχών των Κατεχομένων.
Με μια ακόμη υπόθεση εργασίας, η ομάδα του PRIO θεωρεί ότι θα γίνει έκρηξη στο ΑΕΠ της Κύπρου, εάν ανοίξει η αγορά της Τουρκίας για τους Ελληνοκύπριους και η αγορά της Ευρώπης και όλου του κόσμου για τους Τουρκοκύπριους. Είναι προφανές ότι το όφελος είναι κυρίως για τους Τουρκοκύπριους, οι όποιοι σήμερα, λόγω της μη αναγνώρισης του ψευδοκράτους, δεν έχουν δυνατότητα εξαγωγών στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, ενώ αντίθετα ο αποκλεισμός των Ελληνοκυπρίων από την τουρκική αγορά δεν είναι και τόσο σημαντική ζημιά (εκτός της απώλειας εσόδων για πλοιοκτήτες με κυπριακή σημαία).
Με διαφόρους αστείους υπολογισμούς το PRIO υπολογίζει ότι το άνοιγμα του θρησκευτικού-πολιτιστικού τουρισμού θα δώσει πρόσθετο εισόδημα της τάξης των… 550 εκατ. ευρώ τον χρόνο, 761 εκατ. ευρώ κέρδη από τις κρουαζιέρες και τις αεροπορικές συνδέσεις και τη ναυτιλία, 730 εκατ. από την οικοδομή, 1,3 δισ. ευρώ τον χρόνο -ως μέρισμα ειρήνης- από το εμπόριο, ενώ το χρηματοπιστωτικό θα φέρει άλλο 1,3 δισ. ευρώ τον χρόνο. Βάλτε ακόμη 270 εκατ. ευρώ που θα προσθέσουν ως μέρισμα τα πανεπιστήμια και στις δύο πλευρές, θα προστεθούν και καμιά 15αριά δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου, υπολογίστε περίπου 5 δισ. ευρώ που θα παράγει η αναγέννηση της Αμμοχώστου και άλλα 10 δισ. ευρώ για επενδύσεις σε υποδομές. Οι σοβαροί αυτοί αναλυτές κλείνουν την έκθεσή τους αναφερόμενοι, φυσικά, στο όφελος από το φυσικό αέριο που θα διατίθεται στην αρχή μέσω αγωγού στην Τουρκία. Φαίνεται ότι στα μυαλά ορισμένων τίποτα δεν έμεινε από την εμπειρία του 2004. Γιατί οι μεν «μπακαλοαναλυτές» έχουν κάθε λόγο να κοροϊδεύουν τον κόσμο για να αρπάξουν τις επιχορηγήσεις ξένων κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών και συγχρόνως να εξυπηρετήσουν και τα συμφορών των προσωπικών τους εταιρειών, εκείνοι όμως που, έστω και στους προθαλάμους του Προεδρικού Μεγάρου στη Λευκωσία, τους αποδέχονται και συνομιλούν μαζί τους, δεν κατανοούν ότι τελικά πυροβολούν τα πόδια τους; Γιατί κανείς, μα εντελώς κανείς, στην Κύπρο δεν μπορεί να πιστέψει αυτές τις υποτιθέμενες αναλύσεις για τον οικονομικό παράδεισο στον οποίο θα οδηγήσει η αποδοχή της όποιας λύσης…
Κωνσταντίνος Τσάκαλος