Πεσμένες οι αφίξεις φέτος από Ρωσία και Σκανδιναβία

Σύμφωνα με σημαντικούς παράγοντες της τουριστικής αγοράς, φέτος θα είναι πολύ αυξημένος ο αριθμός των αφίξεων από τις δύο αυτές χώρες και εκτιμάται ότι η άνοδος αυτή θα αναπληρώσει το κενό από τον περιορισμό των αφίξεων από Ρωσία και Σκανδιναβία. Ο Μάιος, πάντως, δεν πήγε καλά και προβλέπεται ότι και ο Ιούνιος δεν θα είναι ο προσδοκώμενος…

Είναι όμως εντυπωσιακό, όπως μας έλεγαν, το τουριστικό ρεύμα που αναπτύσσεται από τις χώρες του Κόλπου (Ντουμπάι, Κατάρ, Κουβέιτ κ.ά.) προς την Ελλάδα, που μέχρι τώρα εμφάνιζε στασιμότητα. Χαρακτηριστικό είναι το ότι η Qatar Airlines έχει καθημερινά δύο πτήσεις προς τη χώρα μας. Έρχονται μεγάλες οικογένειες, από πέντε μέχρι δέκα άτομα, μένουν σε ακριβά ξενοδοχεία ή σε πολυτελή σπίτια που τα νοικιάζουν με τον μήνα, ενώ αρκετοί από αυτούς αγοράζουν σπίτια σε ελληνικές περιοχές που τους αρέσουν. Είναι, δε, γνωστό ότι κατά την παραμονή τους εδώ ξοδεύουν πολλά λεφτά.

Ως προς την πτώση από τη Νορβηγία, η TUI, μία από τις πρώτες τουριστικές εταιρείες στον κόσμο, σε ανακοίνωσή της που κυκλοφόρησε πριν από δύο εβδομάδες σημειώνει ότι φέτος οι Νορβηγοί δεν ταξιδεύουν αν και έχουν λεφτά, κάτι που το θεωρεί παράξενο.

Από τη Ρωσία, ενώ αναμενόταν αύξηση 20% με 30%, η κίνηση θα παραμείνει στα περυσινά επίπεδα, ίσως και λίγο πιο κάτω.

Η εξήγηση είναι ότι το ρούβλι έχει πέσει έναντι του ευρώ αλλά και το ότι οι ρώσοι πολίτες είναι πλέον επιφυλακτικοί λόγω της επιδείνωσης της κρίσης στην Ουκρανία και δεν ξέρουν τι μπορεί να συμβεί.

Η κρουαζιέρα φέρνει χρήμα…

Πάρα πολύ καλά είναι τα νέα από το μέτωπο της κρουαζιέρας. Σε αυτήν τη θετική εξέλιξη συνέβαλαν οι νέοι προορισμοί που καθιέρωσαν εταιρείες οι οποίες πρωταγωνιστούν στον χώρο αυτό, όπως η γνωστή Louis.

Συγκεκριμένα, ξέφυγαν από τα καθιερωμένα εδώ και χρόνια δρομολόγια προς τα φημισμένα νησιά Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο και Κρήτη και ξεκίνησαν δρομολόγια για Μήλο, Ίο, Σύμη και Μυτιλήνη, που θεωρούνται παρθένα νησιά για την κρουαζιέρα και έχουν μεγάλη ζήτηση, ιδιαίτερα από τους Ευρωπαίους.

Χρειάζονται νέες υποδομές

Μπροστά στην όλο και αυξανόμενη, και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς, τουριστική ζήτηση που έχει η Ελλάδα, η κυβέρνηση και όλοι οι ασχολούμενοι από πλευράς κράτους με τον ελληνικό αυτό θησαυρό θα πρέπει να ασχοληθούν με το μέγα θέμα που θα προκύψει, και μάλιστα σύντομα, με τις υποδομές. Με δεδομένο ότι, αφενός, οι υπάρχουσες υποδομές δεν επαρκούν για τον αριθμό στον οποίο προβλέπεται να εκτιναχθούν οι αφίξεις και, αφετέρου, ότι σημαντικό μέρος των τουριστών θα έχει απαιτήσεις για υψηλή ποιότητα προσφερόμενων υπηρεσιών. Και αυτήν τη στιγμή δεν κτίζονται νέα ξενοδοχεία, που θα μπορούν να ανταγωνιστούν τα τουριστικά θέρετρα άλλων κρατών της Μεσογείου.


Σχολιάστε εδώ