Πακέτο ανάσας στην αγορά από Ντράγκι

Όπως ακριβώς αποκαλύπταμε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποδέχεται από τις τράπεζες τιτλοποιημένα επιχειρηματικά δάνεια ως εγγύηση για την άντληση κεφαλαίων, σε ποσοστό ενδεχομένως 70% της αξίας των τιτλοποιημένων δανείων, με μικρά επιτόκια, που προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν από 0,25% και 0,75% που είναι σήμερα σε 0,10% και 0,40% από την ΕΚΤ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ρευστότητα, που θα δώσει ανάσα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, του Ευρωπαϊκού Νότου και έτσι θα αναθερμανθεί η κίνηση στην Αγορά. Η συγκεκριμένη κίνηση δείχνει ξεκάθαρα ότι τουλάχιστον η ΕΚΤ κατάλαβε το νόημα των ευρωεκλογών. Ερώτημα παραμένει αν το κατάλαβε και η κ. Μέρκελ. Από τη στιγμή, όμως, που συμφώνησε φαίνεται ότι το κατάλαβε στην πράξη.

Αυτή η λύση, όπως σημειώναμε την περασμένη Κυριακή, είναι μεγάλη ανάσα για τις τράπεζες, από τη στιγμή που τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, δεν μπορούν να αναχρηματοδοτηθούν. Με την απόφασή του, λοιπόν, ο Super Mario διοχέτευσε 400 δισ. στην Αγορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του Νότου, που διψάει για ρευστότητα και αναχρηματοδότηση.

Σε αυτό το πακέτο της ρύθμισης, στην τιτλοποίηση, δηλαδή, των επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων, υπάρχουν και προτάσεις να υπαχθούν ύστερα από ρύθμιση, με τη συμβολή των τραπεζών, και οι υποχρεώσεις επιχειρήσεων και ιδιωτών στις Εφορίες και στα ασφαλιστικά ταμεία, που υπολογίζονται σε 68 δισ. ευρώ και 12 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Μια τέτοια συνολική ρύθμιση θα φέρει έσοδα στο Δημόσιο Ταμείο και στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ ταυτόχρονα θα απαλλάξει από τον βραχνά εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται προ της φυλακής. Θα κρατηθούν ζωντανές πάνω από 300.000 θέσεις εργασίας και έτσι θα μπει μπροστά η μηχανή της Αγοράς, με στόχο να αρχίσει και πάλι να παράγει.


Σχολιάστε εδώ