Πήραν το… μήνυμα, προχωρούν σε κατασχέσεις!

Συγκεκριμένα, μέσα στην εβδομάδα, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) ξεκίνησε «κυνήγι» με ειδοποιητήρια κατασχέσεων ακόμα και για ποσά που «παρανόμως» περιλαμβάνονται στις οφειλές. Και μάλιστα με νωπές δύο αποφάσεις δικαστηρίων για την παροχή περίθαλψης και τη συνταξιοδότηση ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ!

Η «τρόικα» και οι ηγεσίες τόσο του υπουργείου Οικονομικών όσο και του υπουργείου Εργασίας κάνουν πράξη την απειλή τους για «εισπρακτικό κυνήγι», με αναγκαστικά μέτρα, από το ΚΕΑΟ, ειδικά για τις οφειλές του τελευταίου εξαμήνου! Όπως είχε γράψει το «ΠΑΡΟΝ», η οδηγία για το «σαφάρι» είχε αποτυπωθεί στο νέο Μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε στο τέλος Απριλίου και ανέφερε χαρακτηριστικά πως «τα 4 κύρια ταμεία ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ) μεταφέρουν στο ΚΕΑΟ οφειλές άνω των 5.000 ευρώ μόνο αν είναι πρόσφατες – έως έξι μηνών». Αξίζει να σημειωθεί πως στις αρχές Μαρτίου, ο Συνήγορος του Πολίτη έβαλε φρένο στις κατασχέσεις λόγω χρεών που αφορούν 270.000 οφειλέτες του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, ζητώντας μάλιστα από την κυβέρνηση να υπάρξει ενιαία ρύθμιση σε δόσεις του συνόλου των οφειλών προς την εφορία και τους ασφαλιστικούς φορείς.

Αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες που βρίσκονται σε απόγνωση υπενθυμίζουν πως οι ενέργειες της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας, όπως έχει επιβεβαιώσει και γνωμοδότηση του πρώην υπουργού και Συνταγματολόγου Αντ. Μανιτάκη, είναι παράνομες, καθώς:

• Ο ΟΑΕΕ, για όσο διάστημα ο οφειλέτης χρωστάει εισφορές, δεν παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ετησίως το ποσό είναι περίπου 1.000 ευρώ συν τους τόκους.

• Οι εισφορές έπρεπε να είχαν μειωθεί από το 2009 και παράνομα ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας τις κρατάει στο ίδιο επίπεδο με το 2009.

• Τα επιτόκια είναι παράνομα και υπερβαίνουν σημαντικά το ανεκτό επιτόκιο υπερημερίας.


Σχολιάστε εδώ