Ο ρόλος του Αβραμόπουλου

Η κλιμακούμενη ένταση των τελευταίων εβδομάδων, με τις αλλεπάλληλες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων από τουρκικά αεροσκάφη και πλοία αντίστοιχα, θα μπορούσε να είχε οδηγήσει σε εμπλοκή ικανή να ακυρώσει τις πρωτοβουλίες και τη θέληση για συνεργασία, όπως αυτή προέκυψε κατά την περσινή κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών στην Κωνσταντινούπολη. Ο διπλωματικός στόχος της αποκλιμάκωσης επετεύχθη από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Άμυνας, ο οποίος ουσιαστικά συμφώνησε με τον έλληνα ομόλογό του για την ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης, αλλά και από τις μηδενικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου έκτοτε.

Πέραν όμως της ελληνικής διπλωματικής επιτυχίας, υπάρχει και το ζήτημα της συνολικής πολιτικής αποτίμησης των εξωτερικών σχέσεων της χώρας με τους γείτονές της, μεταξύ αυτών και της Τουρκίας. Και σε αυτό το επίπεδο ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, πέραν των αρμοδιοτήτων του ως υπουργός Εθνικής Άμυνας, αναγκάστηκε λόγω των εσωτερικών πολιτικών συσχετισμών (που καθιστούν αδύνατη την άσκηση εξωτερικής πολιτικής από τον καθ’ ύλην αρμόδιο κ. Βενιζέλο) να αναλάβει και χρέη εκπροσώπησης της χώρας μας στο εξωτερικό, κυρίως σε επίπεδο διμερών σχέσεων με τους γείτονες. Χαρακτηριστικές είναι οι αλλεπάλληλες επίσημες επισκέψεις του σχεδόν σε όλες τις γειτονικές μας χώρες κατά το τελευταίο εξάμηνο, όπου πέρα από τα αμιγώς αμυντικά ζητήματα είχε και εκτενείς διαβουλεύσεις για το σύνολο των διμερών σχέσεων.

Υπό τη διπλή αυτή ιδιότητα, του υπουργού Εθνικής Άμυνας αλλά και του ουσιαστικού εκπροσώπου της χώρας μας στις διμερείς σχέσεις με τους γείτονες, ο κ. Αβραμόπουλος πρόκειται να επισκεφθεί την Τουρκία το προσεχές διάστημα. Η διπλή αυτή ιδιότητα εκτιμάται από το σύνολο σχεδόν της κυβέρνησης και κυρίως από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αναγνωρίζοντας τόσο τη διπλωματική εμπειρία του Δημήτρη Αβραμόπουλου όσο και την επιτακτική ανάγκη αυτή να αξιοποιηθεί για τη σοβαρή εκπροσώπηση της χώρας μας στο εξωτερικό. Θέτει, όμως, ουσιαστικά και μια άλλη παράμετρο που έχει σχέση με τον εθνικό ρόλο που θα μπορούσε να αναλάβει στο μέλλον. Ο νοών νοείτω.

Ειδικός Συνεργάτης


Σχολιάστε εδώ