Μοναχική πορεία και στην Ευρώπη επιλέγει το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ, από το 1994 μέχρι πρόσφατα, συμμετείχε στην ομάδα της Ενωτικής Αριστεράς / Βόρειας Πράσινης Αριστεράς, στην οποία μέλη -μεταξύ άλλων- είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας, η Ενωμένη Αριστερά Ισπανίας κ.ά.

Η απόφαση αυτή θα δυσκολέψει τις παρεμβάσεις του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο, αφού πλέον οι βουλευτές του δεν θα ανήκουν σε κάποια από τις αναγνωρισμένες Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Ωστόσο, ο Περισσός εκτίμησε ότι αυτό θα είναι το μικρότερο κακό μπροστά στην καθαρότητα που θα εκπέμπει η αυτόνομη πορεία του κόμματος ενώ θα πάψουν και οι συγχύσεις που δημιουργούνταν σε ψηφοφόρους από τη συγκατοίκησή του με τον ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια ευρωομάδα, τη στιγμή που στην Ελλάδα οι σχέσεις των δύο κομμάτων είναι όχι μόνο ανύπαρκτες, αλλά πολεμικές.

Αιτιολογώντας αυτήν την απόφαση, η ηγεσία του ΚΚΕ αναφέρει ότι η συμμετοχή του κόμματος στην ευρωομάδα της Ενωτικής Αριστεράς, από το 1994, έγινε σε διαφορετικές συνθήκες από τις σημερινές και υπαγορεύθηκε από την ανάγκη διευκόλυνσης της παρέμβασης των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο και την αξιοποίηση κάποιων δυνατοτήτων που υπήρχαν για τον συντονισμό με άλλα κομμουνιστικά κόμματα.

Από την αρχή, λένε στον Περισσό, η συγκρότηση της ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς έγινε σε συνομοσπονδιακή βάση χωρίς κοινή ιδεολογικοπολιτική πλατφόρμα ή προγραμματικές συγκλίσεις, με τη διατήρηση της αυτοτέλειας του κάθε κόμματος και με συνεννόηση για τεχνικά ζητήματα που αφορούσαν τις παρεμβάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο.

Όλη αυτή την εικοσαετία, τονίζουν, και πιο έντονα μετά τη δημιουργία του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (δεν μετέχει σε αυτό το ΚΚΕ), υπήρξε μέσα στην Ενωτική Αριστερά μια συνεχής διαπάλη του ΚΚΕ με τις δυνάμεις που συμμετέχουν στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, οι οποίες, όπως αναφέρει η σχετική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, «επιδίωκαν να επιβάλλουν τις θέσεις τους ως θέσεις της ευρωομάδας ενώ σε κάθε ευκαιρία προσπαθούσαν να παραβιάζουν τον συνομόσπονδο χαρακτήρα της ομάδας και σε αυτή την προσπάθεια πρωτοστατούσαν κυρίως το Αριστερό Κόμμα της Γερμανίας (Die Linke) και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ως εκ τούτου, το ΚΚΕ εκτίμησε ότι ο συνομόσπονδος χαρακτήρας της Ενωτικής Αριστεράς έχει στην πράξη αλλοιωθεί ενώ καταγγέλλει ότι στα πλαίσια της ευρωομάδας δεν λείπουν και οι επιθέσεις σε βάρος του ΚΚΕ, ενώ επιχειρείται η διαστρέβλωση και η αποσιώπηση των θέσεών του.

Η παραμονή, λένε, του ΚΚΕ σε μια ευρωομάδα στην οποία κυριαρχούν αυτές οι δυνάμεις θα γινόταν «τροχοπέδη για την ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια του κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο» και η συνέχιση της συμμετοχής του ΚΚΕ στην Ομάδα της Ενωτικής Αριστεράς θα χρησιμοποιείτο ως «αριστερό άλλοθι» για την επιβολή «της οπορτουνιστικής και σοδιαλδημοκρατικής πολιτικής, κομμάτων που δρουν υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποδέχονται την καπιταλιστική βαρβαρότητα» (σ.σ. φωτογραφίζεται ξεκάθαρα ο ΣΥΡΙΖΑ).

Μετά την αποχώρηση από την ομάδα της Ενωτικής Αριστεράς, το ΚΚΕ θα συνεχίσει τις διεθνείς κινήσεις του στα πλαίσια διμερών σχέσεων με τα κομμουνιστικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο Ευρωκοινοβούλιο και ειδικά με την ενδυνάμωση της «πρωτοβουλίας των 29 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Ευρώπη ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κόμματά της και την πολιτική της για την ανάπτυξη της κοινής δράσης για τα συμφέροντα των λαών», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.


Σχολιάστε εδώ